Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 23 Μαρτίου

Καλεντάρι της 23ης Μαρτίου

1926: Διατάχθηκε η δίωξη του Μπέλλου
για ηθική αυτουργία στη δολοφονία των Κατσιμπίνη – Κουζέλη
1946: «Αναγκαία δήλωσις»

23 Μαρτίου 1926

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Σκρίπ» (φύλλο 23/3/1926), δεν θα ανασταλεί από την κυβέρνηση η εκτέλεση της ποινής του θανάτου που έχει επιβληθεί στον καταδικασμένο Κόκιο, για τη δολοφονία των καπνεμπόρων Κατσιμπίνη και Κουβέλη. Ταυτόχρονα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας θα διαταχθεί και η δίωξη του Μπέλλου για ηθική αυτουργία.

 

23 Μαρτίου 1946

Τέλη του 1945 άρχισε να εκδίδεται στην πόλη του Αγρινίου μια ημερήσια εφημερίδα με τίτλο ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ, η οποία ήταν όργανο ενός πολιτικού και κοινωνικού συλλόγου με τον χαρακτηριστικό  τίτλο ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΙΣ. Σε καμία περίπτωση η εφημερίδα αυτή δεν έκρυψε τις πολιτικές και ιδεολογικές της προτιμήσεις.

Για παράδειγμα: Στο πρωτοσέλιδο του φύλλου που θα αναφερθούμε σήμερα[1], η Επιτροπή που είχε την ευθύνη της έκδοσης της, δημοσίευσε ένα πρωτοσέλιδο άρθρο με τίτλο «Αναγκαία δήλωσις» και υπέρτιτλο το όνομα του συλλόγου, στο οποίο ξεκαθαρίζει ότι: α) Ο σύλλογος είναι κοινωνικός και δεν έχει καμία σχέση ή εξάρτηση από πολιτικά κόμματα. β) Οι κοινωνικοί του σκοποί είναι σφοδρά αντίθετοι προς αυτούς του κουμμουνισμού και γι’ αυτό δεν δέχεται ως μέλη του κομμουνιστές. γ) Ως κοινωνική και αντικομουνιστική συγκρότηση «προέκρινε» για το πολιτειακό τη βασιλευομένη Δημοκρατία και «οψέποτε κληθή ο λαός ν’ αποφανθή υπέρ τις επαναφοράς του Βασιλέως Γεωργίου, θα ταχθή υπέρ ταύτης…». δ) Ως εκ τούτου ο σύλλογος υποστηρίζει «εκθύμως τον πολιτικόν συνασπισμόν «Λαϊκών – Εθν. Φιλελευθέρων Κομμάτων». ε) «Παρά το ειδικότερον […] δεν παύει να υποστηρίζη και πάσαν άλλην πολιτικήν αντικομμουνιστικήν συγκρότησιν, οίαι είναι αι προεκλογικώς σχηματισθείσαι των Ζέρβα, Παπανδρέου».

Φωτογραφία ανάρτησης: Πλατεία Μπέλλου 1944.
Τρία είναι τα χαρακτηριστικά της εικονιζόμενης απαγόρευσης κυκλοφορίας:
α) Η μοναχική φιγούρα στο κεντρικό μπαλκόνι του 1ου ορόφου,
β) Το παιδί μπροστά στο κλειστό εμποροραφείο της γωνίας,
και γ) Το παρατημένο κάρο στην άκρη της πλατείας.
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου