Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 22α Ιανουαρίου

Καλεντάρι της 22ας Ιανουαρίου:
Έρευνα - Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1981: Συνέντευξη τύπου στην Αθήνα
για την ίδρυση Δημοτικού Θεάτρου στο Αγρίνιο

22 Ιανουαρίου 1981

Συνέντευξη τύπου για την ίδρυση Δημοτικού Θεάτρου στο Αγρίνιο

Λίγες μέρες πριν την έναρξη των προβών ο Δήμαρχος Αγρινίου Στέλιος Τσιτσιμελής και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Θεάτρου» Γιώργος Νάκος, στο πλαίσιο της ουσιαστικής προβολής του νεοσύστατου θεατρικού οργανισμού του Δήμου Αγρινίου, οργάνωσαν στις 22 Ιανουαρίου της ίδιας χρονιάς, συνέντευξη τύπου στην αίθουσα την Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινο-τήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.), στην οποία παραβρέθηκαν οι καλλιτεχνικοί συντάκτες της πλειοψηφίας των μέσων ενημέρωσης της Αθηναϊκής πρωτεύουσας και της χώρας.

«Καιρός είναι να φροντίσουμε, κι εμείς οι Δήμοι, να αναπτυχθεί η Ελλάδα ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΙΚΑ» αναφέρει η εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, στη στήλη της «η Αθήνα και ο κόσμος» (φύλ. 23.1.1981) «και να δείξουμε πως δεν είμαστε μόνο προβληματικοί αλλά και προβληματισμένοι», είπε ο Στέλιος Τσιτσιμελής ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου, νοηματοδοτώντας με αυτόν το διαφορετικό τρόπο την πολιτιστική δράση που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται στην ελληνική επαρχία.

Το σύνολο των πολιτικών εκείνη την εποχή πρόβαλλαν ως αίτημα των καιρών την αποκέντρωση, την μεταφορά δηλαδή αρμοδιοτήτων, δραστηριοτήτων και εξουσιών από το κέντρο στην περιφέρεια της χώρας, με απώτερο στόχο την  τόνωση της διοίκησης, της οικονομίας, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Ο Τσιτσιμελής με αυτή του την εισήγηση άνοιγε το διάλογο για τη  λειτουργία μιας τελείως διαφορετικής προσέγγισης. Ζητούμενο σε αυτή την προσέγγιση δεν ήταν πώς θα διακτινιστούν οι δυνατότητες της πολιτιστική ανάπτυξης από την πρωτεύουσα της χώρας στην περιφέρεια, αλλά η προσπάθεια μιας ενδογενούς πολιτιστικής ανάπτυξης που θα αξιοποιούσε τις δυναμικές σε όλα τα επίπεδα, με τέτοιον τρόπο, που η κάθε περιφέρεια να αποτελεί ένα οργανωμένο και ανοιχτό σύστημα διαχείρισης του πολιτιστικού περιβάλλοντος, το οποίο δεν  θα στηριζόνταν στις αποκεντρωμένες δυνατότητες του κεντρικού μηχανισμού, αλλά θα έχει τη δυνατότητα να παράγει και να αναπαράγει το δικό του ακηδεμόνευτο πολιτιστικό γεγονός.

 

Οι ηθοποιοί του δευτέρου θίασου του «Δημοτικού Θεάτρου Αγρινίου», οι οποίοι το καλοκαίρι του 1981 ανέβασαν το έργο «Οι κουραμπιέδες» του Γ. Χασάπογλου, σε σκηνοθεσία της Ράΐας Μουζενίδου και μουσική του Μάνου Λοΐζου. Όρθιοι από δεξιά προς τα αριστερά: Γιώργος Βερτσώνης, Γιάννης Χριστογιάννης, Γιώργος Νάκος (και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου), Ελένη Τσακάλου. Καθισμένοι πάλι από δεξιά προς τα αριστερά: Νίκη Μανουσάκη, Νικαίτη Κουντούρ, Γιάννης Παπαθανάσης, Γιάννης Θωμάς και η Χρυσάνθη Κορνηλίου.

 

«Όπως μας είπε χθες ο Δήμαρχος Αγρινίου», αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, «το θέατρο Αγρινίου θα λειτουργήσει μέσα στην ερχόμενη άνοιξη με την πρόβλεψη πάντα να δίνει παραστάσεις κι έξω από το Αγρίνιο στις γύρω πόλεις αλλά και στα χωριά. “Δεν υπάρχουν”, τόνισε, “τοπικιστικοί περιορισμοί. Είμαστε ανοικτοί σε όλους τους καλλιτέχνες”.

Η σκηνοθεσία των έργων θα ανατεθεί σε δοκιμασμένους σκηνοθέτες και γενικά θα προσεχθεί η προσπάθεια αυτή, ώστε το νέο θέατρο να μην ενισχύσει την εντύπωση που έχουν μερικοί, πως τα επαρχιακά θέατρα είναι άσυλα ατάλαντων ηθοποιών.

Τόσο ο Δήμαρχος Αγρινίου όσο κι ο επικεφαλής της νέας θεατρικής μονάδας Γιώργος Νάκος αναφέρθηκαν στην χρήση των δημοτικών θεάτρων που υπάρχουν (ως κτίρια) σε αρκετά μέρη της χώρας και εφόσον αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να καλύψουν τη θεατρική παιδεία σαφώς πιο αποτελεσματικά από το περιπλανώμενο “Άρμα Θέσπιδος”.

Το νέο θέατρο Αγρινίου που δημιουργείται (στεγάζεται) στο θέατρο – δωρεά της οικογένειας Παναγοπούλου και φιλοδοξεί να συνεργαστεί με οποιεσδήποτε ερασιτεχνικές θεατρικές προσπάθειες του τόπου. “Πιστεύω μας”, είπε ο Δήμαρχος, “είναι η πολυκεντρική ανάπτυξη πολιτιστικών εστιών και όχι ειδικά η θεατρική αποκέντρωση”.

Παρόντες στη χθεσινή συνέντευξη τύπου για το Θέατρο Αγρινίου ήταν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης χαράκτης Α. Τάσσος, και η Πρόεδρος του Σ.Ε.Η. (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) Αιμιλία Υψηλάντη, που χαιρέτησε σα ξεχωριστό γεγονός την απόφαση για το νέο θέατρο. Εξάλλου, το Μάρτη το ΣΕΗ οργανώνει συνέδριο με θέμα τη λειτουργία των Δημοτικών Θεάτρων παρουσία των ξένων θεατρικών εκπροσώπων».

 

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ της 23.01.1981

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης:
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου