Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 16 Δεκεμβρίου

Καλεντάρι της 16ης Δεκεμβρίου:
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας

1949: Ακτήμονες – Λυσιμαχία
1963: Ογδοηκοστά γενέθλια Ευάγγελου Παπαστράτου

16 Δεκεμβρίου 1949

Ο «ληστρικός τρόπος», με τον οποίο η εταιρεία «Λυσιμαχεία ΑΕ» εκμεταλλευόταν τα 10.000 αποστραγγισμένα στρέμματα, καταγγέλθηκε αρκετές φορές από τους «ακτήμονες χωρικούς», με αποτέλεσμα οι ζωηρές διαμαρτυρίες τους να αναγκάσουν το κράτος να την κηρύξουν έκπτωτη, αναφέρει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, της εφημερίδας ΕΜΠΡΟΣ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Γ. Φλώρος.

Ως γνωστόν η παραπάνω εταιρεία ανέλαβε την αποξήρανση της ελώδους περιοχής γύρω από τη λίμνη, καθώς και τη διαχείριση των αποξηραμένων εκτάσεων. Λίγο χρόνο πριν την έκπτωσή της όμως, αντί η εταιρεία να σταθεί αρωγός στα προβλήματα των ακτημόνων, όπως όφειλε, τους εγκατέλειψε στην τύχη τους και έστρεψε το ενδιαφέρον της στην ξύλευση και την εξαιρετική κερδοφορία της εμπορίας του φράξου, το ξύλο του οποίου ήταν ιδανικό για την επιπλοποιία.

Σύμφωνα με τον Φλώρο, το Κράτος αποδείχθηκε χειρότερος «μεγαλοτσιφλικάς» από την εταιρεία, αφού ούτε χαντάκια ανοίγει, ούτε προστασία ή επίβλεψη κάνει και εισπράττει από πάνω και το 33% χωρίς να αναγνωρίζει τις ζημιές στους ακτήμονες. Για τα «μποστανικά» η εταιρεία προετοίμαζε το έδαφος, έδινε φάρμακα, επέβλεπε με δικούς της γεωπόνους τις ανάγκες της καλλιεργημένης γης και ει-σέπραττε για λογαριασμό της το 50% της παραγωγής. «Το κράτος ου-δέν των ανωτέρων προσφέρει και εισπράττει το ίδιο ποσοστό», δήλωσε ο Πρόεδρος των Γεωργικών Συνεταιρισμών Αγρινίου. Το κακό σημειώνει ο συνεργάτης του ΕΜΠΡΟΣ, Β. Τσιμπίδαρος, ήταν, ότι τόσο κατά την περίοδο της Κατοχής, όσο και ύστερα δεν έγινε τίποτα για τα αποστραγγιστικά έργα. Τα 10.000 στρέμματα κινδυνεύουν να  χαθούν από τα νερά «Θα γίνουν και πάλι λίμνη», γράφει χαρακτηριστικά. Είναι ακατανόητο περίεργο και εγκληματικόν το γεγονός, ότι το Κράτος δεν συλλογίζεται τα εκατομμύρια των προπολεμικών δραχμών, που κινδυνεύουν να χαθούν τόσο άδοξα. (ΕΜΠΡΟΣ, φύλ. 16/12/49, Σελ. 1)

 

 

16 Δεκεμβρίου 1963

Στο εργοστάσιο της Καπνοβιομηχανίας Παπαστράτου στον Πειραιά, γιορτάστηκαν τα 80 χρόνια του Ευάγγελου Παπαστράτου με πρωτοβουλία του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, φύλ. 16/12/63, Σελ. 4)

 

 

 


Διαβάστε όλες τις ημερομηνίες
στο ΚΑΛΕΝΤΑΡΙ του «ΑΡΧΕΙΟΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ»
κάνοντας clik πάνω στον σύνδεσμο που ακολουθεί

AgrinioStories Καλεντάρι