4 Ιουλίου 2022

Αγρίνιο: Συνέβη στις 4 Δεκεμβρίου

Σήμερα 4 Δεκεμβρίου 2021

του Λευτέρη Τηλιγάδα

Είναι η 338η ημέρα του έτους κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο και υπολείπονται 27 ημέρες για τη λήξη του.
Ο ήλιος θα ανατείλει στις 07:25 και θα δύσει στις 17:05
Σελήνη 0.1 ημέρας
Γιορτάζουν: Βαρβάρα, Ρούλα, Ρίτσα, Βαρβάρω, Βαρβαρούλα, Βαρβαρίτσα, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα.

 

1946: «Εξόντωσις συμμορίας» Κορόζη, Τσιλιγιάννη

4 Δεκεμβρίου 1946

Κίτσος Κορόζης

Σε ρεπορτάζ του ΕΜΠΡΟΣ, που δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου του 1946, αναφέρεται ότι την 1η Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς, εκατό (100) περίπου αντάρτες (συμμορίτες κατά την εφημερίδα) με καπεταναίους το Χρήστο (Κίτσο) Κορόζη από τις Φυτείες Ξηρομέρου και το Σπύρο Τσιλιγιάννη (καπετάν Λευτέρη) κατέβηκαν από τα Άγραφα, όπου είχαν καταφύγει κυνηγημένοι από τα διωκτικά αποσπάσματα που αλώνιζαν την ύπαιθρο αμέσως μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας και επιτέθηκαν στο στρατιωτικό τμήμα, που ήταν στρατοπεδευμένο στην περιοχή του Προυσσού της Ευρυτανίας.

Καπετάν Λευτέρης

Η μάχη εκείνη κράτησε πάρα πολλές ώρες και σύμφωνα με την εφημερίδα οι αντάρτες τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας πίσω τους δεκαπέντε (15) νεκρούς και δέκα (10) τραυματίες, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο καπετάν Λευτέρης. Επίσης στα χέρια των στρατιωτών πέρασε αξιόλογο πολεμικό υλικό, ενώ οι αντάρτες πήραν μαζί τους έναν νεκρό και έναν βαριά τραυματισμένο. (ΕΜΠΡΟΣ, φυλ.  4/12/1946, Σελ. 4)

 

 


AgrinioStories| Πηγή: Αρχείον Αγρινίου