Η εξέδρα δεν… χώρεσε τον πρόεδρο της Παραολυμπιακής

Η εξέδρα δεν… χώρεσε
τον πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε εικόνα από τα εγκαίνια αθλητικής εγκατάστασης στην Κρήτη. Η εξέδρα δεν… χώρεσε τον πρόεδρο της Παραολυμπιακής Επιτροπής, όπως γράφει το NEWS 24/7. Συγγνώμη για το περιστατικό ζήτησε με ανάρτησή του ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης

Το να μιλήσει κανείς για προσβασιμότητα στις περισσότερες ελληνικές πόλεις και δη στην Αθήνα, φαντάζει ανέκδοτο. Οι άνθρωποι με αναπηρίες βιώνουν καθημερινό μαρτύριο μιας και οι δρόμοι φαντάζουν κυριολεκτικά με ζούγκλα, με τα πεζοδρόμια σε πολλές γειτονιές να έχουν απαξιωθεί εντελώς. Παρκαρισμένα οχήματα, ράμπες που κλείνονται από σταθμευμένα ΙΧ, πεζοδρόμια που έχουν ξηλωθεί, άλλα που δεν έχουν διαπλατυνθεί, γενικώς η ζωή είναι δύσκολη ακόμη και για τους πεζούς που δεν αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, πόσω μάλλον για ΑμεΑ.

Δυστυχώς, τα παραπάνω αποτελούν διαχρονικό κανόνα. Πριν λίγες ώρες ένα νέο περιστατικό ήρθε να προστεθεί στην ατζέντα που έχει στηθεί γύρω από τα αυτονόητα δικαιώματα των ΑμεΑ, η οποία έχει μείνει ακόμη σχέδιο επί χάρτου.

Συγκεκριμένα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της χώρας κυκλοφόρησε ένα καρέ που προκάλεσε αιτιολογημένες αντιδράσεις. Τι απεικονίζει; Στο καρέ καταγράφονται προσκεκλημένοι πολιτικοί, αρχιερείς, τοπικοί παράγοντες, στην παραλία του Καρτερού στο Ηράκλειο της Κρήτης, για τα εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων. Οι καλεσμένοι βρίσκονται σε ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα την ώρα του αγιασμού, ενώ ο πρόεδρος της Παραολυμπιακής Επιτροπής Γιώργος Καπελλάκης είναι μόνος του, μιας και δεν υπήρχε πρόβλεψη για ράμπα. Κοινώς, οι διοργανωτές που τον είχαν καλέσει, δεν φρόντισαν να υπάρχει πρόσβαση για το αμαξίδιό του για την εξέδρα των επισήμων.

 

 

Την ανάρτηση έκανε η σελίδα “Η αναπηρία είναι κουλ” σχολιάζοντας σχετικά, και πολύ εύστοχα:

«Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα σε μια τελετή εγκαινίων κάποιου γηπέδου στην Κρήτη.
Αυτή δεν είναι απλά μια εικόνα όπου αξιωματούχοι της κυβέρνησης και κληρικοί βρίσκονται σε μια υπερυψωμένη εξέδρα κι ένας παραολυμπιονίκης (και πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής) βρίσκεται κάτω, εκτός εξέδρας, με το αμαξίδιο του·
Αυτή δεν απλά μια ακόμα εικόνα αποκλεισμού.
Αυτή εδώ η εικόνα είναι η καθημερινότητα μας. Και δεν είναι και πολύ κουλ…».

 


AgrinioStories

Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη με την άποψη του agrinioStories