Αγων. Συνεργ. Εμπόρων: «Επέλεξαν να “ξεχάσουν”»

Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων (ΑΣΕ):
«Επέλεξαν να “ξεχάσουν”»

Με ανακοίνωση της η παράταξη του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου, «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»  καταγγέλει το συνδυασμό της πλειοψηφίας του Συλλόγου για την πρόεθση του να μην συμμετάσχει στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, αλλά να λειτουργήσει αυτόνομα και μεμονωμένα και να διοργανώσει διαφορετική κινητοποίηση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων του Εμπορικού Συλλόγου Αγρινίου καταγγέλει και δημόσια την απαράδεκτη στάση της “μεγάλο”ηγεσίας του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.), που είτε έχει καβαλήσει το καλάμι και θεωρεί ότι έχει μέλη μόνο μεγαλοκαταστηματάρχες και υπεραγορές, είτε έχει ξεκάθαρη στάση στήριξης τους και προώθησης κάθε κυβερνητικής εντολής για την ενίσχυση τους χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Ο λόγος γίνεται για την τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ (με ηλεκτρονικά μέσα και όχι δια ζώσης για ακόμη μια φορά με ευφάνταστες δικαιολογίες) με το επίμαχο θέμα την απεργιακή συγκέντρωση της 6ης του Απρίλη, όπου αποφασίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες ο διχασμός της κοινωνίας της πόλης μας, η απομόνωση του κλάδου μας και η αποδυνάμωση μιας προσπάθειας να εκφραστεί μέσω της απεργίας μια μαζική – ενωτική – δυναμική κινητοποίηση από αυτοαπασχολούμενους – εργαζόμενους – αγρότες – νεολαία που φωνάζουν για τον ίδιο λόγο “δεν πάει άλλο – απαιτούμε ζωή με αξιοπρέπεια τώρα”.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Την Δευτέρα 21/3/2022 στην συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας οι εν λόγω κύριοι (Ενωμένο Εμπόριο αλλά και η Εμπορική Συλλογική Κίνηση) στήριξαν το ψήφισμα της Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων για την απεργία στης 6/4. Καλά μέχρι εδώ. Στο Αγρίνιο όμως θεώρησαν ότι τα νέα δε θα φτάσουν και ότι κάνουν αυτοί κουμάντο για το τι ενώνει σήμερα τις εργαζόμενες και εργαζόμενους επαγγελματίες της πόλης. Στη συνεδρίαση λοιπόν του Δ.Σ. του Συλλόγου μας την Τετάρτη 23/3/2022 στο θέμα τι θα κάνει ο Σύλλογος μας την ημέρα της απεργίας ειπώθηκαν τα εξής από την “μεγαλο”παράταξη του κ. Κωστίκογλου:

“Για να μαζικοποιήσουμε την συγκέντρωση θα απευθυνθούμε στο Σύλλογο της Εστίασης και μέχρις εκεί. Δε θα παρευρεθούμε στο κάλεσμα σε όλους τους φορείς-συλλόγους της πόλης που απεύθυνε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου για την Δευτέρα 28/3 για την οργάνωση-στήριξη της απεργίας και θα κάνουμε ξεχωριστή συγκέντρωση γιατί είναι με το ΠΑΜΕ και άλλης νοοτροπίας, δε πάμε με αυτούς.”

Μάλιστα για να “προστατεύσουν” την αντιδραστική – διαλυτική στάση τους επέλεξαν με τον πλέον γελοίο τρόπο να το αποτυπώσουν και στο χαρτί αλλάζοντας το ψήφισμα που υπερψήφισαν στην Ομοσπονδία δυο μέρες πριν.

Συγκεκριμένα επέλεξαν να “ξεχάσουν” μια “τυχαία” παράγραφο του κειμένου.

Η παράγραφος όπως ψηφίστικε: “Να ενώσουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους, τη μικρομεσαία αγροτιά, όλους όσους έχουν πάρει αποφάσεις για απεργία και κινητοποιήσεις. Ο από κοινού αγώνας, δίχως να σημαίνει ότι ταυτίζονται πλήρως οι διεκδικήσεις μας μπορεί να έχει αποτελέσματα.”

Γιατί όταν αγωνίζεσαι πλάι πλάι με τους μικρούς επαγγελματίες, τους εργαζόμενους της πόλης, τους βιοπαλαιστές αγρότες της υπαίθρου, τη νεολαία και συνολικότερα όποιον σηκώνει σήμερα κεφάλι, δεν δυναμώνεις τον αγώνα σου, όχι. Σύμφωνα με τους “μεγαλο”φωστήρες θα πρέπει να κάνουμε “κλαδικές” συγκεντρώσεις για να απαιτήσουμε σήμερα τα αυτονόητα. Έτσι δυναμώνουμε ή τουλάχιστον έτσι δυναμώνουμε την προπαγάνδα που λέει “με τους αγώνες δεν αλλάζει τίποτε”, γιατί αυτό θέλουν πραγματικά.

Το ρητό που λέει “διαίρει και βασίλευε” ή αλλιώς η λογική της αντισυγκέντρωσης σε όλο της το μεγαλείο, φαίνεται πως τα έχουν σπουδάσει καλά οι “μεγαλο”συνάδελφοι της διοίκησης. Σε μια περίοδο που η αγανάκτηση, η οργή, η αβεβαιότητα και η τάση για ξεσηκωμό διαποτίζει τον καθένα και την καθεμιά, το να σιωπήσεις για μια ακόμη φορά σαν συνδικαλιστικό όργανο θα έχει το αποτέλεσμα να σου κρεμάσουν κουδούνια, άρα..;; Το να διασπάσεις και να απομονώσεις είναι ένα εργαλείο που οι ηγεσίες της ΕΣΕΕ – ΓΣΕΒΕΕ το έχουν χρησιμοποιήσει πολλάκις και οι ντόπιοι παπαγάλοι τους αποφάσισαν και το πήραν επ’ ώμου.

Επίσης, δεν κατάφεραν να κρατηθούν (από την χαρά τους;) και τα μέλη της παράταξης “Εμπορική Συλλογική Κίνηση”, αφού ενώ είναι “λαλίστατοι” αλλού κι αλλού, σε αυτό το θέμα επέλεξαν να πουν δυο κουβέντες όλες κι όλες, με αποκορύφωμα την “σύμπνοια” , αλλά και τον “καημό” που εξέφρασε ο συνάδελφος κ Καλαϊτζόπουλος στη αντιδραστική στάση της “μεγαλο”ηγεσίας, πως ο ίδιος έχει τσακωθεί πολλές φορές με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου (αλήθεια, με το κτήριο τσακώθηκε; δεν μας απάντησε, δυστυχώς) και ότι εν τελεί ας το δούμε σε κάποιο άλλο Δ.Σ για το που θα καλέσει ο Σύλλογος κινητοποίηση. Εντάξει, καταλάβαμε, γίνατε σαφέστατοι κι ας αργήσατε.

Αλλά αυτοί είστε.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι ανάγκες μας, οι διεκδικήσεις μας, τα αιτήματα μας δεν έρχονται σε αντίθεση με τον εργαζόμενο λαό του Αγρινίου. Εμείς, οι μικροί αυτοαπασχολούμενοι που δουλεύουμε πλάι πλάι κάθε μέρα με τους υπαλλήλους μας, που πληρώσαμε μαζί την κρίση, νοσήσαμε μαζί στην πανδημία, και βιώνουμε στο πετσί μας μαζί και την ακρίβεια και την ανησυχία του πολέμου που ξέσπασε στην Ουκρανία, η απεργιακή συγκέντρωση της 6 του Απρίλη θα μας βρει να φωνάζουμε και να παλεύουμε ΜΑΖΙ. Οι συντεχνίες, οι τακτικισμοί και οι κωλοτούμπες στυλ “μεγαλο”ηγεσίας του Ε.Σ.Α. έχουν βαλθεί να μας διχάσουν και να μας “ξεμοναχιάσουν”.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να τους γυρίσουν την πλάτη.

Όσοι μοχθούμε σήμερα και στενάζουμε για να παραμείνουμε στη δουλεία μας και να μπορέσουμε να θρέψουμε τις οικογένειες μας, να διαδηλώσουμε κλείνοντας τα καταστήματα μας την Τετάρτη 6 του Απρίλη και να συμμετέχουμε στην μεγάλη Απεργιακή Συγκέντρωση στην Κεντρική Πλατεία του Αγρινίου στις 10:30.

Να μην λείψει κανείς.»

 

Υ.Γ: Καλούμε και τους συναδέλφους του Συλλόγου της Εστίασης και θα δώσουμε την μάχη με όλες μας τις δυνάμεις να φτάσει το κάλεσμα και εκεί αλλά και μέσα από την Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας.

 

Φωτογραφία αρχείου από τις εκλογές στον Εμπορικό Σύλλογο


AgrinioStories