Αγρινιώτικο καλαντάρι Ιουλίου
12 Ιουλίου 1914
Ο Γεωργικός Σταθμός στο Αγρίνιο ζητάει πρόσφυγες για να εργαστούν στα καπνά
Ο Γεωργικός Σταθμός Αγρινίου ζητάει με έγγραφό του προς το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να επιτραπεί η εγκατάσταση 1.000 προσφύγων για να εργαστούν στα καπνά. (ΕΜΠΡΟΣ, 12/7/1914)
12 Ιουλίου 1944
Εκτέλεση Ελένης Ανδρεοπούλου
Με βάση τη Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου της Ελένης Ανδρεοπούλου, που έκανε ο σύζυγός της, «εξετελέσθη παρά στρατιωτών Τάγματος Ασφαλείας την 12ην Ιουλίου 1944».
Το όνομα της Ελένης Ανδρεοπούλου κατέγραψε πρώτη η ΕΠΟΝίτισσα Βιβή Γιαννακά στην ομιλία της στα πλαίσια Ημερίδας που οργάνωσε η Αρχαιολογική Εταιρεία για την Αντίσταση τον Ιανουάριο του 1983. Η Βιβή Γιαννακά, η οποία μίλησε με θέμα την αντίσταση των γυναικών, σημείωσε μόνο ότι ήταν σύνδεσμος και εκτελέστηκε πίσω από το πάρκο.
Από τη έρευνα που έκανε η κ. Κωνσταντίνα Μπάδα, βρήκε ότι «όταν εκτελέστηκε ήταν 36 χρονών. Ήταν παντρεμένη με τον Επαμεινώνδα Ανδρεόπουλο του Αριστείδη, γεωργό, κάτοικο Αγρινίου, καταγόταν από την Ψιανή Ευρυτανίας, και το πατρικό της όνομα ήταν Κομματά, θυγατέρα του Σπυρίδωνα και της Αγγελικής Κομματά, οι οποίοι δεν ζούσαν.
Στον δεκάχρονο έγγαμο βίο της είχε αποκτήσει πέντε παιδιά. Όταν τη συνέλαβαν, το τελευταίο της παιδί ήταν ένα κοριτσάκι μόλις έξι μηνών. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ήταν σύνδεσμος, αγρότισσα που δεν προκαλούσε υποψίες. Μετέφερε σημειώματα από το Πυργί (Βελάουστα), όπου υπήρχε και το τυπογραφείο, προς την Οργάνωση του Αγρινίου. Συνελήφθη, φυλακίσθηκε βασανίσθηκε για να δώσει στοιχεία, και εκτελέσθηκε μετά την άκαρπη προσπάθεια των βασανιστών της να αποσπάσουν πληροφορίες. Ενδέχεται μάλιστα κάποια από αυτά τα στοιχεία να αφορούσαν και τον αδελφό της που ήταν στον ΕΛΑΣ και μάλλον την είχε μυήσει. Στη φυλακή είχε μαζί της το εξάμηνο κοριτσάκι, το οποίο μετά την εκτέλεσή της υιοθέτησε ένας δεσμοφύλακας.» (Πηγή: Κωνσταντίνας Μπάδα, Η ιστορία και η μνήμη των εκτελέσεων γυναικών στο Αγρίνιο, από το συλλογικό έργο, Κατοχή Αντίσταση – Εμφύλιος, Παρασκήνιο, Ιούνιος 2010)
Φωτογραφία: Ελένη Ανδρεοπούλου
Πηγή: Ριζοσπάστης, Σάββατο 15 Μάη 2010
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας