...
Λευτέρης Τηλιγάδας |
Καθιέρωση επίσημης αργίας
την ημέρα του Αγίου Χριστοφόρου |
Τέθηκε σε ισχύ το 1956, και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου 1957|
Η επίσημη αργία των δημοσίων υπηρεσιών την ημέρα της γιορτής του Αγίου Χριστοφόρου τέθηκε σε ισχύ, για πρώτη φορά, τον Ιούλιο του 1956, με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης και φέρει την υπογραφή του βασιλιά της Ελλάδας, Παύλου του Β΄. Ως εκ τούτου η πρώτη επίσημη αργία των δημοσίων υπηρεσιών στην πόλη πραγματοποιήθηκε στις 9 Μαΐου του 1957.
Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε, ότι το πρώτο αίτημα καθιέρωσης αργίας, ανήμερα της εορτής του πολιούχου της πόλης του Αγρινίου, συζητήθηκε στο Δημοτικό της Συμβούλιο, στις 26 Απριλίου του 1928. Ο πρόεδρος του Οργάνου, Κωνσταντίνος Μέξης, διάβασε ένα έγγραφο της επιτροπής του ενοριακού ναού Αγίου Χριστοφόρου, με το οποίο ζητούσε την καθιέρωση της γιορτής του πολιούχου της πόλης, στις 9 Μαΐου, ως μέρα γενικής αργίας, «διά του λόγου ότι η ένταση των εργασιών των γεωργών συμπίπτει με την ημέραν ταύτην του εορτάζοντος ναού την μνήμην του Αγίου, του θεωρουμένου προστάτου ταύτης».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του αιτήματος των επιτρόπων του ναού στο σώμα των Δημοτικών Συμβούλων, ο Δήμαρχος Αγρινίου, Αντρέας Παναγόπουλος, πήρε το λόγο και είπε «ότι τούτο είναι αδύνατο». Όπως όμως είπε, «και εις τον ιερέα του ναού, κ. Απόστολον Φαφούτην, εκείνο όπερ δύναται να γίνει, είναι να εκφρασθεί παράκλησις προς τον Εμπορικόν Σύλλογον της πόλεως διά τούτο».
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε την πρόταση και ανέθεσε στο Δήμαρχο τις περαιτέρω συνεννοήσεις.
Δείτε το ΦΕΚ 157/14.7.1956
.
Φωτογραφία κορυφής: Το ξωκλήσι του παλιού Αγίου Χριστοφόρου
Πηγή: Ιστορικό και λογοτεχνικό αρχείο Νίκου Αντωνίου
——————————————————————————————————-
Η μνήμη είναι μια δυνατότητα για να διευρύνουμε το μέλλον
και όχι για να το συρρικνώσουμε στο ήδη ξεπερασμένο παρελθόν