Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 26 Ιουνίου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Ιουνίου

26 Ιουνίου 1906

Σύλληψη σωματεμπόρου

Ο Ν. Ζώης, ο οποίος καταγόταν από τον Άγιο Δημήτριο της Αράχωβας είχε προ πολλού μαζί του τα παιδιά Ι. Κασίρη από το Αγρίνιο Κ. Σκεμπέν από την Πάτρα και Ελένη Σπυροπούλου από την Αθήνα, εξασκώντας ένα επάγγελμα άξιο κάθε στιγματισμού με τα αθώα αυτά πλάσματα.

Από το πρωί μέχρι τη νύχτα έστελνε τα δυστυχισμένα μικρά σε διάφορα κέντρα να επαιτούν περνώντας κατόπιν όσα εισέπρατταν εκμεταλλευόμενος με αυτό τον τρόπο ασύστολα τα φτωχά παιδάκια.

Και ενώ αυτός καλοπερνούσε εκείνα τα είχε σε άθλια κατάσταση.

Τα Αστυνομικά όργανα, ενεργώντας κατάλληλα, συνέλαβαν τον… «έντιμο» αυτόν επιχειρηματία στέλνοντας τον στη διεύθυνση αστυνομίας και από εκεί στην εισαγγελία. (Εμπρός 26/6/1906)

 

26 Ιουνίου 1913

Ευλογιά στα κοπάδια

Ο Νομογεωπόνος Μεσολογγίου τηλεγράφησε προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ότι όλα τα κοπάδια των χωριών Μπουζί, Δοκιμίου και Πλατάνου, του δήμου Αγρινίου προσεβλήθησαν από ευλογία.

Ο Νομογεωπόνος συνέστησε στους ποιμένες στην απομόνωση τον Νοέμβριο των ευλογιώντων την απολύμανση των στάβλων και τον ενταφιασμό των πτωμάτων τα οποία βρήκε «σπαρμένα» στα λιβάδια.  Ταυτόχρονα δίδαξε στους κτηνοτρόφους τον τρόπο με τον οποίον μπορούν να κάνουν τον εμβολιασμό. (Εμπρός 26/6/1913)

26 Ιουνίου 1964

Μηνιγγίτιδα στο Αγρίνιο

Έφτασε στο Αγρίνιο δεύτερο συνεργείο του υπουργείου Πρόνοιας για ενδελεχή διερεύνηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της μηνιγγίτιδας. (Μακεδονία 26/6/1964)

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Μικρό κορίτσι σε εργασία
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας