Η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Αγρινίου σε «αφαίμαξη»

Η Αιμοδοσία του Νοσοκομείου Αγρινίου,
χρειάζεται σοβαρή «μετάγγιση»
νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, σύμφωνα με τις πληροφορίες.

  • του Λευτέρη Τηλιγάδα

Την προηγούμενη εβδομάδα συμπολίτες μας που δραστηριοποιούνται σε εθελοντικές ομάδες αιμοδοτών, έκαναν δημόσια έκκληση προς όλους μας να συνδράμουμε με το αίμα μας, μιας και το νοσοκομείο της πόλης μας «στέρεψε» από αυτό. Η πρόσφατη φυγή εργαζομένων από το τμήμα της αιμοδοσίας λόγω συνταξιοδότησης οδήγησε τα πράγματα σε τέτοιο σημείο που ήταν αδύνατον να πραγματοποιούνται εξωτερικές αιμοληψίες με το υπάρχων προσωπικό

Πριν από 5 μήνες, στις 21 Σεπτέμβρη του προηγούμενου έτους, ο φαρμακοποιός του νοσοκομείου, Στέλιος Μερμίγκης, ανέβασε στο προφίλ του στο FB ένα κείμενο για την Νικολίτσα Ευσταθίου, προϊστάμενη τότε της αιμοδοσίας, για δυο προφανείς κατά την ανάγνωση λόγους:

 

 

  • 1ον: για να την ευχαριστήσει μιας και η τεράστια προσφορά της απέναντι σε όλους (συναδέλφους και συμπολίτες) ήταν ανεκτίμητη και
  • 2ον: για να επισημάνει τα προβλήματα λειτουργίας του τμήματος της αιμοδοσίας που θα προκύψουν, αφού, σύμφωνα με όσα υποστήριζε, μέχρι το τέλος του έτους θα αποχωρούσαν ακόμη τρεις γιατροί και δυο εργαζόμενοι από το τμήμα.

Έτσι και έγινε.

Αυτοί που ήταν να αποχωρήσουν, αποχώρησαν και τα κενά στη λειτουργία του τμήματος παρέμειναν κενά, χωρίς κανείς μέχρι χθες να κάνει κάτι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, από ώρα σε ώρα θα μετακινηθούν δυο νοσηλευτές από άλλα τμήματα προς την αιμοδοσία, προκειμένου να καλυφθεί κάπως το «σουρωτήρι».

Πληροφορούμαστε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια και η διευθύντρια της αιμοδοσίας, η κ. Πουρνάρα, και η προϊσταμένη του τμήματος (η κ. Ευσταθίου που αποχώρησε), με αμέτρητες αναφορές έχουν επισημάνει την υποστελέχωση του τμήματος, αλλά, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να τις αξιολογήσει σοβαρά μέχρι σήμερα.

Τα ερωτήματα όμως, που οφείλει η πλευρά της διοίκησης να απαντήσει είναι και καίρια και ουσιαστικά για τη λειτουργία του τμήματος:

    • Είναι αλήθεια ή δεν είναι ότι, οι νοσηλευτές ή οι νοσηλεύτριες της αιμοδοσίας οφείλουν, πριν ενταχθούν στο τμήμα της αιμοδοσίας του νοσοκομείου του Αγρινίου, να έχουν εργαστεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, προκειμένου να εκπαιδευτούν και να αποκτήσουν την απαιτούμενη εξειδίκευση;
    • Όσοι ασκούν διοίκηση στο νοσοκομείο Αγρινίου έχουν φροντίσει γι’ αυτό;
    • Τα απαιτούν αυτά οι κανονισμοί και οι νόμοι για την στελέχωση του τμήματος ή δεν τα απαιτούν;
    • Η μετακίνηση των δυο νοσηλευτών που γίνεται έγινε σύμφωνα με τα παραπάνω ; Είναι, με άλλα λόγια, εκτός από αναγκαία και ικανή ή είναι μόνο αναγκαία και το ικανό θα το δείξει το αποτέλεσμα.
    • Πως θα καλυφθεί η έλλειψη των τριών γιατρών;

Η αιμοδοσία του Νοσοκομείου Αγρινίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, χρειάζεται «μετάγγιση» νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, ειδάλως η «αφαίμαξη», στην οποία έχει εγκαταλειφθεί, θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια αναζωογόνησής του.

 


AgrinioStories