Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 29 Ιουνίου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Ιουνίου

29 Ιουνίου 1915

Δραματική σύλληψις επικηρυγμένου ληστού

Προ οκταετίας, αναφέρει η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ στο φύλλο της 29ης Ιουνίου 1915, το Αγρίνιο λυμαίνονταν τρεις ληστές, των οποίων επικεφαλής ήταν ο Σπύρος Αγαθοκλής και τους οποίους είχε επικηρύξει η Κυβέρνηση Θεοτόκη. Μετά την επικήρυξη ο ένας από αυτούς συνελήφθη και ο άλλος σκοτώθηκε σε κάποια συμπλοκή με ένα απόσπασμα της χωροφυλακής. Ο Αγαθοκλής κατόρθωσε και σώθηκε και πήγε στην Αθήνα όπου γνωρίστηκε με ένα κτηματία από τους Γαργαλιάνους, που τον συμπάθησε και τον πήρε στη δούλεψή του.

Μέχρι πριν από 15 μέρες, αναφέρει η εφημερίδα, ο ληστής ζούσε στους Γαργαλιάνους εντελώς αμέριμνος, θεωρώντας ότι η υπόθεσή του είχε ξεχαστεί μέσα στις «Ελληνικές Καλλένδες». Για κακή του τύχη όμως, ένας Αγρινιώτης που πήγε στους Γαργαλιάνους, τον είδε να οδηγεί το κάρο και ειδοποίησε στην Αθήνα το γνωστό για τη δράση του κατά των ληστών Ανθυπασπιστή της Χωροφυλακής Μιχάλη Κριάλη, ότι ο επικηρυγμένος ληστής Σπ. Αγαθοκλής βρίσκεται στους Γαργαλιάνους με το ψευδώνυμο Σπύρος Τσαπάρας ή Τούρκος. Τότε ο Κριάλης έγραψε μια επιστολή προς τον Τσαπάρα στην οποία του έλεγε ότι και αυτός υπέπεσε σε βαρύτατο έγκλημα και ότι θέλει να αποφύγει τη σύλληψή του και να ζήσει μια ζωή ήσυχη, ζητώντας του ταυτόχρονα να του βρει μια δουλειά στους Γαργαλιάνους. Η αλληλογραφία μεταξύ τους κράτησε για κάμποσες μέρες και ο Κριάλης κέρδισε την εμπιστοσύνη του Αγαθοκλή ή Τσαπάρα.

Μετά το τελευταίο τηλεγράφημα ο Κριάλης με τον ενωμοτάρχη Ραζέλο πήγαν στους Γαργαλιάνους για να βρουν τον Τσαπάρα με το πρόσχημα της εύρεσης εργασίας. Πήγαν στο σπίτι του κτηματία και των αδερφών του, χτύπησαν την πόρτα και αυτοί τους ρώτησαν τι ζητούν στο σπίτι τους. Εκείνη την ώρα μπήκε και ο Τσαπάρας, και οι δύο αστυνομικοί τον συνέλαβαν. (Σκριπ 29/6/1915)

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Χαρακτηριστικός τύπος ληστού της εποχής