«Ανακαινίζω – ενοικιάζω» – Πρόσκληση μέσα στο μήνα

Πρόγραμμα «Ανακαινίζω – ενοικιάζω»
Έρχεται πρόσκληση μέσα στο μήνα
Όλα όσα είπε η Ζαχαράκη

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα
«Ανακαινίζω – ενοικιάζω», όπως επεσήμανε σήμερα
η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας,
Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας σήμερα στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά

 

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο
να εξασφαλίσει την ποιοτική και προσιτή στέγη
σε ζευγάρια, σε νέους και σε οικογένειες

 

«Είναι 50 εκατομμύρια και στοχεύει στο να ανακαινίσουμε κλειστά διαμερίσματα τα οποία έχουν δηλωθεί κενά τα τελευταία τρία χρόνια στο Ε2. Θα δώσουμε στον ιδιοκτήτη το 40% των ανακαινίσεων που μπορεί να φτάσουν τις 10.000 ευρώ. Νοικιάζεις για τρία χρόνια και μόνο τότε, μόλις αναρτήσεις ηλεκτρονικά το μισθωτήριό σου τότε παίρνεις το 40% της ανακαίνισης. Δεν είναι λίγο γιατί όταν αυτό μπει σε εφαρμογή στο τέλος θα μπορεί να αφορά 12.500 ιδιοκτήτες. Θα βγάλουμε την πρόσκληση μέσα στο μήνα», είπε και μίλησε για το εγχείρημα της κοινωνικής αντιπαροχής.

«Το εγχείρημα της κοινωνικής αντιπαροχής, ακίνητα δηλαδή τα οποία έχει το δημόσιο, τα έχουν πολλά υπουργεία και πάρα πολλοί φορείς, υπάρχουν ήδη 11 ακίνητα τα οποία έχει ξεχωρίσει η ΔΥΠΑ και θα βγάλει μέσα στο χρόνο διαγωνισμό για developers, για ιδιώτες έτσι ώστε να τα χτίσουν ή να τα ανακαινίσουν και ένα σημαντικό ποσοστό εξ αυτών να πάει σε κοινωνική στέγαση. Εμείς δεν θα πάμε να χτίσουμε ως κράτος καινούργια δεν θα επαναληφθούν οι λογικές της εργατικής κατοικίας», σημείωσε.

Το πρόγραμμα αυτό έχει ως στόχο να εξασφαλίσει την ποιοτική και προσιτή στέγη σε ζευγάρια, σε νέους και σε οικογένειες και σε αυτό μπορούν να συμμετάσχουν οι ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα ακίνητό τους, εφόσον:

  • διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που υπερβαίνει το 50%,
  • το ακίνητο έχει έκταση έως 100 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,
  • έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,
  • το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και
  • οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία 5 έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

Η επιδότηση διαμορφώνεται στο 40% των πραγματοποιηθεισών δαπανών και χορηγείται υπό τις εξής προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:

  • τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,
  • μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια 3 τουλάχιστον ετών.

Για το πρόγραμμα «Κάλυψη»

Τέλος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «Κάλυψη». Το πρόγραμμα αυτό «τρέχει» σε 44 δήμους και μέχρι στιγμής, έχουν υπαχθεί σε αυτό 383 ακίνητα ιδιοκτητών και έχουμε 138 στεγασμένα νοικοκυριά, σημείωσε και είπε πως προοπτικά το πρόγραμμα μπορεί να εντάξει 1.000 νοικοκυριά σε ακίνητα που στο παρελθόν είχαν αξιοποιηθεί για το πρόγραμμα «Εστία». Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 21,5 εκατομμύρια ευρώ.

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Ειδήσεις