Μην αφήνεις την αδιαφορία να νικήσει

Μην αφήνεις την αδιαφορία να νικήσει,
προστάτεψε την Ελληνική-Ευρωπαϊκή Παραγωγή

Η παράνομη ελληνοποίηση αγροτικών προϊόντων
αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα με σοβαρές επιπτώσεις
στην ελληνική οικονομία
και την διατροφική ασφάλεια των καταναλωτών

 

του Σπυρίδωνα Μολώνη*


 

Προϊόντα από άλλες χώρες, όπως λαχανικά, φρούτα,γαλακτοκομικά και κρέας, μπαίνουν παράνομα στην Ελλάδα και πωλούνται ως ελληνικά, με αποτέλεσμα να πλήττονται οι Έλληνες παραγωγοί καιναεξαπατούν τους καταναλωτές.

Οι συνέπειες για τους παραγωγούς μας είναι τραγικές αφού οδηγούνται στο να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους λόγω των εισαγόμενων φθηνότερων προϊόντων. Έτσιθέτονται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους και των εισοδημάτων τους.

Έτσι λοιπόν λόγω αθέμιτου ανταγωνισμού οι παραγωγοί που τηρούν όλες τις προδιαγραφές έρχονται σε -σύγκρουση-  με προϊόντα εισαγωγής που δεν πληρούν τις σωστές  προδιαγραφές.

Η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων απαιτεί μια συλλογική προσπάθεια από τους αρμόδιους φορείς, τους παραγωγούς, τους καταναλωτέςαλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα και στην αγορά για τον εντοπισμό και την τιμωρία των παρανομούντων.

Να γίνουν επενδύσεις σε σύγχρονες υποδομές και τεχνολογίες για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων και την εύκολη διάκριση των ελληνικών από τα εισαγόμενα.

Να ενεργοποιηθούν προγράμματα ενίσχυσης και στήριξης των Ελλήνων παραγωγών για την τήρηση υψηλών προδιαγραφών.

Η συνεργασία με τους εταίρους μας θα ήταν καθοριστικής σημασίας για την δημιουργία ενός κοινού νομοθετικού πλαισίου αντιμετώπισης του φαινομένου των ελληνοποιήσεων.

Από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά είναι η θεσμοθέτηση αυστηρών κυρώσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτρέποντας την αθέμιτη εμπορική δραστηριότητα και προστατεύοντας το κύρος των ευρωπαϊκών προϊόντων. Εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές για την αγορά γνήσιων ευρωπαϊκών προϊόντων. Νομίζω ότι έχουμε χρέος να προστατεύσουμε το παραγωγικό ιστό της χώρας μας  αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

*Υποψήφιος Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Τα ενυπόγραφα κείμενα που δημοσιεύουμε εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν εξ ολοκλήρου και κατ’ ανάγκη με την άποψη μας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Άρθρα