Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 24ῃ Μαΐου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Μαΐου

24 Μαΐου 1898

Εντυπώσεις από την  έκθεση του Αγρινίου

Η εφημερίδα ΣΚΡΙΠ με τους χαρακτηριστικούς τίτλους: «Η έκθεσις Αγρινίου – Εντυπώσεις μιας επισκέψεως – Τα εκθέματα και αι πρόοδοι της Ελλάδος», δημοσιεύει μια εκτενή αναφορά στην περίφημη, εκεί-νη την εποχή, έκθεση που οργάνωσε ο σύλλογος κυριών «Εργάνη Αθηνά» στο Αγρίνιο. Σημαντική είναι η περιγραφή του χώρου της έκθεσης «Μια μικρά πλατεία περιφραγμένη δια σανιδωμάτων και εις το κέντρον αυτής ένα μικρόν, ωραίο σπιτάκι, αποτέλουν το εξωτερικόν της εκθέσεως του Αγρινίου». Στο εσωτερικό αυτού του φράκτη ήταν απλωμένα βαρύτιμα υφαντουργικά είδη σε διάφορα χρώματα. Παρά τα τόσα έργα των ελληνίδων όμως, αναφέρει ο συντάκτης της εφημερίδας, ο επισκέπτης της έκθεσης ήθελε να χορτάσει το μάτι του και με κάτι άλλο περισσότερο καλύτερο και ακόμα καλλιτεχνικότερο, αντάξιο του θορύβου, «τον οποίον ήγειραν επί τρία χρόνια αι γυναίκες του Αγρινίου και μαζί με αυτάς όλοι οι εν Ελλάδι σύλλογοι των κυριών».

«Το πρώτον διαμέρισμα του καλλιτεχνικού τμήματος ήτο το της ραπτικής. […] Εκεί πλησίον εις το τμήμα τούτο ήσαν ωραία μεταξωτά υ-φάσματα ανήκοντα εις διαφόρους πόλεις της Ελλάδος. […] Αλλά την καρδιά του καλλιτεχνικού τμήματος αποτελεί το διαμέρισμα της ζω-γραφικής […] Την έξοχον εντύπωσιν ην απεκόμιζεν ο επισκεπτόμενος την έκθεσιν, επισφράγιζεν η εις την άλλην αίθουσαν του καλλιτεχνικού τμήματος είσοδος. […] Πέριξ δε του τμήματος αυτού είναι πλείστα ωραία έργα μεταξύ των οποίων διεκρίνονται τα εκθέματα του Παρθεναγωγείου των αδελφών Σκορδέλη. Η έκθεσις του Αγρινίου απέδειξε», καταλήγει η εφημερίδα, «τρανότατα, αφ’ ενός μεν, ότι αι εκθέσεις είναι αναγκαίαι δια να καταφαίνηται η πρόοδος της τέχνης και αφ’ ετέρου, ότι αι γυναίκες μας εργάζονται και πολύ μάλιστα χωρίς να έχουν ανάγκην της χειραφετήσεως».(Σκριπ 24/5/1898)

24 Μαΐου 1970

«Παπαστράτεια»: Λήξη των 9ων «εορτών της Ανοίξεως και αγώνων»

Τελετή Λήξης των 9ων «Παπαστρατείων – Εορτών της Ανοίξεως και αγώνων» Τα «Παπαστράτεια» ήταν γιορτές που οργάνωνε και υλοποιούσε η Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου – και μόνο – με τη βοήθεια όλων των φορέων και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, που με τον «οβολό» τους πλήρωναν το εισιτήριο των εκδηλώσεων. Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων το Αγρίνιο είχε την ευκαιρία να δει το έργο μεγάλων δημιουργών της τέχνης όπως της Έλλης Λαμπέτη (Α Ενότητα), του Θόδωρου Αγγελόπουλου, του Παντελή Βούλγαρη, του Θόδωρου Μαραγκού, (Β Ενότητα… και μάλιστα το 1970, καταμεσής δηλαδή της Χούντας), του Μάνου Κατράκη, του Θέατρου Τέχνης, αλλά και να ακούσει και να γνωρίσει όλους αυτούς τους δημιουργούς από κοντά. Δεν ξέρω πόσες πόλεις της χώρας είχαν αυτή τη δυνατότητα εκείνη την εποχή;

Δείτε περισσότερα στο σύνδεσμο που ακολουθεί:
Παπαστράτεια – Εορτές ανοίξεως (photo)

 

Φωτογραφία ανάρτησης:
Παπαστράτεια 1970 – Εξώφυλλο προγράμματος
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου