Πειραιώς Κατοχής – Γ. Αδάμου: «Απαράδεκτη παρέμβαση» η «επίπληξη»

Γιάννης Αδάμου:
«Είναι μια απαράδεκτη παρέμβαση.
Το δικαίωμα στην απεργία
είναι ένα υπέρτατο εργασιακό δικαίωμα»

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Ήταν αυτό που λέμε, «κεραυνός εν αιθρία», η καταγγελία του  Συλλόγου Εργαζομένων στις Υπηρεσίες της Τράπεζας Πειραιώς (Σ.Ε.Υ.Τ.ΠΕ), που ήρθε σε γνώση μας την προπαραμονή της μεγάλης Γενικής Απεργίας της 16ης Μαρτίου και αφορούσε στην επίπληξη που δέχθηκαν οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς στην Κατοχή Οινιάδων, από την διευθύντρια και επιτηρήτρια (Ηub) του Αγρινίου, επειδή συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, καθώς και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Μεσολογγίου για τις 8 Μαρτίου.

Μια μέρα που ολόκληρη η Ελλάδα ήταν στους δρόμους για ένα έγκλημα που σχεδίασαν, προώθησαν και υπηρέτησαν από θέσεις εξουσίας οι φορείς του δόγματος πως ό,τι είναι δημόσιο είναι χειρότερο από κάθε τι που είναι ιδιωτικό, μια μέρα που ο θυμός για την σιδηροδρομική εκατόμβη των νέων παιδιών στα Τέμπη σχημάτιζε «μεγάλα ποτάμια» διαμαρτυρίας, η Hub του υποκαταστήματος της Πειραιώς στην Κατοχή, έκρινε ότι ήταν η μέρα να συνετίσει εκείνους τους υπαλλήλους που έκριναν ότι αυτό που όφειλαν απέναντι στη ατομική και κοινωνική τους συνείδηση ήταν να συμμετάσχουν σε αυτές τις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι συλλογικές διαδικασίες τους.

Το αδιανόητο του γεγονότος δεν εδράζεται μόνο στο απαράδεκτο της απόπειρας εκφοβισμού των υπαλλήλων του παραπάνω καταστήματος μετά από την άσκηση αναφαίρετου δικαιώματός των· πάει και παραπέρα. Σύμφωνα με την καταγγελία, «την επίπληξη συνόδευσε η προειδοποίηση να μην ξανασυμμετέχουν σε απεργία»!

Την επόμενη (15/3/2023), μία μέρα πριν την Γενική Απεργία που είχε κηρυχθεί σε ολόκληρη τη χώρα για το «εγκληματικό» δυστύχημα των Τεμπών, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα – Αγροτικής Πειραιώς κ. Παναγιώτη Αδαμόπουλο, στον οποίο σύλλογο είναι το σύνολο σχεδόν των υπαλλήλων του υποκαταστήματος της Κατοχής για να πληροφορηθούμε τι ακριβώς συνέβη και για να του ζητήσουμε να μας ενημερώσει για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβεί ο Σύλλογος για τη στήριξη των μελών του.

Ο κ. Αδαμόπουλος μας πληροφόρησε ότι, δεν γνώριζε τι ακριβώς συνέβη, γιατί απουσίαζε στο εξωτερικό και μας παρέπεμψε στον γραμματέα του συλλόγου, κ. Γιάννη Αδάμου.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία μας με τον γραμματέα του συλλόγου την επομένη της απεργίας της 16ης Μαρτίου, ο κ. Αδάμου, μας δήλωσε τα εξής:

«Είναι μια απαράδεκτη παρέμβαση. Το δικαίωμα στην απεργία είναι ένα υπέρτατο εργασιακό δικαίωμα και την απάντηση την έδωσαν μαζικά, οι συνάδελφοι της περιοχής του Αγρινίου και όλων των όμορων καταστημάτων με τη συμμετοχή τους στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση.

Το πρόβλημα για μας δεν αφορά στο γεγονός ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά πρόκειται για μια πάγια τακτική και αντεργατική μεθόδευση της διοίκησης της Τράπεζας, η οποία χρησιμοποιεί τα στελέχη της σε κάθε απεργιακή κινητοποίηση, για να πιέζουν τους συναδέλφους με κάθε τρόπο άμεσα ή έμμεσα να μην συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Εμείς ως σύλλογος παλεύουμε απέναντι σε αυτές τις πρακτικές και τις μεθοδεύσεις και μέσα από την επαφή και τη στήριξη των συναδέλφων έχουμε καταφέρει τα ποσοστά απεργίας στην Πειραιώς συνεχώς να μεγαλώνουν. Την καλύτερη απάντηση σε αυτές τις μεθοδεύσεις την έχουν δώσει οι ίδιοι οι συνάδελφοι με τη συμμετοχή τους στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση».

Εντύπωση παρ’ όλα αυτά προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από την παραπάνω δήλωση του γραμματέα της ΣΕΤΑΠ, κ. Αδάμου, στο AgrinioStories.gr, ο σύλλογος καμία άλλη ανακοίνωση ή πρωτοβουλία δεν πήρε συλλογικά και επίσημα για τη στήριξη των μελών του.

Με την ευκαιρία αυτή ρωτήσαμε επίσης τον κ. Αδάμο και για την επιλογή του κλεισίματος της λειτουργίας υποκαταστημάτων που επιχειρεί η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και στην περιοχή της περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας αφού, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαμε, χρησιμοποιήθηκε και αυτό ως επιχείρημα εκφοβισμού από τη συγκεκριμένη επιτηρήτρια.

«Αυτό το αφήγημα της Τράπεζας» είπε ο κ. Αδάμος, «πιστεύουμε ότι έχει κακοφορμίσει. Η τράπεζα ανακοίνωσε πρόσφατα υπερκέρδη τα οποία είναι τα καλύτερα της τελευταίας δεκαπενταετίας. Άρα δεν μπορεί η Τράπεζα Πειραιώς να κλείνει καταστήματα και να αφήνει περιοχές να μαραζώνουν. Οφείλει να στηρίξει τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται. Οφείλει να στηρίξει τις τοπικές κοινωνίες.

Με όλες τις παρεμβάσεις που κάνουμε ως σύλλογος στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, με τη δράση μας απέναντι σε αυτή την πρακτική της διοίκησης συναντήσαμε την αποδοχή αυτής της παρέμβασης μας τόσο από τους τοπικούς φορείς και της περιοχής σας, όσο και από απλούς πολίτες».

 


AgrinioStories