Έφοδο στην παραλία Αγία Μαρίνα Ρόδου
πραγματοποίησε σήμερα κλιμάκιο στελεχών
της κτηματικής υπηρεσίας και του λιμεναρχείου,|
προκειμένου να διαπιστωθούν
τυχόν παραβάσεις στον αιγιαλό και την παραλία
Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η εγκατάσταση παράνομων κατασκευών (19 μεταλλικές κατασκευές) εντός της θάλασσας, καθώς και παραβάσεις στον αιγιαλό.
Ανάλογη παράβαση είχε διαπιστωθεί και πέρυσι, στην ίδια παραλία και από την ίδια επιχείρηση, και αμέσως οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν στην έκδοση των πρωτοκόλλων κατεδάφισής τους.
Το ίδιο πρόκειται να συμβεί και φέτος μαζί με την λήψη και των αντίστοιχων αυστηρών διοικητικών μέτρων, εφαρμόζοντας τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και προβλέπει συγκεκριμένους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων σε αιγιαλό και παραλίες.
Η επιχείρηση διενεργήθηκε υπό τον συντονισμό της ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας Ν. Κόλλια τόσο με το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Ναυτιλίας όσο και με τον Λιμεναρχείο Ρόδου και τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες.
«Όταν λέμε ότι μπαίνει τάξη στον αιγιαλό και τις παραλίες το εννοούμε! Όσοι παρανομούν στις παραλίες θα μας βρουν απέναντι τους» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.
«Σε κάθε περιστατικό παρανομίας θα μας βρίσκουν απέναντι, με ταχύτητα και αποφασιστικότητα. Έχουμε συμμάχους μας τους πολίτες αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η χρήση drones και η νέα εφαρμογή myCoast που μας επιτρέπουν να παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται» πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης.
Βροχή καταγγελιών στο myCoast
Οι καταγγελίες για παραβιάσεις και καταπατήσεις σε παραλίες σε όλη τη χώρα στην ειδική εφαρμογή myCoast αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα έχει δεχτεί μέχρι σήμερα πάνω από 1.900 καταγγελίες, με τον μεγαλύτερο αριθμός να αφορά στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα και στην Xαλκιδική όπου ξεκίνησε πρόσφατα και η επέλαση των ανιχνευτικών drones!
To ξεκαθάρισμα και ο έλεγχος όλων αυτών των καταγγελιών θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Η σχετική προθεσμία παρατάθηκε έως τις 28 Ιουνίου προκειμένου να ολοκληρωθούν σταδιακά και οι υπόλοιπες εκκρεμείς δημοπρασίες.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, έχει αναρτηθεί και ολοκληρωθεί το 80% των προγραμματισμένων δημοπρασιών. Οι δε απευθείας συμβάσεις όμορων επιχειρήσεων, ξενοδοχείων που λαμβάνουν απευθείας μίσθωση χωρίς δημοπρασία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 10ημέρου.
Μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα 959 δημοπρασίες, με το συνολικό αριθμό να αναμένεται να ξεπεράσει τις 1.200 για φέτος. Από τις 959 δημοπρασίες, οι 735 έχουν ολοκληρωθεί με κατακύρωση της παραλίας σε εκείνες τις επιχειρήσεις που κατέβαλλαν το υψηλότερο τίμημα, ενώ οι υπόλοιπες κρίθηκαν άγονες και προγραμματίζεται η εκ νέου δημοπράτηση τους το επόμενο διάστημα.
Παράλληλα, υπάρχουν και 6.500 ενεργές συμβάσεις για τις οποίες δεν χρειάζεται εκ νέου δημοπρασία έως ότου ολοκληρωθεί η μισθωτική τους περίοδος, διέπονται ωστόσο από τους ίδιους κανόνες ποινών και προστίμων με αυτές των νέων παραχωρήσεων.
Πώς στήνονται τα «μπλόκα»
Σύμφωνα με την εγκύκλιο των νέων οδηγιών, που υπογράφει ο ίδιος ο Κ. Χατζηδάκης, η τήρηση των όρων των συμβάσεων παραχώρησης σε χώρους αιγιαλού, παραλίας, όχθης, παρόχθιας ζώνης κλπ ελέγχεται με τους εξής τρόπους:
Με αυτοψία στον χώρο του αιγιαλού και της παραλίας, από μικτά κλιμάκια καθώς και ομάδες κοινού ελέγχου, στελεχών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, της Κτηματικής Υπηρεσίας, του δήμου, της ΑΑΔΕ, της Οικονομικής Αστυνομίας, της ΕΛΑΣ και των εισαγγελικών Αρχών. Μετά τη διενέργεια της αυτοψίας συντάσσεται επιτόπου πόρισμα – έκθεση αυτοψίας με συνοδευτικό φωτογραφικό υλικό, όταν αυτό είναι εφικτό και επιδίδεται ή τοιχοκολλάται αμέσως.
Με εξ αποστάσεως φωτογραφική λήψη του χώρου του αιγιαλού και της παραλίας, ιδίως από μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που λειτουργούν στον αέρα αυτόνομα ή τηλεκατευθυνόμενα (τηλεπισκόπηση) ή με αξιοποίηση δορυφορικών λήψεων. Ήδη έχουμε τις πρώτες φωτογραφήσεις από drones στη Χαλκιδική, μετά από «βροχή» καταγγελιών. Η Κτηματική Υπηρεσία λαμβάνει το φωτογραφικό υποστηρικτικό υλικό και βάσει αυτού συντάσσει τα πορίσματα – εκθέσεις αυτοψίας, λαμβάνοντας τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και επιβάλλοντας κυρώσεις που περιγράφει ο νόμος.
Bήμα – Βήμα η καταγγελία μέσω του «MyCoast»
Η εφαρμογή «MyCoast» είναι διαθέσιμη δωρεάν για κινητές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και tablet, μέσω του App Store, σύντομα και μέσω του Play Store. Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι πολίτες είναι τα εξής:
- Ανοίγουν την εφαρμογή και ενεργοποιούν το GPS του κινητού τους.
- Εντοπίζουν την περιοχή ενδιαφέροντος τους στο χάρτη και εμφανίζεται στην οθόνη της συσκευής τους το πολύγωνο της παραχώρησης.
- Επιλέγοντας το πολύγωνο εμφανίζονται τα στοιχεία της, δηλαδή η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, χρήση, το εμβαδόν κ.α.
- Σε περίπτωση που διαπιστώσουν αυθαίρετη κατάληψη έκτασης ή και παρακώλυση ελεύθερης πρόσβασης, μπορούν μέσω της εφαρμογής να υποβάλουν τις προαναφερόμενες καταγγελίες
- Προσδιορίζουν το λόγο της καταγγελίας και εισάγουν συνοπτική περιγραφή του προβλήματος.
Οι καταγγελίες μπορούν να υποβληθούν τόσο ανώνυμα, όσο και επώνυμα. Στην περίπτωση επώνυμης καταγγελίας, οι πολίτες απαιτείται να συνδεθούν στην εφαρμογή με προσωπικούς κωδικούς ΤaxisNet, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.
Επισημαίνεται ότι καταγγελία μπορεί να υποβληθεί μόνο μέσω κινητής συσκευής, η οποία βρίσκεται κοντά στο σημείο της εν λόγω παραχώρησης. Επιπλέον, μόνο μία καταγγελία, ανά τύπο καταγγελίας, μπορεί να υποβληθεί την ίδια ημέρα από την ίδια συσκευή και για την ίδια παραχώρηση.
Μετά την επιτυχή υποβολή της επώνυμης καταγγελίας, η εφαρμογή εμφανίζει τον μοναδικό αριθμό και την ημερομηνία υποβολής της. Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν μόνο στο ιστορικό των επώνυμων καταγγελιών τους και στα στοιχεία αυτών, όπως για παράδειγμα την κατάσταση της καταγγελίας.
Οι υποβληθείσες καταγγελίες εμφανίζονται στο υποσύστημα «Μητρώο Παραχωρήσεων Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας» του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να εξετασθούν από τις αρμόδιες Κτηματικής Υπηρεσίες.
Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η ολοκλήρωση της καταγγελίας μέσω του «MyCoast», οι πολίτες μπορούν την πραγματοποιήσουν με κάθε πρόσφορα μέσο ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής, η οποία υποχρεούται να την διαβιβάσει αυθημερόν στην αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Tα πρόστιμα
Από 2.000 ευρώ έως και 60.000 ευρώ φτάνουν τα πρόστιμα που επιβάλλονται για παρεμπόδιση της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία. Πιο συγκεκριμένα:
- Για τοποθέτηση κατασκευών όπως κτίσματα, τοιχία, ζαρντινιέρες, περιφράξεις παντός τύπου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο της κατασκευής. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, το πρόστιμο της παρούσας τετραπλασιάζεται.
- Για κινητά στοιχεία που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα όπως αυτοκίνητα, μοτοσυκλέτες, βαρέα οχήματα, τέντες επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που παρεμποδίζεται. Αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού, επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά κυβικό μέτρο που αντιστοιχεί στον όγκο των αντικειμένων που παρεμποδίζουν τη διέλευση.
- Για ρίψη μπάζων, οικοδομικών υλικών και κάθε είδους απορριμμάτων σε σημεία διέλευσης του κοινού προς τη θάλασσα, πρόστιμο 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται (διπλάσιο αν για την απομάκρυνση των κινητών στοιχείων είναι απαραίτητη η χρήση μηχανολογικού εξοπλισμού).
- Για άσκηση κάθε είδους δραστηριότητας ή εκδήλωσης, ατομικής ή συλλογικής, επαγγελματικής ή μη, μόνιμης ή προσωρινής, που κωλύει την άμεση πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα 500 ευρώ ανά μέτρο που αντιστοιχεί στο πλάτος της διέλευσης που εμποδίζεται.
- Για κάθε είδους σωματική ή λεκτική παρεμπόδιση, πρόστιμο 2.000 ευρώ.
Τα πρόστιμα δεν μπορούν να υπολείπονται των 2.000 ευρώ ή να υπερβαίνουν τις 60.000 ευρώ.