Μωραΐτης: «Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί»

Θάνος Μωραΐτης:«Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί.
Άμεση ανάγκη για ουσιαστική στήριξή τους!»

 Σε δήλωση προέβη ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία, Θάνος Μωραΐτης, κατόπιν της κατάθεσης Αναφοράς προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία αφορά στο ψήφισμα Φορέων Τριχωνίδας για τη συγκομιδή πράσινης ελιάς Αγρινίου.

«Οι τιμές  που δίνουν έμποροι, μεταποιητές και εξαγωγείς στο άνοιγμα της σεζόν βρίσκονται πολύ κάτω του κόστους παραγωγής τους, καθιστώντας την καλλιέργεια μη – βιώσιμη», υπογράμμισε. «Το κόστος παραγωγής της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς (ιδιαίτερα στο Αγρίνιο, που είναι πρωτοπόρος στον όγκο παραγωγής) ανέρχεται στα 0,70 ευρώ το κιλό, ενώ τα εργοστάσια μεταποίησης ελιάς επιβάλλουν τιμή αγοράς του προϊόντος κατά μέσο όρο τα 0,50 – 0,60 ευρώ το κιλό», τόνισε ο κ. Μωραΐτης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά, ως Πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας της και ακολουθεί πιστά το ρόλο του κομπάρσου», είπε ο βουλευτής, κλείνοντας τη δήλωσή του λέγοντας ότι «ήρθε η ώρα οι ελαιοπαραγωγοί να στηριχθούν ουσιαστικά, χωρίς καθυστερήσεις και ημίμετρα».

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Μωραΐτη:

«Σε δυσχερή θέση βρίσκονται οι παραγωγοί βρώσιμης ελιάς, αφού οι τιμές  που δίνουν έμποροι, μεταποιητές και εξαγωγείς στο άνοιγμα της σεζόν βρίσκονται πολύ κάτω του κόστους παραγωγής τους, καθιστώντας την καλλιέργεια μη – βιώσιμη.

Ενδεικτικά, το κόστος παραγωγής της πράσινης επιτραπέζιας ελιάς (ιδιαίτερα στο Αγρίνιο, που είναι πρωτοπόρος στον όγκο παραγωγής) ανέρχεται στα 0,70 ευρώ το κιλό, ενώ τα εργοστάσια μεταποίησης ελιάς επιβάλλουν τιμή αγοράς του προϊόντος κατά μέσο όρο τα 0,50 – 0,60 ευρώ το κιλό. Στη συγκεκριμένη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης, της ανόδου των τιμών στα βασικά είδη, της αύξησης του κόστους μετακίνησης, της ανόδου των τιμών σε λιπάσματα και αγροτικά εφόδια, αλλά και της τρομακτικής συμπίεσης του αγροτικού εισοδήματος ήδη από την προηγούμενη διετία, η ενδεχόμενη παγίωση μιας τέτοιας κατάστασης θα είναι καταστροφική για τους ελαιοπαραγωγούς.

Δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα υφεσιακού σπιράλ, που θα φέρει καίριο πλήγμα στους ελαιοπαραγωγούς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη για μια ακόμη φορά, ως Πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας της και ακολουθεί πιστά το ρόλο του κομπάρσου.

Περιθώρια δεν υπάρχουν πλέον: Αν δεν παρέμβει το Υπουργείο, υπάρχει κίνδυνος οι παραγωγοί να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τις τοπικές οικονομίες, τη μεταποίηση ελιάς και τις εξαγωγές.

Ήρθε η ώρα οι ελαιοπαραγωγοί να στηριχθούν ουσιαστικά, χωρίς καθυστερήσεις και ημίμετρα».

 


AgrinioStories