11 Αυγούστου 2022

Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ… 23η Απριλίου

  • Συνέβη στο Αγρίνιο στις  23 Απριλίου του:

1910: Θάνατος του Ιωάννη Κουτσονίκα

23 Απριλίου 1910

Επιμέλεια κειμένου: Λ. Τηλιγάδας

Στις 23 Απριλίου του 1910, Δήμαρχος Αγρινίου ήταν ο Βασίλης Μπέλλος και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δημήτρης Μπουκκογιάννης. Εκείνη την ημέρα το κορυφαίο αυτοδιοικητικό όργανο της πόλης συγκλήθηκε εκτάκτως αμέσως μετά τον θάνατο του Γιάννη Κουτσονίκα, ο οποίος ήταν Δημοτικός Σύμβουλος εκείνης της περιόδου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου, Βασίλης Μπέλλος, πήρε αμέσως το λόγο και αφού ανακοίνωσε το θάνατο του Κουτσονίκα, εισηγήθηκε στο σώμα μετά από απόφαση συλλογική του οργάνου να εκφρασθούν εκ μέρους του Δήμου στην οικογένεια του μεταστάντος τα συλλυπητήρια, να κατατεθεί στεφάνι στην σορό του νεκρού, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο να παρακολουθήσει την κηδεία και να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία του Δημαρχιακού Καταστήματος.

Η εισήγηση έγινε αποδεκτή απ’ όλους τους συμβούλους και ψήφισε ταυτόχρονα εκατό (100) δρχ. πίστωση για τις αντίστοιχες δαπάνες και παρακάλεσε τον Δήμαρχο «να διαβιβάση αντίγραφον του παρόντος τη οικογενεία του μεταστάντος».

Ο Ιωάννης Κουτσουνίκας ήταν γιός του Γεωργίου Κουτσουνίκα και εγγονός του Γιάννου δούλου Κουτσονίκα, συγγενή του Λάμπρου Κουτσονίκα ο οποίος υπήρξε συμπολεμιστής του Καραϊσκάκη και ιστοριογράφος του Σουλίου και της Επανάστασης του ’21.

Με την ευκαιρία να πούμε ότι η φάρα των Κουτσονικαίων ήταν μια από τις τρεις πιο σημαντικές φάρες του Σουλίου και αρκετά από τα μέλη της εγκαταστάθηκαν από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας του νέου ελληνικού κράτους στην περιοχή του Αγρινίου.

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Η κούλια των Κουτσονικαίων


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου