Εκτεταμένες πυρκαγιές κατέστρεψαν περιοχές της Αρκτικής

Εκτεταμένες πυρκαγιές σε περιοχές βλάστησης

Κατέστρεψαν περιοχές της Αρκτικής,
ιδιαίτερα στη Ρωσία, τον Ιούνιο

Kαταγράφηκαν ορισμένες
από τις υψηλότερες εκπομπές CO2 των τελευταίων 20 ετών,
όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus.

«Από τον Ιούνιο, οι εκπομπές CO2 από πυρκαγιές (στην Αρκτική) είναι ήδη οι τρίτες υψηλότερες των τελευταίων 20 ετών για την περίοδο αυτή, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2019 και του 2020», δήλωσε η υπηρεσία Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας (CAMS).

Σύμφωνα με τα δεδομένα που κατέγραψε μέχρι τις 26 Ιουνίου, ο τρέχοντας μήνας έχει ήδη συγκεντρώσει εκπομπές 6,8 εκατομμυρίων τόνων CO2, σε σύγκριση με 16,3 τον Ιούνιο του 2020 και 13,8 το 2019.

Οι περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τις πυρκαγιές είναι αυτή τη στιγμή στη Δημοκρατία Σάχα στον Άπω Βορρά της Ρωσίας, η οποία έχει ήδη υποστεί σημαντικές ζημιές το 2021, υπογραμμίζει ο Copernicus.

«Η Αρκτική στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής»

«Η Αρκτική βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και η αύξηση των πυρκαγιών στη Σιβηρία είναι μια σαφής προειδοποίηση ότι αυτό το κρίσιμο σύστημα πλησιάζει σε επικίνδυνα σημεία καμπής», τόνισε η Γκέιλ Γουάιτμαν, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ και ιδρύτρια της ομάδας ειδικών Arctic Basecamp.

«Ό,τι συμβαίνει στην Αρκτική δεν παραμένει εκεί – οι αλλαγές εκεί αυξάνουν τους παγκόσμιους κινδύνους για όλους μας», προειδοποίησε.

Η Αρκτική επηρεάζεται από ένα φαινόμενο που ονομάζεται «Αρκτική ενίσχυση», το οποίο προκαλεί αυτή την περιοχή να θερμαίνεται ταχύτερα από τα μεσαία γεωγραφικά πλάτη, τέσσερις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με μια μελέτη αναφοράς.

Οι πυρκαγιές τείνουν να κορυφώνονται στο βόρειο ημισφαίριο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλέστηκε τον υφυπουργό Οικολογίας, Διαχείρισης της Φύσης και Δασών της Σάχα, Αντρέι Κονόπλεφ, ο οποίος ανέφερε ότι περισσότερες από 160 πυρκαγιές στη Δημοκρατία Σάχα είχαν κάψει σχεδόν 460.000 εκτάρια έως τις 24 Ιουνίου.

 

Πηγή: rosa.gr