Παραμονή Αγ. Χριστοφόρου ο Παπαδόπουλος στο Αγρίνιο

Παρασκευή 8 Μαΐου 1970
Παραμονή του Αγίου Χριστοφόρου

Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος
εγκαινιάζει τον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Καστράκι
και μιλάει στην κεντρική πλατεία του Αγρινίου

 

του Λευτέρη Τηλιγάδα

 

«Η προσέλευσις των κατοίκων του Αγρινίου και των περιχώρων υπήρξε αθρόα». Και ποιος δεν επιστρατεύτηκε εκείνη τη μέρα; Επιστρατεύτηκαν πιστοί, έμπιστοι και άπιστοι του καθεστώτος, επιστρατεύτηκαν δημοτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, μαθητές, τηλεοπτικά συνεργεία, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι και την «4ην μ.μ., ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος  Παπαδόπουλος, ομίλησεν από του εξώστου του ξενοδοχείου “ΛΗΤΩ” του Αγρινίου προς τον λαόν της Αιτωλοακαρνανίας, προς μίαν ανθρωποθάλασσαν, προς μίαν πλημμύραν ανθρώπων, παραληρούντων από ενθουσιασμόν, με πατριωτικόν παλμόν και πηγαίας εκδηλώσεις υπέρ της Εθνικής Κυβερνήσεως και του Πρωθυπουργού της Επαναστάσεως κ. Γ. Παπαδοπούλου».

 Η κεντρική πλατεία του Αγρινίου από το μεσημέρι ήδη, είχε γεμίσει με πλήθος λαού, «το οποίο συνέχεια προέβαινε σε εκδηλώσεις υπέρ του Πρωθυπουργού της Κυβέρνησης και της Επανάστασης της 21ης Απριλίου.

Με την έξοδο του πρωθυπουργού στον εξώστη του ξενοδοχείου, το πλήθος τον υποδέχθηκε με την ιαχή: «Πα-πα-δό-που-λος, Πα-πα-δό-που-λος».  Μαζί του στο μπαλκόνι βγήκαν και χαιρέτισαν ο αναπληρωτής της προεδρίας της Κυβέρνησης, Ιωάννης Αγαθαγγέλου, ο υπουργός κοινωνικών υπηρεσιών Λουκάς Πάτρας και ο υπουργός βιομηχανίας Κωνσταντίνος Κυπραίος.

Τον Παπαδόπουλο τον προσφώνησε ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Παύλος Μανωλόπουλος, μετέπειτα υπουργός εργασίας (Ιούνιος 1970 – Αύγουστος 1971) του Παπαδόπουλου και ο δήμαρχος του Αγρινίου, Ματθαίος Βεργώνης, οι οποίοι τόνισαν τη σημασία της «επαναστάσεως της 21ης Απριλίου και εξήρον τα επιτεύγματά της την τριετία 1967 – 1970».

Στη συνέχεια ο δικτάτορας Παπαδόπουλος,  αφού αναφέρθηκε με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο στην αγάπη που εισπράττει από την ψυχή του αγρινιώτη του λαού, είπε: «Θα ολοκληρώσω την ανάπτυξη της χώρας στους βασικούς τομείς της οικονομίας της κοινωνικής ανάπτυξη της αντίληψης, των υπηρεσιών, στον τομέα της διοίκησης και προπαντός στον τομέα της παιδείας».

«Δεν θα σταματήσουμεν», συνέχισε,  «εάν δεν αχθόμεν εις το τέρμα. Και το τέρμα είναι ασφαλώς καταλήψιμον, εάν αγωνισθώμεν με μιαν ψυχήν ενωμένοι κατά τον τρόπον που είναι ηνωμένη η δική μας ψυχή, όλων όσοι αυτή τη στιγμή ευρισκόμεθα εδώ, η οποία  τα πάντα ημπορεί να επιτύχει με την ένωσιν αυτήν.  Θαρσήτε Έλληνες επομένως δια την ασφαλή επιτυχίαν της προσπαθείας μας. Το πρόβλημα είναι πρόβλημα ημών των Ελλήνων. Δεν απαιτείται τίποτα, μόνον να αντιληφθώμεν ότι από ημάς και μόνον εξαρτάται η ζωή μας, η ζωή των παιδιών μας, η  ζωή της Ελλάδος».

 

 

 

 

 

Κι άλλα πολλά… κι άλλα πολλά… μερικά εκ των οποίων, μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο των επικαίρων της εποχής

 

 

*Το κείμενο και η φωτογραφία από το «αρχείον Αγρινίου», τεύχος 5, Μάιος 2018, σελ. 40 | Πηγή βίντεο: ΕΟΑ, Κωδικός Θέματος: T4246, Τίτλος: Εγκαίνια του υδροηλεκτρικού σταθμού Καστρακίου Αιτωλοακαρνανίας από τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπαδόπουλο και ομιλία αυτού στο Αγρίνιο, Είδος: Ταινία Επικαίρων, Περίοδος γεγονότων: 08/05/1970 – 08/05/1970 | Συντελεστές & Ρόλοι: ΕΡΑ – ΤΕΧΝΟΦΙΛΜ: Τεχνική επεξεργασία: Χώρα παραγωγής: Ελλάδα, Τοποθεσία παραγωγής: Αθήνα, Βιβλιογραφία: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, 9/5/1970, σελ. 1 & 9
Φωτογραφία: Ο Παπαδόπουλος μιλάει
στην «αυθορμήτως συγκεντρωθείσα» λαοθάλασσα του Αγρινίου
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Μαρτυρίες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Μαρτυρίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *