Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 29 Οκτωβρίου…

Καλεντάρι της 29ης Οκτωβρίου του:

1926: Άγρια αποδοκιμασία Καφαντάρη
1944: Πραγματοποιούνται οι πρώτες
και τελευταίες ελεύθερες εκλογές της Λαϊκής τοπικής Αυτοδιοίκησης
που εγκαθίδρυσε το ΕΑΜ στην πόλη του Αγρινίου

29 Οκτωβρίου 1926

Ο αρχηγός των Προοδευτικών Φιλελευθέρων έφθασε το απόγευμα με το τρένο στο Αγρίνιο, όπου τον υποδέχθηκαν αρκετοί πολιτικοί του φίλοι. Όταν τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν μπήκαν στην πόλη, ο πληθυσμός του Αγρινίου σύμφωνα με την (συντηρητική) εφημερίδα άρχισε να τον γιουχάρει. Τα γιουχαΐσματα συνεχίσθηκαν και κατά την εμφάνισή του στον εξώστη από τον οποίο θα μιλούσε. Τα πολιτικά συνθήματα, τα οποία φώναζαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι ήταν: «Κάτω οι δολοφόνοι του στρατού», «Κάτω οι στρατοκράται», και «Αέρα». Οι οπαδοί του Καφαντάρη επιχείρησαν να μετριάσουν τις αντιδράσεις. Τελικά ο Καφαντάρης κατάφερε και μίλησε («κάτωχρος», αναφέρει η εφημερίδα) μέσα σε «αληθές πανδαιμόνιο». (ΣΚΡΙΠ, φύλ. 30.10.1926, Σελ. 4)

 

 

29 Οκτωβρίου 1944

Πραγματοποιούνται οι πρώτες και τελευταίες ελεύθερες εκλογές της Λαϊκής τοπικής Αυτοδιοίκησης που εγκαθίδρυσε το ΕΑΜ στην πόλη του Αγρινίου αμέσως μετά τη λήξη της γερμανοϊταλικής κατοχής και την σύλληψη των ανδρών του Τάγματος Ασφαλείας που  κατηγορούνταν για δοσιλογισμό.

 

Απόσπασμα των πρακτικών της συνεδρίασης του προσωρινού δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, στο οποίο εμπεριέχεται (στο τέλος της σελίδας) και η απόφαση της ανακήρυξης των υποψηφίων συνοικιακών λαϊκών δικαστών και λαϊκών επιτρόπων των εκλογών της 29ης Οκτωβρίου του 1944

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο που προέκυψε από τις εκλογές αυτές αποτελούνταν από τους: Γιώργο Καραπαπά, Θανάση Κακογιάννη, Τάσο Πετρίδη, Αριστείδη Παρθένη, Χρήστο Καπελάκη, Χρ. Μπανιά, Β. Κουτσοδήμος Ελευθέριος Πολύζος Βασιλική Σβόλη Τασία Χαβέλλα (Δυσανάγνωστο όνομα) Μαστρογιάννη, Ανδρέα Μπάβαρη, Φώτη Καρασούλο, Γεώργις Γιαννούτσος Κώστας Κιρκιλέσης Παν. Σκιαδά, Γιάννη Τζωρτζόπουλο και Γεώργιο Σερέτη.

Πρώτος δημοτικός σύμβουλος με τον μεγαλύτερο αριθμό σταυρών εκλέχτηκε ο Γιώργιος Καραπαπάς, ο οποίος στις 6 Νοεμβρίου του 1944 συγκάλεσε τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους για την συγκρότησή τους σε σώμα και την εκλογή του Δημάρχου, σύμφωνα με τον Κώδικα λαικής αυτοδιοίκησης του ΕΑΜ που ήταν σε ισχύ.

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Γιώργιος Καραπαπάς


AgrinioStories