Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών – Έκθεση προσωπείων

Έκθεση προσωπείων
του Γλύπτη Μάνου Ποντικάκη
τον ερχόμενο Απρίλιο 2024
στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών

Στις 3 Απριλίου 2024 στις 18.30 – Μία έκθεση με γλυπτά,
εμπνευσμένα από την παράδοση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας

Πιο συγκεκριμένα η έκθεση με τίτλο Υποκριτές, προσώπων όψεις και φωνές θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 3 Απριλίου στις 18.30 και θα διαρκέσει έως τις 30/4.

Ο Μάνος Ποντικάκης έχει μια ευδόκιμη διαδρομή ως γλύπτης και ανέδειξε το ταλέντο του ειδικά στο θέατρο με τη συνεχή αναζήτηση του νοήματος αλλά και της έκφρασης που ένα προσωπείο/μάσκα μπορεί να έχει.

Στην έκθεση το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί και να θαυμάσει θεατρικά προσωπεία-γλυπτά εμπνευσμένα από την παράδοση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας σε συνδυασμό με λόγο, κίνηση, μουσική καθώς και με εκπαιδευτική διάσταση.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μπάσιο, πρόκειται για ένα : «. . . μικρόκοσμο, που . . . βασίζεται στα θεατρικά προσωπεία σύμφωνα με την παράδοση της αρχαίας τραγωδίας. Όμως αυτή η πρώτη εντύπωση-θεώρηση θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια άλλη: ότι δηλαδή όσα εικονολογικά δηλώνονται δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ερμηνεία του καλλιτέχνη. . . [με] μια ελευθεριάζουσα απόδοση, για μια σειρά επιλογών που η φαντασία του δημιουργού περιγράφει -και εντέλει ορίζει- ποιο προσωπείο αντιστοιχεί σε ποιο ‘πρόσωπο’. Είναι, με άλλα λόγια, μια συμβατική αποδοχή, μια εκδοχή προσωποποίησης των προσωπείων, που μπορεί να μετέρχεται κοινών αποδεκτών συμβολικών στοιχείων, μπορεί, ωστόσο, και να μην διαθέτει κάτι ανάλογο.»

Στα εγκαίνια θα στηθεί και στρογγυλή τράπεζα με θέμα συζήτησης τα προσωπεία όπου θα συμμετάσχει και η διδάσκουσα στο τμήμα θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, και συγγραφέας Γιάννα Ροιλού.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στη Νέα Εθνική Οδός Πατρών – Αθηνών 38-40.

 

Διαβάστε περισσότερα στο έντυπο του link:
Υποκριτές, προσώπων όψεις και φωνές

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Πολιτισμός