Αγρινιώτικο καλαντάρι Ιουλίου
13 Ιουλίου 1929
Έκκληση της Εργατικής Βοήθειας Ελλάδος (ΕΒΕ)
Στα γραφεία της Εργατικής Βοήθειας της Ελλάδας έφθασε ένα τηλεγράφημα, το οποίο ενημέρωνε την Κεντρική της Επιτροπή ότι δεκαπέντε καπνεργάτες που είχαν συλληφθεί κατά τη διάρκεια των γεγονότων της τελευταίας ημέρας του περασμένου Μαΐου στο Αγρίνιο, αποφάσισαν απεργία πείνας και ζητούν από ολόκληρη την εργατική τάξη τη στήριξη και τη βοήθειά της. Μετά από αυτό το τηλεγράφημα η Κεντρική Επιτροπή της Ε.Β.Ε. εξέδωσε έκκληση για συμπαράσταση: «Έχουμε όλοι μας καθήκον να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση των συντρόφων μας που κινδυνεύουν. Έχουμε καθήκον να τους σώσουμε από το θάνατο. […] Κάθε μέρα που περνάει μεγαλώνει τον κίνδυνο των συντρόφων μας». (Ριζοσπάστης 14/7/1929)
13 Ιουλίου 1944
Η Μάχη της Αμφιλοχίας
Τη νύχτα της 12ης προς την 13ης Ιουλίου 1944 τα συντάγματα 2/39 και 24ο της VIIταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, με την συνεργασία τμημάτων του εφεδρικού ΕΛΑΣ, μιας έφιππης ομάδας, των διμοιριών καταστροφών και διαβιβάσεων και με τη συμμετοχή εθελοντικών ομάδων, επιτέθηκαν στην πόλη της Αμφιλοχίας. Η μάχη που ακολούθησε ως το απόγευμα της 13ης Ιουλίου, μπορεί ανεπιφύλακτα να χαρακτηριστεί ως μια από τις σημαντικότερες ένοπλες συγκρούσεις, ολόκληρης της περιόδου της Αντίστασης.
Η «μάχη της Αμφιλοχίας» υπήρξε γεγονός, στο οποίο ενεπλάκησαν όλοι οι παράγοντες που συνέθεταν το εκρηκτικό σκηνικό της εποχής. Από τη μια πλευρά υπήρχαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ (περίπου 1400 άνδρες της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ), ενώ από την άλλη, δίπλα στο δίπολο της επίσημης εξουσίας δηλαδή στους Γερμανούς (1200 καλά οχυρωμένους Γερμανούς της 104ης Μεραρχίας Ορεινών Κυνηγών) και τη Χωροφυλακή, συναντούμε στελέχη του ΕΔΕΣ με σημαντική τοπική επιρροή. Η μάχη αποτέλεσε τη μεγαλύτερη τακτική επιχείρηση του ΕΛΑΣ σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής, τόσο από πλευράς δυναμικού όσο και από αυτής των επιτευγμάτων.
Δείτε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Μάχη της Αμφιλοχίας – «Φ’σεκ’ τ’ς φασίστες»
Φωτογραφία: Μια ιστορική φωτογραφία του Ξυθάλη
στο λιμάνι της Αμφιλοχίας. Διακρίνονται οι Παπάζογλου,
Ζαχαριάς, ο Στρατηγός Γ. Αυγερόπουλος , ο Αντισ/ρχης Στ. Αρέθας
και ο Γερ. Πρίφτης. (Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην ομάδα
«Ιστορία της δεκαετίας ’40»)
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας