ΠΟΕΔΗΝ: Απογευματινά χειρουργεία σε νοσοκομεία με μηδενικές λίστες

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι,
δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας στα απογευματινά χειρουργεία

Έχουν κάνει αίτημα να μπουν στο μέτρο
και νοσοκομεία της επαρχίας, που δεν έχουν λίστες!

Τεράστια προβλήματα, δημιουργούν στο ΕΣΥ, τα απογευματινά χειρουργεία, την ίδια στιγμή που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό. «Δεν καλούνται με κριτήριο το χρόνο αναμονής στη λίστα χειρουργείων. Καλούνται όσοι ασθενείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον να χειρουργηθούν απόγευμα, αν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν», αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Γιαννάκος. Όπως επισημαίνει, οι ασθενείς που είναι σε λίστα αναμονής, θα περιμένουν δύο χρόνια για να χειρουργηθούν, αφού δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν στον ιδιωτικό τομέα, ή στα απογευματινά χειρουργεία.

Τα πρώτα στοιχεία για τα απογευματινά χειρουργεία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, αναφέρει ότι «το πρόγραμμα των 50.000 πρώτων χειρουργείων δωρεάν από το ταμείο ανάκαμψης που θα είχε το κριτήριο της αντικειμενικότητας, δεν είναι έτοιμο και κανείς στα νοσοκομεία δεν γνωρίζει πότε θα είναι έτοιμο προς εφαρμογή. Έτσι τώρα τα λιγοστά πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται δεν συμβάλλουν στην μείωση των λιστών αναμονής. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ:

 • -Το Ιπποκράτειο στη Θεσσαλονίκη με πέντε αίθουσες σε λειτουργία και επτά κλειστές, έβαλε ένα απογευματινό χειρουργείο.
 • -Το ΑΧΕΠΑ έβαλε μόνο ένα απογευματινό χειρουργείο τη πρώτη ημέρα. Λειτουργούν οι 5 χειρουργικές αίθουσες από τις 10 λόγω έλλειψης προσωπικού.
 • -Το «Παπαγεωργίου», με 4 κλειστές χειρουργικές αίθουσες βάζει 4 χειρουργεία απογευματινά την εβδομάδα με 9.000 χειρουργεία σε λίστα αναμονής.

Στην Αττική, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο:

 • -Το «Αττικό», έχει πραγματοποιήσει 6 απογευματινά χειρουργεία, όταν λειτουργούν μόνο επτά χειρουργικές αίθουσες, από τις 14, λόγω έλλειψης προσωπικού.
 • -Στον Ευαγγελισμό, γίνονται 4 απογευματινά χειρουργεία την εβδομάδα.
  Όπως σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, το περίεργο είναι ότι θέλουν να «μπουν» στα απογευματινά χειρουργεία, νοσοκομεία της επαρχίας, τα οποία έχουν μηδενικές λίστες αναμονής!

Τεράστιες ελλείψεις

Αναφέρει επίσης:

 • «Μεγαλύτερη συμμετοχή έχουμε στα απογευματινά χειρουργεία από γιατρούς. Λιγοστή συμμετοχή μέχρι τώρα από νοσηλευτικό και υποστηρικτικό προσωπικό (τραυματιοφορείς κ.λ.π.)
 • Επιβεβαιώνεται η απόψή μας ότι το μέτρο αυτό δεν εξυπηρετεί τους ασθενείς που είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν για άλλη μια φορά τη δημόσια δωρεάν περίθαλψη, απ’ ευθείας και με συγκεκριμένο τιμοκατάλογο.
 • Τα απογευματινά χειρουργεία γίνονται για να συμπληρώνουν οι ασθενείς από τη τσέπη τους το μισθό του υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να ανακοπεί το κύμα φυγής. Αυτό δηλαδή που είναι δουλειά του κράτους.
 • Δυσαρέσκεια υπάρχει στο προσωπικό που καλείται να υποστηρίξει, να διαγνώσει, να περιθάλψει σε κλινικές, ΜΕΘ τους ασθενείς των απογευματινών χειρουργείων.
  Να δούμε πως θα ανταπεξέλθουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων σε χειρουργικά υλικά, όταν χωρίς τα απογευματινά χειρουργεία, αρχές του
 • φθινοπώρου, βρίσκονται στο κόκκινο. Οφείλουν τώρα σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 1,2 δις ευρώ.
 • Το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές και όπως δηλώνει ο κ. Γιαννάκος, ακόμα και 700 αναισθησιολόγους να είχε το σύστημα υγείας, πάλι δεν θα γινόταν να λειτουργήσουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες.

Χαμός στην Κρήτη

 • Σε ότι αφορά τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιών, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει τα μεγάλα προβλήματα στην Κρήτη.
 • -Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, δεν υπάρχει ογκολόγος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που πρέπει να κάνουν χημειοθεραπεία, να είναι αναγκασμένοι να πάνε στο Ηράκλειο. Στο ίδιο νοσοκομείο, υπηρετούν μόνο δύο παθολόγοι, ενώ στα ΤΕΠ, τα παθολογικά περιστατικά, εξετάζει η παιδίατρος.
 • -Τα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, έχουν τεράστιες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού.
 • -Στο νοσοκομείο Σητείας, υπηρετούν: ένας αναiσθησιολόγος, ένας παθολόγος, δύο καρδιολόγοι, τρεις χειρουργοί, ένας παιδίατρος και ένας ακτινοδιαγνώστης, που αναμένεται να φύγει με μετάθεση.
 • -Στο νοσοκομείο της Νεάπολης, υπάρχει ένας παθολόγος, που κάνει και εφημερίες στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Δεν υπάρχει γιατρός στο Ακτινολογικό, στο φαρμακείο υπάρχει μόνο ένας βοηθός, στο μικροβιολογικό δύο γιατροί, ενώ υπηρετεί και ένας φύλακας. Το νοσοκομείο, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ελλείψεων σε διοικητικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό, αλλά και προσωπικό καθαριότητας.
 • -Στο Νοσοκομείο Ιεράπετρας, υπάρχει ένας αναισθησιολόγος, ένας παθολόγος, ένας καρδιολόγος. Τις μισές ημέρες του μήνα, το νοσοκομείο, δεν έχει παθολόγο και καρδιολόγο.
 • -Στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, υπάρχουν δύο αναισθησιολόγοι, 3 χειρουργοί, 3 νεφρολόγοι, που εξυπηρετούν και τους ασθενείς της ιδιωτικής μονάδας που έκλεισε, δύο ακτινολόγοι από τους οποίους οι ένας φεύγει.
 • -Σε ότι αφορά την προνοιακή μονάδα του Αγίου Νικολάου, στην οποία φιλοξενούνται 80 άτομα με αναπηρία, υπάρχουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, από την έλλειψη προσωπικού.
 • Είναι χαρακτηριστικό, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, ότι «γιατροί και άλλο προσωπικό με βανάκι μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο να καλύψουν εφημερίες».

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ειδήσεις