Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 19 Οκτωβρίου

Καλεντάρι της 19ης Οκτωβρίου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1830: Η ύδρευσις Αγρινίου επέτυχεν

19 Οκτωβρίου 1930

Το καλοκαίρι του 1930 Δήμαρχος του Δήμου Αγρινίου ήταν ο Αντρέας Παναγόπουλος. Η πόλη του Αγρινίου εκείνη την εποχή αντιμετώπιζε όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενη ανάρτηση αυτής της στήλης έντονο πρόβλημα με την υδροδότησή της. Πάρθηκε λοιπόν η απόφαση να «ανοιχθεί» άλλο ένα αρτεσιανό για να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων του Δήμου σε πόσιμο νερό. Για το λόγο αυτό ζήτησε από το Δήμο της Αθήνας, ο οποίος διέθετε στη δύναμη του ένα κατάλληλο γεωτρύπανο για μια τέτοια εργασία καθώς και το ειδικευμένο προσωπικό που απαιτούσε η λειτουργία του.

Ο Δήμος της Αθήνας όχι μόνο δέχθηκε να αποστείλει το γεωτρύπανο με το προσωπικό του, αλλά το διέθεσε χωρίς καμιά απαίτηση ανταλλάγματος. Το γεωτρύπανο ήρθε από την Αθήνα και εφαρμόζοντας τις μέχρι τότε μελέτες «χτύπησε» και φτάνοντας στα 60 με 65 μέτρα βρήκε νερό.

«Χτύπησε» όμως λίγο παραπάνω και έσπασε τη στεγανή επίστρωση που βρίσκονταν στον αδιαπέραστο πυθμένα του αρτεσιανού υδροφόρου ορίζοντα με αποτέλεσμα να υπάρχει ζήτημα και με την ποσότητα του νερού και με την πίεση του.

Όπως αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα μαθεύτηκε στην μικρή τότε κοινωνία της πόλης και η «κριτική πήγε σύννεφο».

Στο Αγρίνιο εκείνη την εποχή ο Βασίλης Κρίντας[1] εξέδιδε την Παναιτωλοακαρνανική εβδομαδιαία εφημερίδα «Τριχωνίς». Σ’ αυτή την εφημερίδα ο Ανδρέας Παναγόπουλος, επιθυμώντας να «κλείσει διάφορά στόματα», έστειλε για δημοσίευση μια επιστολή, η οποία συνοδευόταν από την έκθεση του υδραυλικού μηχανικού Χρήστου Γούναρη, ο οποίος είχε κληθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Η επιστολή μαζί με την έκθεση δημοσιεύτηκε στην πρώτη σελίδα του φύλλου της 19 Οκτωβρίου του 1930 και ανέφερε τα εξής:

«Με την επιθυμία να σταματήσει κάθε ανησυχία των συμπολιτών μου, που εδράζεται στις διαδόσεις για την αποτυχία του έργου της ύδρευσης και οι οποίες μεγάλωσαν από μια σύσταση του υδραυλικού μηχανικού Χρ. Γούναρη, που συνέταξε τη μελέτη της ύδρευσης, να επωφεληθούμε από την ευκαιρία της ύπαρξης στην περιοχή μας του γεωτρύπανου που μας παραχώρησε ο Δήμος Αθηναίων δωρεάν, καθώς και του έμπειρου συνεργείου του, το οποίο απέκτησε πλήρη γνώση του «τοπικού γεωλογικού εδαφικού σχηματισμού και να προχωρήσουμε στο άνοιγμα και τρίτου αρτεσιανού, που προς το παρόν θα χρησιμοποιείται εάν οι αντλίες των άλλων δύο χαλάσουν αλλά και για να αυξηθεί στο απώτερο μέλλον η ποσότητα του νερού ανάλογα με τις ανάγκες που παρουσιάζονται (αύξηση του πληθυσμού ή για μεγαλύτερη από τα 4 λίτρα καθημερινή παροχή για κάθε άτομο), σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε την έκθεση του κ. Χρήστου Γούναρη, ο οποίος τονίζει την επιτυχία του έργου της ύδρευσης, καθώς και την ικανότητα των 2 αρτεσιανών να χορηγήσουν την ποσότητα του νερού, που προβλέπει η μελέτη για να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες της πόλης».

 

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο Δήμαρχος Ανδρέας Παναγόπουλος και το πρωτοσέλιδο της εβδομαδιαίας «Τριχωνίς», του Β. Κρίντα.

AgrinioStories