Η Φρειδερίκη και η Σοφία στο Αγρίνιο

Η βασίλισσα Φρειδερίκη
και η σημερινή βασιλομήτορα της Ισπανίας Σοφία
επισκέπτονται το Αγρίνιο
στο πλαίσιο περιοδείας στις παιδοπούλεις της χώρας

 

Γράφει ο Νίκος Αντωνίου
Πηγή: Αρχείον Αγρινίου - Τεύχος 23

 

Ήταν Μάιος του 1956, και συγκεκριμένα, Παρασκευή 18 του μήνα, όταν το Αγρίνιο υπεδέχθη, «εν εξάλλω» ενθουσιασμό», όπως αναφέρει ο ΝΕΟΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΩΝ στο φύλλο της 19 Μαΐου 1956, «την βασίλισσα της Ελλάδας Φρειδερίκη, την πριγκίπισσα Σοφία» (σημερινή βασιλομήτορα της Ισπανίας) και την ακολουθία τους, που αποτελούνταν από την κυρία Κουντουριώτη (κυρία επί των τιμών), την δεσποινίδα Κορυζή, καθώς και τον υπασπιστή της βασίλισσας Συνταγματάρχη Καράμπαλη.

Στο ύψος της Πλατείας Παναγοπούλου, είχε στηθεί αψίδα, όπου την περίμενε ο Δήμαρχος Αγρινίου Ηλίας Σαγεώργης μετά του Δημοτικού Συμβουλίου και των άλλων αρχών της πόλης. Εκεί, ο Δήμαρχος προσφώνησε την βασίλισσα και της πρόσφερε ανθοδέσμη, ενώ η φιλαρμονική της πόλης, ανέκρουε το βασιλικό εμβατήριο και τα πλήθη ξεσπούσαν σε ζωηρές κραυγές  και χειροκροτήματα. Ανθοδέσμες προσφέρθηκαν επίσης εκ μέρους των Γυμνασίων της πόλης μας καθώς και τοπικών οργανώσεων. Από εκεί κατευθύνθηκε προς το Δημαρχείο, από τον εξώστη του οποίου χαιρέτησε τα πλήθη. Την απόσταση των περίπου 40 μέτρων που χώριζε τα δυο σημεία, την διάνυσε σε περίπου 15 λεπτά, «καθώς τα πλήθη έξαλλα από ενθουσιασμό ζητωκραύγαζαν, εκφράζοντας την λατρεία τους στο πρόσωπό της».

Εν συνεχεία, κατευθύνθηκε προς την οικία του Καπνεμπόρου Παναγιώτη Σκαλίγκου στην πλατεία Μπέλλου, όπου κατέλυσε. Η επίσκεψη της βασίλισσας, είχε σαν σκοπό να επιθεωρήσει τα υπό την προστασία της παραρτήματα (παιδοπόλεις) της οργανώσεως Βορείων Επαρχιών. Το Σάββατο επισκέφθηκε τα ορεινά χωριά της Τριχωνίδας, στα οποία η μετάβασή της γινόταν χρησιμοποιώντας ως μεταφορικό μέσο τον ημίονο, αντί του τζιπ που συνήθως χρησιμοποιούσε, καθώς οι κακοτράχαλοι δρόμοι δεν επέτρεπαν την χρήση του.

Μαζί με τα φωτογραφικά τεκμήρια από την επίσκεψή της στην πόλη μας, υπάρχουν στη συλλογή μου και άλλα στα οποία εμφανίζεται να σέρνει το χορό με τους υπέργηρους φουστανελοφόρους, και μικρά παιδιά, αν και ξυπόλητα, να ζητωκραυγάζουν και την Σοφία να σέρνει το χορό.

Την Κυριακή, «άφησε» το Αγρίνιο και μέσω των Παρακαμπυλίων, κατευθύνθηκε προς το Καρπενήσι.

Στον Άγιο Βλάση έχει απαθανατιστεί πίνοντας νερό από μία βρύση με την μορφή ενός εκ των αξιωματικών του Μουσολίνι και εν συνεχεία να επιθεωρεί έκθεση τοπικών χειροτεχνημάτων.

Στο κορυφαίο φωτογραφικό τεκμήριο της ανάρτησης, βλέπουμε την βασίλισσα Φρειδερίκη με την πριγκίπισσα Σοφία, να χαιρετούν το πλήθος μέσα από το ανοιχτό αυτοκίνητο. Στο βάθος ξεχωρίζουμε την αψίδα που είχε στηθεί, τα σημαιοστολισμένα κτίρια στο Σιντριβάνι και την Χαριλάου Τρικούπη, καθώς και τον κόσμο στα μπαλκόνια «να απολαμβάνουν στιγμές μεγαλείου».

Ακολουθεί ένα φωτογραφικό τεκμήριο, στο οποίο οι «υψηλές επισκέπτριες» βρίσκονται στο Σιντριβάνι ανάμεσα σε πλήθος κόσμου. Ξεχωρίζουν τα άδεια πανέρια που είχαν τα ροδοπέταλα που βλέπουμε στα μαλλιά της βασίλισσας.

 

 

Μέσω της Πρόνοιας, όπως θυμάται η μητέρα μου, είχε μοιράσει βιβλιάρια καταθέσεων, προικοδοτώντας με 500 δρχ. τις άπορες κορασίδες.

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Φρειδερίκη και Σοφία εξώ από το Δημαρχείο
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Ημερολόγιο Αγρινίου

One thought on “Η Φρειδερίκη και η Σοφία στο Αγρίνιο

Comments are closed.