Εκτέλεση Κορόζη, Καραχρήστου και Μητιλιoύ

Σύμφωνα με προσωπικές μαρτυρίες,
την εκτέλεση με το περίστροφό του
την πραγματοποίησε ο ίδιος ο Τολιόπουλος

Εκείνες τις ημέρες εκτελέστηκαν τρία άτομα,
ο Κορόζης Κώστας από το Τροβάτο Ευρυτανίας
και οι Καραχρήστος Χριστόφορος και Μητιλιός Μενέλαος από το Αγρίνιο

- του Λευτέρη Τηλιγάδα -

 

Στα τέλη του 1998 η Διεύθυνση Ιστορίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού έδωσε στη δημοσιότητα και στη δυνατότητα πολιτικής και επιστημονικής έρευνας τα αρχεία για την περίοδο της Κατοχής, του Εμφυλίου και της πρώτης μετεμφυλιακής περιόδου. Αυτά τα αρχεία το Γ.Ε.Σ. τα απέσυρε γρήγορα, με την αιτιολόγηση ότι αρκετοί από τους πρωταγωνιστές βρίσκονταν ακόμα στη ζωή και η δημοσιοποίησή τους αναζωπύρωνε «αμαρτωλά πάθη του παρελθόντος»!

Χρειάστηκαν να περάσουν οκτώ ολόκληρα χρόνια για να εκδοθούν ξανά. Ανάμεσά τους και η έκθεση του αρχιταγματασφαλίτη, ταγματάρχη τότε, Γεωργίου Τολιόπουλου, στον οποίο έχουν αποδοθεί τα παρανόμια «σφαγέας του Αγρινίου» και «Κτηνάνθρωπος», το πρώτο για την εκτέλεση των «120» Αιτωλοκαρνάνων και Πρεβεζάνων, που κρατούνταν στις φυλακές της Αγίας Τριάδας τον Απρίλη του ΄44, και το δεύτερο για την απάνθρωπη και κτηνώδη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων των συλληφθέντων κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου από το τάγμα του Αγρινίου, ως υπόπτων για συμμετοχή στην αντίσταση. Ολόκληρη αυτή η έκθεση δημοσιεύτηκε στο «αρχείο Αγρινίου», Τεύχος 2, το Φεβρουάριο του 2018 από τη σελίδα 27 έως την σελίδα 34. Στη σελίδα 29 αυτής της δημοσίευσης διαβάζουμε:

«Την 28ήν Φεβ/ρίου 1944: Αναρχικοί εντός της πόλεως Αγρινίου, δολοφονικώ τω τρόπω, ρίψαντες 2 χειροβομβίδας εναντίον 10μελούς περιπόλου μας, ετραυμάτισαν ελαφρώς τον λοχίαν περιπολάρχην και 7 εύζωνας. Οι συλληφθέντες τρεις πρωταίτιοι εξετελέσθησαν».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, Βασίλης Πατρώνης, στη δημοσίευσή του στο «αρχείο Αγρινίου» (Βασίλη Πατρώνη, Ο «σκληρός Απρίλης» του 1944, Το Τάγμα Ασφαλείας Αγρινίου, Αξιοποιώντας νέα στοιχεία, «αρχείο Αγρινίου», Μάιος 2018, τεύχος 5, σελίδα 6-7) αφού αναφέρεται στο πρώτο μεγάλο μπλόκο που πραγματοποίησε το Τάγμα Ασφαλείας στην πόλη με την προσαγωγή 2.500 χιλιάδων πολιτών περίπου και την τελική φυλάκιση 60 Αγρινιωτών, παραθέτει στη συνέχεια το παραπάνω απόσπασμα της έκθεσης του Τολιόπουλου και σημειώνει:

«Πράγματι εκείνες τις ημέρες εκτελέστηκαν τρία άτομα, ο Κορόζης Κώστας από το Τροβάτο Ευρυτανίας και οι Καραχρήστος Χριστόφορος και Μητιλιός Μενέλαος από το Αγρίνιο. Σύμφωνα με ορισμένες προσωπικές μαρτυρίες, τους εκτέλεσε εξ επαφής με το περίστροφό του ο ίδιος ο Τολιόπουλος μπροστά στους υπόλοιπους κρατούμενους της αποθήκης Παναγόπουλου για εκφοβισμό και παραδειγματισμό.

Οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και των τριών αναφέρουν ότι «ο θάνατος κατά την πιστοποίησιν του ιατρού Ευαγγέλου Παπαλάμπρου (σ.σ. του ιατρού του Τάγματος) επήλθεν εκ τραύματος του κρανίου δια πυροβόλου όπλου». Ο Καραχρήστος μάλιστα, είχε τραυματιστεί ελαφρά και αυτός από τη ρίψη των χειροβομβίδων και εκτελέστηκε όπως ήταν, τραυματίας. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι οι άλλοι δυο (Κορόζης και Μητιλιός) συμμετείχαν στη συγκεκριμένη επίθεση. (Δείτε: Ληξιαρχική πράξη θανάτου Κορόζη, Ληξιαρχική πράξη θανάτου Καραχρήστου, Ληξιαρχική πράξη θανάτου Μητιλιού)

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι δυο από τους τρεις επιτιθέμενους ξέφυγαν μέσα στη σύγχυση που δημιούργησε η έκρηξη των χειροβομβίδων και ο τραυματισμός των ταγματασφαλιτών. Ο Τολιόπουλος, σε αντεκδίκηση και μπροστά στην αδυναμία του να εντοπίσει τους υπόλοιπους δυο φυσικούς αυτουργούς, επέλεξε να εκτελέσει μαζί με τον Καραχρήστο άλλους δυο κρατούμενους με αριστερή οικογενειακή παράδοση και δράση ως ηθικούς αυτουργούς της επίθεσης και στα πλαίσια της θεωρίας της «συλλογικής ευθύνης και ενοχής» και για να παραποιήσει την πραγματικότητα (δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που το κάνει στην αναφορά του). Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν και οι μαρτυρίες από το συγγενικό περιβάλλον των θυμάτων (Κορόζη και Μητιλιού), που κάνουν λόγο για σύλληψή τους σε προγενέστερο της επίθεσης χρόνο.

Άλλες προσωπικές μαρτυρίες, πριν ακόμα το επιβεβαιώσουμε μέσω του Ληξιαρχείου Αγρινίου, τοποθετούσαν το περιστατικό της εκτέλεσης όχι τη Δευτέρα 28/2, που αναφέρει ο Τολιόπουλος, αλλά την Κυριακή 27/2, αφού στο επισκεπτήριο που έγινε το ίδιο απόγευμα, άλλοι έγκλειστοι είχαν ήδη ενημερώσει τους συγγενείς τους για την εν ψυχρώ δολοφονία των τριών από τον Τολιόπουλο».

 

Παραπομπές:
Φωτογραφία:
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Μαρτυρίες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Μαρτυρίες