Κανένα ζώο δεν επιβιώνει με σπασμένο πόδι

1

«Κάποτε ρωτήθηκε η ανθρωπολόγος Margaret Mead από ένα φοιτητή της ποιο ήταν το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια κουλτούρα.

Ο φοιτητής περίμενε ότι η Mead θα του μιλούσε για κάποιο αγκίστρι, για κεραμικά σκεύη ή μυλόπετρες. Όμως η Mead του είπε ότι το πρώτο σημάδι πολιτισμού σε μια αρχαία κουλτούρα ήταν ένα μηριαίο οστό που είχε σπάσει κι έπειτα είχε θεραπευθεί.

Εξήγησε ότι στο ζωικό βασίλειο όταν σπας το πόδι σου, πεθαίνεις. Δεν μπορείς να δραπετεύσεις από τον κίνδυνο, ούτε να πας στο ποτάμι να πιεις νερό, ούτε να ψάξεις τροφή. Γίνεσαι βορά των θηρίων που παραμονεύουν.

Κανένα ζώο δεν επιβιώνει με σπασμένο πόδι, τον χρόνο που χρειάζεται για να δέσει το οστό. Ένα μηριαίο οστό που έχει θεραπευθεί είναι απόδειξη ότι κάποιος αφιέρωσε χρόνο για να μείνει μαζί με εκείνον που έπεσε, έδεσε την πληγή, τον μετέφερε σε ασφαλές μέρος και τον βοήθησε να αναρρώσει.

Η Mead είπε ότι το σημείο στο οποίο αρχίζει ο πολιτισμός είναι η βοήθεια σε κάποιον στην δυσκολία»

Τα παραπάνω λόγια είναι αφιερωμένα σε όσους αρνούνται να συρθούν πίσω από τις λογικές του χυδαίου ατομικισμού που καλλιεργούν όλοι οι πολιτευτές τύπου Πνευματικού, σε όσους πάνε κόντρα στο πλειοψηφικό ρεύμα της δήθεν κανονικότητας, των χαμηλών προσδοκιών, της “άμυνας περί πάρτης”, σε όσους μ’ άλλα λόγια δημιουργούν με τις πράξεις τους πραγματικό πολιτισμό.

 

 

Μάργκαρετ Μιντ

 

Η Μάργκαρετ Μιντ ήταν Αμερικανή ανθρωπολόγος και επιστήμονας του 20ου αιώνα. Η συμβολή της στη μελέτη των διαφορετικών κοινωνιών, ιδιαίτερα του δυτικού κόσμου και της μετατροπής της δυτικής επιστήμης λέγεται ότι είναι μεγάλης σημασίας. Έχει κάνει πολλά ταξίδια χάρη των μελετών της.

Θέλοντας να εμπλουτίσει σε ακαδημαϊκό και παγκόσμιο πλαίσιο το κοινό της, επετεύχθη να γίνει ίσως η σημαντικότερη γυναίκα της εποχής εκείνης. Συγκεκριμένα αφιέρωσε τη ζωή της στο να εξαλείψει προκαταλήψεις όπως εκείνη του “πρωτογνωρισμού” και των “ανώτερων κοινωνικών συστημάτων”. Προσπάθησε να δώσει μια αντικειμενική διάσταση του κόσμου εμβαθύνοντας στην κοινωνική ανάλυση του ανθρώπου και της κοινωνίας που ζει, την ίδια ώρα που θα άφηνε μεγάλη παρακαταθήκη όσον αναφορά τεχνικές παρατήρησης.

 

 


 

Τα ενυπόγραφα κείμενα που ανθολογούμε από το FB εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη και εξ ολοκλήρου  με την άποψη μας

AgrinioStories