Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 22ῃ Μαΐου

Καλεντάρι της 22ης Μαΐου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1898: Αναχώρηση Γεωργίου Α – Διενέργεια 1ου Γυναικείου Συνεδρίου
Κλείσιμο της 1ης Πανελλαδικής έκθεσης εργοχείρων στο Αγρίνιο

22 Μαΐου 1898

Κείμενο: Λευτέρης Τηλιγάδας

Το πρωί της 22ης Μαΐου 1898, το βασιλικό ζευγάρι επιβιβάστηκε σε άμαξες και αναχώρησε από το Αγρίνιο με κατεύθυνση το Μεσολόγγι. Την άμαξα, που προπορευόταν και στην οποία επέβαιναν ο Γεώργιος και η Όλγα, οδηγούσε ο νικητής των ιππικών αγώνων Μιχάλης Σουμέλης.

Μετά την αναχώρηση της βασιλικής οικογένειας ξεκίνησε το πρώτο γυναικείο συνέδριο, για το οποίο τόσα πολλά είχαν γραφτεί όλη την προηγούμενη χρονιά. Οι εκπρόσωποι όλων των γυναικείων οργανώσεων της χώρας συγκεντρώθηκαν σε έναν κατάλληλα διαρρυθμισμένο χώρο μέσα στην έκθεση και αφού έγινε η επίσημη παρουσίαση όλων των αντιπροσωπειών καθώς και του προεδρείου της έκθεσης, ξεκίνησαν οι διαλέξεις. Πρώτη μίλησε η δεσποινίδα Καλλισπέρη με θέμα τη διαμόρφωση του ελληνικού σπιτιού, έτσι ώστε να συνάδει με τις παραδόσεις. Μετά πήραν το λόγο μία σειρά από κυρίες και δεσποινίδες που μίλησαν με θέμα την απλοποίηση του γυναικείου ενδύματος και τη γυναικεία βιοτεχνία της χώρας.

Η Ελένη Χρυσανθοπούλου πήρε κατόπιν το λόγο και ως πρόεδρος της αντιπροσωπευτικής επιτροπής των γυναικών του Αιγίου υπέβαλε πρόταση της τέλεσης της 2ης Έκθεσης του Συλλόγου στο Αίγιο.

Μετά την πρόταση αυτή το συνέδριο διέκοψε τις εργασίες του για να συνεχισθεί την επομένη.

Το πρωί της 23ης Μαΐου η Ελλανόδικος Επιτροπή γύρισε όλη την έκθεση, εξέτασε με προσοχή όλα τα εκθέματα και το απόγευμα ανακοίνωσε τις κρίσεις της για την αξία τους.

Τέλος το προεδρείο της «Εργάνης Αθηνάς» παρέθεσε δείπνο προς τιμή όλων των αντιπροσωπειών και το συνέδριο μαζί με την έκθεση έκλεισε μέσα σε απόλυτη επιτυχία[1].

 

 

Παραπομπές: 1. ΣΚΡΙΠ, Κυριακή 24/5/1898, ο.π., σελ.: 2
Φωτογραφία ανάρτησης: ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΝ ΤΟΥ ΕΝ ΑΓΡΙΝΙΩ ΣΥΛΟΓΩ ΚΥΡΙΩΝ «ΕΡΓΑΝΗ ΑΘΗΝΑ»

AgrinioStories