Απογευματινά χειρουργεία – Χωρίς έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο υπουργός Υγείας πουλούσε αέρα κοπανιστό
για τα «δωρεάν» απογευματινά χειρουργεία
με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης,
χωρίς να έχει πάρει το πράσινο φως

Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα,
με τον Άδωνη Γεωργιάδη να τάζει δωρεάν επεμβάσεις
για τους 50.000 πρώτους… τυχερούς.
Ωστόσο, οι υποσχέσεις του υπουργού Υγείας
μάλλον δεν εδράζονταν σε πραγματικά δεδομένα

Μιλώντας στην ετήσια Ημερίδα για την Εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας για την Ελλάδα, ο Άδωνης Γεωργιάδης ανέφερε: «Τα λεγόμενα απογευματινά χειρουργεία, για να ξεκαθαρίσω και μία ενδεχόμενη παρεξήγηση, δεν έχουμε συμφωνήσει με την Επιτροπή για τα απογευματινά χειρουργεία και το πρόγραμμα χρηματοδότησης από το Ταμείο. Είμαστε στη φάση που ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε το αίτημα κατά τον νόμιμο τρόπο και να εξεταστεί από τις ευρωπαϊκές Αρχές η επιλογή ή όχι αυτού του προγράμματος και η νόμιμη σύνδεσή του με κάποια από τις υφιστάμενες δράσεις». Δηλαδή, ο υπουργός Υγείας διαφήμιζε επί μήνες τα απογευματινά χειρουργεία, με επιχείρημα, μάλιστα, ότι τα πρώτα 50.000 θα είναι δωρεάν, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά δεν έχει πάρει το πράσινο φως για να συμβεί αυτό. Ουσιαστικά, πουλούσε… αέρα κοπανιστό!

Έκθετος και ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναφερθεί πολλάκις στα απογευματινά χειρουργεία. Μάλιστα, στο τελευταίο καθιερωμένο κυριακάτικο μήνυμά του είχε εκτενή αναφορά, τονίζοντας πως εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα βοηθήσει ώστε η δυναμικότητα του συστήματος Υγείας να αυξηθεί πάνω από 20%. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έρευνα της British Journal of Anaesthesia, η θνητότητα είναι αρκετά αυξημένη στα απογευματινά χειρουργεία σε σχέση με τις πρωινές επεμβάσεις.

Πάντως και σε προηγούμενο κυριακάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για τα απογευματινά χειρουργεία, κάνοντας αναφορά στις δωρεάν επεμβάσεις με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Θα αξιοποιηθούν πόροι -60 εκατ. ευρώ- από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες με το κόστος των επεμβάσεων» είχε αναφέρει στις 25 Φεβρουαρίου. Παρεμφερείς ήταν οι δηλώσεις του και σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ την προηγούμενη εβδομάδα. Οι υποσχέσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Υγείας αποδείχθηκαν κενό γράμμα. Ακόμα και αν τελικά το Ταμείο Ανάκαμψης εγκρίνει τα χρήματα, δεν αλλάζει το γεγονός ότι τόσο καιρό έταζαν κάτι το οποίο δεν είναι διασφαλισμένο.

Σε δύο μήνες και αν…

Μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι μετά από διάστημα δύο μηνών θα καλυφθούν οικονομικά από το Ταμείο Ανάκαμψης όσοι ήταν στη λίστα για διάστημα πάνω από τέσσερις μήνες. Σε διευκρινιστική ερώτηση ο υφυπουργός Υγείας τόνισε ότι για δύο μήνες ξεκινάει ο θεσμός όπου πληρώνουν οι πολίτες και ακολούθως «αμέσως μετά ξεκινάει ο θεσμός όπου το κόστος θα καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης». Βέβαια, μετά το πέρας των 50.000 χειρουργείων θα πληρώνει ξανά ο πολίτης για να εγχειριστεί στο -κατά τα άλλα- δημόσιο σύστημα Υγείας.

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ειδήσεις