Εις μνήμην… Προχθές πέθανε ένας έκπτωτος μονάρχης

eis-mnimin-prochthes-pethane-enas-ekptotos-monarchis

Προχθές πέθανε ένας έκπτωτος μονάρχης.
Προχθέs το απόγευμα πέθανε ο «τέως βασιλιάς»,
Κωνσταντίνος Σλέσβιχ – Χόλσταϊν – Σόντερμπουργκ – Γκλύξμπουργκ

  • του Βασίλη Λαμπόγλου*

Προχθέs (10-1-2023) το απόγευμα πέθανε ο «τέως βασιλιάς»(82 ετών) που το 1991 φυγάδευσε στο εξωτερικό επι κυβερνήσεως Κων. Μητσοτακη πατρός του σημερινού «υπεροχοτέρου και καλυτερότερου» που “θαυμάζουν όλοι”, θησαυρούς ανεκτίμητους, ιδιοκτησία του ελληνικού κράτους, απο τα θερινά ανάκτορα του Τατοΐου. Θησαυρούς που φόρτωσε σε 6 νταλίκες με 9 κοντέινερς βάρους 32 τόνων που περιείχαν 1904 δέματα. Μεταξύ αυτών ήταν και 271 πίνακες ανεκτιμητου αξίας τους οποίους πούλησε στο εξωτερικό σε επενδυτές τέχνης.

Προχθέs το βράδυ πέθανε ο «τέως βασιλιάς», που σε αγωγή του απέναντι στο ελληνικό δημόσιο, αιτείτο αποζημίωσηs ύψουs 161,5 εκατομμυρίων ευρώ – για τη περιουσία του-και συμβιβάστηκε με μόλιs 13,5 εκατομμύρια κατόπιν δικαστικήs απόφασηs.

 

 

Προχθέs το βράδυ πέθανε ο «τέως βασιλιάς» που το καλοκαίρι του 1965 με Γαρουφαλλιάδεs, Νόβεs, Μητσοτάκηδεs (αυτόs που μετά απο 26 χρόνια του επέτρεπε να κομίσει ειs τα ξένα, δημόσια περιουσία), αποστασίεs,υποβάθμιση του Πρωθυπουργού Γ.Παπανδρεου και εμπνεόμενοs το κίνημα Ασπίδα άνοιγε τον δρόμο στη Χούντα και οδηγούσε στη μέγγενη και τα βασανιστήρια τον ελληνικό λαό.

Προχθέs το βράδυ πέθανε ο”τέωs βασιλιάs” που όρκισε τη πραξικοπηματική κυβερνηση των συνταγματαρχών (δεν πρόλαβε να διοργανώσει το δικό του πραξικόπημα ”των στρατηγών) και αυτόs που χαρμόσυνα τηλεγραφήματα στον Παπαδόπουλο ”επι τη διασωσει”-για την αποτυχημένη αποπειρα δολοφονίαs απο τον Παναγούλη. Άλλωστε σαν παίρνειs -στα ξένα-το βασιλικό καταπίστευμα μέχρι το 1973…τι άλλο να ευχηθείs.

Προχθέs το βράδυ πέθανε ο «τέως βασιλιάς», γόνοs τηs δεύτερηs ξαδέλφης του Βασιλιά Παύλου- Φρειδερίκηs, υψηλοβαθμου στελέχουs τηs ”νεολαίαs” του Χίτλερ και εμπνευστή του σχεδίου ”Παιδουπόλειs” με τα 28.000 παιδιά (ανταρτών,κομμουνιστών.) που ακόμη τα βρίσκει η Χατζηβασιλείου στην Αμερική, όπου και τα είχε εκχωρήσει (εναντι σοβαρού αντιτίμου) και όσα δεν δόθηκαν, προσφέρθηκαν απο τα 16 τουs σαν εργατικό κεφάλαιο σε κλωστουφαντουργούs και άλλουs βιομήχανουs τηs εποχήs που ”στήριζαν” την ”εξουσία”, αυτή που κήρυττε τον αντικουμμουνισμό και επισκεπτόμενη τη Μακρόνησο με τον Παύλο, εκθείαζε τιs ”σωφρονιστικέs μεθόδουs” που εφαρμόζονταν, επέλεγε τον εθνάρχη αντί του Στεφανόπουλου σαν πέθαινε ο Παπάγοs, εξαφανιζε τον Αμπατιέλο, υπαγόρευε Νοβεs και πλήθοs άλλων ”βασιλικών ”ενεργειών (όπωs και η πεθερά τηs Σοφία που λειτουργούσε ωs πράκτοραs των συμφερόντων του αδελφού τηs Κάιζερ το ’15) και αποτέλεσε τον ηθικό αυτουργό που όπλισε το χέρι του Γκοτζαμάνη και του Φον Γιοσμά και εκτέλεσαν τον Γρηγόρη Λαμπράκη.

 

 

Προχθέs το βράδυ πέθανε ο «τέως βασιλιάς», αδελφόs τηs Σοφίαs μαs που στον γάμο τηs το 1962 είχε 3.000 αριστοκράτεs Ισπανούs καλεσμένουs και 32 εν ενεργεία βασιλιάδες και πρίγκιπες και 109 εστεμμένουs ή πρίγκιπες έκπτωτουs και στοίχισε 2,800.000 δολάρια εποχήs, τότε που ο Καραμανλήs δήλωνε η “προίκα” εκφράζει “την συμμετοχή του λαού στο ευτυχές γεγονός” μετά την ψήφιση στη βουλή για προικώον αξίαs 30.000 χρυσών λιρών.

Τότε που την ίδια ωρα οι Ελληνεs φεύγαν με τα τραίνα για εργασία στη Γερμανία και οι φοιτητέs στο στο δρόμο απαιτούσαν ‘προίκα στη Παιδεία και όχι στη Σοφία”.

Προχθέs το βράδυ πέθανε ο ”τέωs βασιλιάs”, ανηψιόs του Γεωργιου του Βου(όs) που αποτέλεσε το ”διακύβευμα” των Δεκεμβριανών και ωs άνθρωποs των Βρετανών τίμησε την αποστολή του. Αγαπημένοs των Άγγλων,των ελευθεροτεκτόνων του Λονδίνου (Wellwood Lodge), του Τσώρτσιλ (αν και τον θεωρούσε κρετίνο) και του Μεταξά. Που τον ‘διώξαν το 1924 με τον Παπαναστασίου, 11 χρόνια μετά τον ξανάφερε ο δικτάτοραs και άνθρωποs των Άγγλων (αν και το βρήκε από τον Μπάλφουρ) Μεταξάs, και το 1946 με την ”Λευκή τρομοκρατία” ξανακατσικώθηκε στον ελληνικό λαό.

Προχθέs το βράδυ πέθανε ο «τέως βασιλιάς», ανηψιόs του Κωνσταντίνου Ά (που πέθανε σαν σημερα (12.1.1922) πριν 100 χρόνια) που το 1916 μεσούντος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου και η Βουλγαρία-και αφού ειχε πάρει το πράσινο φως απ’ τους Γερμανούς-εισβάλει στην ανατολική Μακεδονία. Στην Δράμα βρίσκεται το Δ’ σώμα στρατού το οποίο αντί να αμυνθεί του πατρίου εδάφους μετά από ρητή εντολή του Βασιλιά Κωνσταντίνου, παραδίδεται αμαχητί στους Γερμανούς. Αποτελεί μοναδική στην παγκόσμια ιστορία περίπτωση εθελοντικής αιχμαλωσίας στρατιωτών από ένα στρατό, που δεν βρισκόταν σε άμεση εμπόλεμη κατάσταση με τους αιχμαλώτους.

Και ίσως η μεγαλύτερη ενσυνείδητη προδοσία Έλληνα αξιωματούχου (αν και υπάρχει μεγάλοs ανταγωνισμόs αυτή η θέση). Στους Γερμανούς δεν φτάνει η παράδοση και αποφασίζουν αυτό το σώμα στρατού να το στείλουν στη Γερμανία για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ο βασιλιάς το αποδέχεται και αυτό και ετσι ένα ολόκληρο Ελληνικό σώμα στρατού-7000 στρατιώτεs, μπαίνει στα τραίνα και μεταφέρεται στο Γκέρλιτς της Γερμανίας….

Μετά την ανακωχή των Γερμανών τον Νοέμβριο του 1918, οι βασιλόφρονες αξιωματικοί αρνούνται να επιστρέψει το Δ΄ Σώμα Στρατού στη «βενιζελική» πλέον Ελλάδα…

 

 

Η ουδετερότητα -Γερμανοφιλία του(η βασίλισσα Σοφία-με αρκετά ”ύποπτη” στάση-,ήταν αδελφή του Κάιζερ) έκανε τουs συμμάχουs να τον θεωρούν τον πιο μισητό άνθρωπο στην Ευρώπη μετά τον Κάιζερ. Στην επιστροφή του το 1920, υποβάθμισε τουs Αξ/κουs του Μικρασιατικού μετώπου, τοποθέτησε προσκείμενουs σε αυτόν και τα αποτελέσματα είναι γνωστά τηs Μικρασιατικήs καταστροφήs.

Προχθέs το βράδυ πέθανε ο”τέωs βασιλιάs”, ανηψιόs του πρίγκηπα Ανδρέα (πεθερόs τηs Ελισσάβετ τηs Αγγλίαs) που γλύτωσε την εκτέλεση μαζί με τουs 6 στου Γουδή.

Ο Καψοκαλύβαs (απο τα χωριά των Τούρκων κατοίκων που έκαιγε), πoυ κουβάλαγε μαζί του βιεννεζικεs καρέκλες και σερβίτσια τσαγιού ,που την ώρα που χάναμε τη μάχη του Σαγγάριου Παπούλαs τον είχε διατάξει να κινηθεί κυκλωτικά και αυτόs υποχώρησε-καθώs το θεωρούσε πιο ορθό) και σαν ο απεσταλμένοs του Αρχιστράτηγου του μετώπου, εκλιπαρούσε τον υπασπιστή του να τον ξυπνήσει απο τον βαρύ ύπνο, ο υπασπιστήs έλεγε πωs είχε ‘‘ρητέs διαταγέs μα μην ξυπνήσει τον Πρίγκηπα για κανένα λόγο”.

Η μάχη χάθηκε, ο Κεμάλ αρχισε να επελαύνει, χιλιάδεs αιχμαλωτίστηκαν και ο Πρίγκηπαs κατάφερε να επιστρέψει σώοs και παρά την καταδίκη του σε θάνατο-, με παρέμβαση τηs Αγγλικήs βασιλικήs οικογενειαs και τη σιωπηλή συναίνεση του Βενιζέλου– ο Πλοίαρχοs Τάλμποτ παρέλαβε αυτόν και τη δύστυχη Αλίκη με τον μονοετή Φίλιππο (σύζυγο τηs Ελισσάβετ) και τουs φυγάδευσε με το πλοίο του.

Προχθέs το απόγευμα, πέθανε ο «τέως βασιλιάς», εγγονός του Γεωργίου του Α του Χριστιανού που έμαθε το 1864 πως θα αναλάβει καθήκοντα βασιλείας στην Ελλαδα από την εφημερίδα που είχε τυλιγμένο το δεκαετιανο του στη στρατιωτική σχολή που σπούδαζε.

Προχθέs το απόγευμα πέθανε ο ”τέωs βασιλιάs” Κωνσταντίνος Σλέσβιχ – Χόλσταϊν – Σόντερμπουργκ – Γκλύξμπουργκ που κατά Πέτσα υπήρξε “ολυμπιονίκης, αξιωματικός, βασιλιάς και πάντα Έλληνας“ Ψάξτε να δείτε πως οι ολυμπιονίκες Ζαιμης και Εσκιζογλου αθλητες μεγάλου διαμετρηματος (το πληρωμα του σκάφους που κέρδισε το χρυσό το 1960), παραγκωνιστηκαν από την αναφορά του γεγονοτος (ο διάδοχος επέλεξε ως αναπληρωματικο μέλος την αδελφή του Σοφία), προκειμένου να “περάσει ως βασιλικός οικογενειακος” αθλος”. Αναζητήστε τις επιδόσεις του διαδόχου στη στρατιωτική Ακαδημία και θα μειδιασετε.

Και το κυριότερο. Όταν κλήθηκε να διαλέξει υπηκοότητα, επέλεξε τη Δανέζικη των προγόνων του και όχι την Ελληνική – Σαν Πρίγκηπας της Σπάρτης, τίτλος που του είχε αποδοθεί.

Τέλος εποχής. Όχι όμως και Λήθης. Ειδικά, σαν ζούνε ακόμη άνθρωποι που υποφεραν από τις “επιλογές του”, αυτού και του οίκου του.

Πάντα θα λυπάμαι σαν πεθαίνει ένας άνθρωπος. Ποτέ όμως σαν πεθαίνει ένας βασιλιάς

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

(*) Πηγή το facebook του Βασίλη Λαμπόγλου

AgrinioStories