ΑΡ.ΠΑ.: «Να  πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας»

ΑΡ.ΠΑ.: «Να  πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας»
Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων,
που καταστράφηκαν τα σπίτια τους

 • Ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης
                               Δυτική Ελλάδα

«Με τα δεκάδες μέτωπα πυρκαγιών τις τελευταίες ημέρες σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αίγιο, Ηλεία, Αστακός) και όλης της χώρας βιώνουμε και φέτος τις καταστροφικές συνέπειες της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και της πολιτικής που υπηρετεί.  Οι φωτιές αφήνουν πίσω τους καταστροφές κατοικιών, δεκάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, καλλιεργειών και κτηνοτροφικών μονάδων, καμένα ζώα, κατεστραμμένα οικοσυστήματα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρυφτεί από τις ευθύνες της μεταθέτοντας την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στις «εκκενώσεις» και στην ατομική ευθύνη ρίχνοντας για άλλη μια φορά τις ευθύνες για τις πυρκαγιές στην κλιματική αλλαγή. Δεν ξεχνάμε το πανάκριβο σύστημα πυρόσβεσης στην Ολυμπία που δε δούλεψε ποτέ, τους αδικοχαμένους νεκρούς στην Αρεόπολη, στη, στην Αρτέμιδα, στο Σιμόπουλο Ηλείας, στο Μάτι, την τεράστια καταστροφή στη Δαδιά και στην Εύβοια, οι οποίες ποτέ δεν αποκαταστάθηκαν, ούτε τους πραγματικούς δολοφόνους.

Ωστόσο, η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να προβάλλεται ως εξωγενές φυσικό φαινόμενο και να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να κρύψει τις πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν τη λειτουργία του καπιταλισμού και οδηγούν στην επιταχυνόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και του κλίματος!

Η κλιματική αλλαγή, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη, συμβάλει πολλαπλά στη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη πυρκαγιών. Αλλά, η κλιματική αλλαγή δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Αντίθετα, είναι το αποτέλεσμα, κυρίως, της εκτεταμένης καύσης ορυκτών καυσίμων εξαιτίας του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Η κυβέρνηση της ΝΔ «καμαρώνει» για τη συνεισφορά της σ’ αυτή τη διαδικασία, από την μετατροπή της Ελλάδας σε «ενεργειακό κόμβο» για το φυσικό αέριο μέχρι τις εξορύξεις σε Ιόνιο, Αιγαίο και στις ΑΟΖ. Γι’ αυτό είναι εξοργιστικά υποκριτικό να επικαλείται η ΝΔ την κλιματική αλλαγή ως «άλλοθι» για τις καταστροφικές επιλογές της.

Οι ευθύνες για το προμελετημένο έγκλημα που αναβιώνουμε κάθε καλοκαίρι είναι συγκεκριμένες!

Επί δεκαετίες ακολουθήθηκε ένα καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης που οδήγησε την τυπική και άτυπη μετατροπή όλης της Αττικής συμπεριλαμβανομένων δασών, ρεμάτων και ακτών, σε μια τεράστια οικοδομική ζώνη! Με την ευθύνη των απευθείας αναθέσεων του καθαρισμού των δασών να περνά στο ΤΑΙΠΕΔ και να ακολουθείται η πεπατημένη του επιτελικού κράτους της καταστολής και όχι της πρόληψης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, αποδεικνύεται ότι αυτή η πολιτική οδηγεί στην καταστροφή ανθρώπους και φύση.

Με οδυνηρό τρόπο κάθε καλοκαίρι αποδεικνύεται ότι

 • Όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική, οι επιταγές της ΕΕ και η ψήφιση αντιπεριβαλλοντικών και δασοκτόνων νόμων,
 • Όσο τα σχέδιά τους εστιάζουν στην εξυπηρέτηση των επενδυτικών συμφερόντων, στα έργα ανάπλασης και βιτρίνας και όχι στην προστασία του φυσικού της πλούτου και των κατοίκων της,
 • Όσο εντείνουν τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των περικοπών σε κάθε δημόσια δομή και προχωρούν σε μαζικές προσλήψεις αστυνομικών και ΕΠΟΠ αντί για τη στελέχωση της δασικής υπηρεσίας και του πυροσβεστικού σώματος και σε υπέρογκα κονδύλια για την αγορά Rafale αντί για νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τόσο τα τραγικά αυτά αποτελέσματα θα είναι αναπόφευκτα !

Καμία άλλη ανοχή στις εγκληματικές πολιτικές τους

Να  πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

Αγωνιζόμαστε για να ανατραπεί η πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου ο κυνισμός και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης, των αστικών κομμάτων και των ΜΜΕ. Ενάντια στη καταστροφή που μας επιβάλλουν προτάσσουμε την πάλη για να αντιστρέψουμε τις συνθήκες που επιτείνουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση, που θα θέτει ως πρώτο στόχο τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας και την προστασία του περιβάλλοντος, δίνοντας βάρος τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη αντιμετώπιση αντίστοιχων καταστάσεων.

Διεκδικούμε:

 • Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων που καταστράφηκαν τα σπίτια τους, οι επαγγελματικοί χώροι, η αγροτική και ζωική παραγωγή τους.
 • Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της πυροπροστασίας. Ανασυγκρότηση της Δασικής Υπηρεσίας με αρμοδιότητα την προστασία του δάσους και τη δασοπυρόσβεση. Μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, ενίσχυση και ανανέωση του εξοπλισμού δασοπροστασίας με επίγεια και σύγχρονα εναέρια μέσα.
 • Ενίσχυση των υπηρεσιών της περιφέρειας (και των δήμων) με τα απαραίτητα μέσα και επαρκές μόνιμο προσωπικό για τον καθαρισμό-επιτήρηση-προστασία των αλσών, πάρκων και δασών.
 • Καμία αλλαγή χρήσης γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα οικιστικά, επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα. Όχι στις ιδιωτικές αναδασώσεις ή όποια ιδιωτική διαχείριση στα δάση. Έξω το ΤΑΙΠΕΔ από τα δάση.
 • Απόλυτη προστασία της φύσης, των δασών, των αλσών, των ακτών από τους «επενδυτές». Να καταργηθούν οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι.
 • Αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και επαρκή εναέρια και χερσαία μέσα και σύγχρονα πυροσβεστικά οχήματα.
 • Να σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Άμεση μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων. Όχι στις εξορύξεις σε στεριά και θάλασσα.

Με αλληλεγγύη και αγώνα να περάσουμε στην αντεπίθεση ώστε να βγουν τα λαϊκά συμφέροντα μπροστά. Για να έχουμε την κοινωνία που να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες της εποχής μας.»


AgrinioStories