Φυλακή για όλους

Έτσι όπως πάμε, το «φυλακή για όλους»
θα έρθει πολύ πιο γρήγορα, μαζικά
και, το χειρότερο, με γενίκευση της αυθαιρεσίας

Για την δραματική κατάσταση
της ελληνικής ποινικής Δικαιοσύνης

 

του Βασίλη Παπαστεργίου


 

Για την δραματική κατάσταση της ελληνικής ποινικής Δικαιοσύνης δεν μπορεί να μην έχει ευθύνες η ηγεσία της, όπως βέβαια και όλοι οι «λειτουργοί και συλλειτουργοί της», περιλαμβανομένων δικαστών αλλά και δικηγόρων.

Mε την παραγγελία για πειθαρχικό έλεγχο ανακριτή και εισαγγελέα επειδή δεν επέβαλαν προσωρινή κράτηση στο “γνωστό ποινικολόγο” Απ. Λύτρα χάνεται για άλλη μια φορά όχι μόνο το μέτρο αλλά και κάθε αίσθηση σοβαρότητας.

Ανεξάρτητα από το πόσο αποκρουστικό είναι το ομολογημένο δημόσια κακούργημα – αυτή καθαυτή η πράξη αλλά και γενικότερα το φαινόμενο της έμφυλης βίας -, ανεξάρτητα και από την άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας για το συγκεκριμένο κατηγορούμενο, μιλάμε για ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Ακόμα κι όταν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις να σταλεί στη φυλακή ένας κατηγορούμενος πριν δικαστεί, πάντως ο ανακριτής και ο εισαγγελέας αξιολογούν και κρίνουν και οφείλουν να εκτιμήσουν αν αυτό είναι απολύτως αναγκαίο.

Δεν «προφυλακίζουμε» ως προκαταβολή ποινής, ούτε για να ικανοποιηθεί το τηλεοπτικό κοινό (την ακόρεστη δίψα του οποίου βέβαια, όπως και την τηλεθέαση στις σχετικές εκπομπές, έχουν τροφοδοτήσει κατ’ εξακολούθηση, για να μην πω κατ’ επάγγελμα, ουκ ολίγοι «γνωστοί ποινικολόγοι»).

Αυτά τα αυτονόητα, το αλφάβητο του ποινικού δικαίου, δηλαδή της ελευθερίας και της δημοκρατίας, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία να τα λέμε όταν ο εμπλεκόμενος δεν είναι φίλος μας και η υπόθεσή του δεν μάς είναι συμπαθής. Γιατί έτσι όπως πάμε, το “φυλακή για όλους” που είχα γράψει για τις τελευταίες αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, θα έρθει πολύ πιο γρήγορα, μαζικά και, το χειρότερο, με γενίκευση της αυθαιρεσίας.