Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 25 Μαρτίου

Καλεντάρι της 25ης Μαρτίου

1979: Ξύλο μετά μουσικής

25 Μαρτίου 1979

Στον κήπο του Ηρώου της πόλης (εκείνη την εποχή ήταν στη θέση που βρίσκονται σήμερα τα κτίρια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Μουσείου Καπράλου) το πρωί της 25ης Μαρτίου του 1979,  την ώρα της κατάθεσης των στεφάνων από τους «επισήμους» της πόλης του Αγρινίου… «έπεσε ξύλο μετά μουσικής».
Σε συμπλοκή μεταξύ των μελών του σωματείου των Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και δημοτών της πόλης του Αγρινίου από τη μια, της Αστυνομίας και μιας ομάδας «τραμπούκων» από την άλλη, οδηγήθηκε η τελετή της κατάθεσης των στεφάνων στο Ηρώο της πόλης του Αγρινίου ανήμερα της επετείου της έναρξης της επανάστασης του 1821.

Την ώρα που οι εκπρόσωποι της παραπάνω Ένωσης ξεκίνησαν να καταθέσουν το στεφάνι εκ μέρους των μελών της, ομάδα «τραμπούκων», όπως αναφέρει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ[1], καθώς και το σύνολο της αστυνομικής δύναμης Ακαρνανίας που βρισκόταν στην τελετή, επιχείρησαν να τους εμποδίσουν και να τους συλλάβουν. Το γεγονός αυτό «άναψε τα αίματα» και ο χώρος του Ηρώου μετατράπηκε σε αρένα. Τότε ο Δήμαρχος έδωσε εντολή στην μπάντα του μουσικού συλλόγου του «Ορφέα» να ανακρούσει τον εθνικό ύμνο, για να αναγκαστούν οι ένστολοι αστυφύλακες να σταθούν προσοχή. Μάταια όμως. Κανείς δεν στάθηκε σε θέση προσοχής και άνευ προσοχής συνέλαβαν πέντε.

Αυτοί ήταν οι: Θανάσης Αλεξάκης (ετών 38, υδραυλικός), Κώστας Μπούρος, (ετών 34, μηχανολόγος), Σωτήρης Τσούκας, (ετών 45, καπνεργάτης και Πρόεδρος του σωματείου καπνεργατών Αγρινίου), Γιάννης Καρίτσας (ετών 18, μαθητής) και Νίκος Μουτάφης, (ετών 27, γεωργός). Από αυτούς, ο Θανάσης Αλεξάκης και ο Νίκος Μουτάφης οδηγήθηκαν στο κρατητήριο τραυματισμένοι.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ζήτησαν να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι οι συλληφθέντες, αλλά ο διευθυντής της Ασφάλειας Αγρινίου το αρνήθηκε. Η άρνηση αυτή οδήγησε το Δήμαρχο και τους δημοτικούς συμβούλους στην απόφαση να καταγγείλουν το γεγονός, να αποχωρήσουν από το Ηρώο και να μην προσέλθουν στην παρέλαση.

Στο τέλος της παρέλασης διαβάστηκε μία ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, στην οποία, μεταξύ άλλων, καταγγέλλονταν τα γεγονότα του Ηρώου και επισημαινόταν ότι «με ξυλοδαρμούς και συλλήψεις δεν μπορεί να τιμηθεί η εθνική επέτειος».

Αργότερα το μεσημέρι της ίδιας μέρας αντιπροσωπεία της Ν.Ε. του Κ.Κ.Ε. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με επικεφαλής το Φ. Κατσίκα και το Χρ. Ροκόφυλλο, αντίστοιχα, κατέθεσαν διάβημα στη διοίκηση της Ασφάλειας Ακαρνανίας, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση και των πέντε (5) συλληφθέντων.

Το απόγευμα συνεδρίασε έκτακτα το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου (με την απουσία των Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας) και αφού ο Δήμαρχος παρουσίασε  τον τρόπο με τον οποίο η Δημοτική Αρχή σχεδίασε και προγραμμάτισε τις εκδηλώσεις του εορτασμού, αναφέρθηκε στην αυθαίρετη και καταχρηστική απόφαση του Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας να απαγορεύσει σε ένα αναγνωρισμένο από την πολιτεία σωματείο να συμμετάσχει στον εορτασμό της επετείου. Είπε μεταξύ άλλων, ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει το Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή να συντάξουν το πρόγραμμα του εορτασμού, σύμφωνα με τα καθιερωμένα. «Όπως είναι γνωστό, στο Αγρίνιο το σωματείο της Εθνικής Αντίστασης» υπογράμμισε, «καταθέτει επίσημα στεφάνι από το 1975. Μόνο πέρσι με παρέμβαση της Αστυνομίας δημιουργήθηκαν επεισόδια».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος αποκάλυψε ότι η Νομαρχία μετά την κατάρτιση του επίσημου προγράμματος έστειλε νέο έγγραφο με το οποίο «ΕΠΕΤΡΕΠΕ» την κατάθεση στεφάνου μόνο από τις «Αρχές» και τους «Συνδέσμους», αποκλείοντας τα σωματεία, επεμβαίνοντας απροκάλυπτα στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης και καταρρακώνοντας το κύρος της.

«Η Αστυνομία όμως», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «διάλεξε το δικό της πρόγραμμα: Αφού επέτρεψε να καταθέσουν στεφάνια, τα Σωματεία των Δικηγόρων, των Γιατρών, των Εμπόρων κ.ά. τα οποία σύμφωνα με την εγκύκλιο του Νομάρχη δεν είχαν δικαίωμα να καταθέσουν, απαγόρευσε την κατάθεση στεφανιού από το στοχοποιημένο σωματείο της Εθνικής Αντίστασης. Οι Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης» κατέληξε, «είναι οι πρώτοι, που πρέπει να τιμηθούν, που πρέπει να καταθέσουν»

Πρότεινε, επίσης: «α) την έγκριση ενός ψηφίσματος, το οποίο θα καταγγείλει την απροκάλυπτη επέμβαση του κατασταλτικού μηχανισμού του κράτους στις αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, καταρρακώνοντας με αυτές τις πρακτικές το κύρος της. Θα καταδικάζει την απροκάλυπτη στάση της ελληνικής αστυνομίας και θα καλεί τον λαό του Δήμου Αγρινίου σε συλλαλητήριο, την Τετάρτη 28 Μαρτίου, στις 6:30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία, για να ενημερωθεί ο λαός της ευρύτερης περιοχής, για τα όσα ανήκουστα συνέβησαν το πρωινό της 25ης Μαρτίου στο χώρο του Ηρώου. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα την έκδοσή του.

Και οι πέντε (5) συλληφθέντες το βράδυ της ίδιας μέρας αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πρώτα τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες για Στάση, Αντίσταση κατά της αρχής, Παρακώληση θρησκευτικής τελετής, εξύβριση κ.ά.

Το δικαστήριο που ακολούθησε καταδίκασε όλους τους συλληφθέντες σε 10μηνη φυλάκιση, ενώ το Εφετείο αθώωσε τους Κώστα Μπούρο και Σωτήρη Τσούκα, ανέστειλε για δύο χρόνια τη δεκάμηνη φυλάκιση του Θανάση Αλεξάκη και Γιάννη Καρίτσα και οδήγησε το γεωργό Νίκο Μουτάφη στο δημόσιο ταμείο για εξαργύρωση της ποινής του.

Στο σημείο αυτό να ειπωθεί, ότι και την προηγούμενη χρονιά (1978), στον ίδιο χώρο, η αστυνομία πραγματοποίησε βίαιη επίθεση κατά του Δημάρχου, Στέλιου Τσιτσιμελή και της Δημοτικής Αρχής, όταν, μετά την κλήση των εκπροσώπων της Εθνικής Αντίστασης να καταθέσουν το στεφάνι τους, η αστυνομία τους παρεμπόδισε. Σημειώθηκε μικροσυμπλοκή και ο Δήμαρχος πήρε το στεφάνι με σκοπό να το καταθέσει ο ίδιος, αλλά απωθήθηκε βίαια από χωροφύλακες.

Να σημειωθεί επίσης, ότι τα γεγονότα εκείνα έγιναν παρουσία του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικολάου Παπαϊωάννου, ο οποίος, όπως αναφέρει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ[2] «συνηγορούσε σιωπηλά για την παρέμβαση της Χωροφυλακής».  Αμέσως μετά, έγινε έκτακτο Δημοτικό συμβούλιο παρουσία πολλών πολιτών, το οποίο αποφάσισε, να καταγγείλει τις τρομοκρατικές ενέργειες της αστυνομίας και να υποβάλει μηνύσεις κατά των υπεύθυνων αστυνομικών και διοικητών.Στις 31 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς ο Δήμαρχος Αγρινίου κλήθηκε σε απολογία από το Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Αθανάσιο Καραγκουνίδη[3], προς τον οποίο απέστειλε επιστολή[4], στις 10 Απριλίου του 1978.

 

1. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Τετάρτη, 28/03/1979, Νέα περίοδος, Αρ. Φύλ. 1.361, σελ. 1 και 7 | 2. ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, Τρίτη, 28/0/1978, Νέα περίοδος, Αρ. Φύλ. 1059, σελ. 1, 9 και 10.
Φωτογραφία ανάρτησης: Το Ηρώο της πόλης του Αγρινίου
στη θέση που σήμερα βρίσκεται η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο του Καπράλου.
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο Νίκου Αντωνίου
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου