Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 17η Ιανουαρίου

Καλεντάρι 17ης Ιανουαρίου:
Έρευνα - Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1952: Θάνατος Ανδρέα Παναγόπουλου

17 Ιανουαρίου 1952

Θάνατος Ανδρέα Παναγόπουλου

Εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης για τρεις θητείες το 1925 έως 1934 και από το 1951 έως το 1952 που πέθανε. Ο Ανδρέας Παναγόπουλος υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος δήμαρχος του Αγρινίου, ο οποίος μεταμόρφωσε και χαρακτήρισε με τις επιλογές του την πορεία της πόλης κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.
Γενήθηκε στο Αγρίνιο το 1883 και ήταν γιος του Αναστάση Παναγόπουλου, εμπόρου της πόλης με καταγωγή από τα Καλάβρυτα. Φοίτησε στο γνωστό εκείνη την εποχή Εκπαιδευτήριο Βλάχου της Κέρκυρας και από νωρίς ανέπτυξε έντονη επιχειρηματική, φιλανθρωπική και πολιτιστική δράση. Ασχολήθηκε με το εμπόριο καπνού και ανέδειξε την εταιρεία Αδελφοί Παναγόπουλου σε έναν από τους κυριότερους εξαγωγείς καπνού στην Ελλάδα. Εκλέχθηκε δήμαρχος της πόλης για τρεις θητείες το 1925 έως 1934 και από το 1951 έως το 1952 που πέθανε.
Ανάμεσα στα έργα που υλοποίησε ήταν η συμπλήρωση της ρυμοτομίας της πόλης, η ασφαλτόστρωση των κεντρικών δρόμων, η κατασκευή σύγχρονου υδραγωγείου το 1930, η χρηματοδότηση των ανασκαφών για τον εντοπισμό του αρχαίου Αγρινίου, η οικοδόμηση της δημοτικής αγοράς το 1932 ενώ επί των ημερών του ηλεκτροφωτίστηκε για πρώτη φορά η πόλη. Για τη δράση του γενικά σαν δημοτικός άρχοντας παρασημοφορήθηκε και ήταν ένας από τους πέντε ιδρυτές της Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων της Ελλάδας.
Διετέλεσε και βουλευτής μετά το 1935 και πριν από τη γερμανική κατοχή. Το όνομά του έχει δοθεί σε κεντρικό δρόμο της πόλης και στην πλατεία με το σιντριβάνι, που βρίσκεται μπροστά από το δημαρχείο. Εκεί υπάρχει ακόμα το διατηρητέο αρχοντικό της οικογένειάς του και η προτομή του.

 

Φωτογραφία: Εγκαίνια της προτομής του Αντρέα Παναγόπουλου
στο σιντριβάνι, απέναντι ααπό το δημαρχείο
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου