Κολυμπήθρες: Ταξίδι στις φυσικές πισίνες στο Πάπιγκο

Οι Κολυμπήθρες, οι φυσικές πισίνες στο Πάπιγκο
αποτελούν όλες τις χρονιές του χρόνου
μια εναλλακτική επιλογή διακοπών

Κολυμπήθρες: ένα σπάνιο
δημιούργημα της φύσης

Οι πιο τολμηροί δεν διστάζουν ακόμη και να βουτήξουν
στα παγωμένα νερά τους και να απολαύσουν τη φύση
και την εμπειρία που τους προσφέρει σε όλο της το μεγαλείο

Αν βρεθεί κανείς εδώ επιβεβαιώνει και με τα ίδια του τα μάτια ότι η φύση, για ακόμη μία φορά, έκανε το «θαύμα» της δημιουργώντας τις φυσικές, πέτρινες πισίνες, που οι ντόπιοι αποκαλούν «οβίρες», κερδίζοντας τις εντυπώσεις των επισκεπτών, και όχι μόνο, της περιοχής.

Οι κολυμπήθρες έχουν σμιλευτεί με το πέρασμα των χρόνων στα κοιλώματα των ασβεστολιθικών πετρωμάτων από τα νερά του ρέματος Ρογκοβού και αποτελούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία στο Πάπιγκο, στο δημοφιλές και αγαπημένο χωριό του νομού Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο δημιούργημα της φύσης που σχηματίστηκε πολλά χρόνια πριν.

Οι συγκεκριμένες κοιλότητες συναντώνται σε ένα μήκος περίπου 200 μέτρων με την πρώτη που συναντάται να προσφέρεται και για βουτιές (τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου), τουλάχιστον για τους πιο τολμηρούς καθώς τα νερά είναι πολύ κρύα. Όσο ανηφορίζει κανείς προς τα πάνω προσεγγίζει όλο και πιο δυσπρόσιτες Κολυμπήθρες, οι οποίες περιβάλλονται από ένα άγριο και επιβλητικό φυσικό τοπίο.

Όλες τις εποχές του χρόνου, όμως, οι περίφημες Κολυμπήθρες και το φυσικό τοπίο ολόγυρά τους μαγεύουν τον επισκέπτη, με την πυκνή βλάστηση, τους καταρράκτες, τους βράχους και τις αλλεπάλληλες «πισίνες» να δημιουργούν ένα μοναδικής ομορφιάς σκηνικό, βγαλμένο από παραμύθια.

Με την διαδρομή -συναντώνται μεταξύ των χωριών Μεγάλο Πάπιγκο και Μικρό Πάπιγκο– για να τις προσεγγίσει κανείς να μην είναι ιδιαιτέρως μεγάλη, πρόκειται για ένα από τα φυσικά σημεία αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή.

Το ρέμα του Ρογκοβού ξεκινάει από τον Λάπατο, την δυτική κορυφή της Τύμφης, και περνάει μέσα από τους παραδοσιακούς οικισμούς Μικρό και Μεγάλο Πάπιγκο. Σύμφωνα με την ιστορία, μάλιστα, στις Κολυμπήθρες ακόμη και ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων απολάμβανε το μπάνιο του κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

 

 

 

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *