Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 6 Οκτωβρίου…

Καλεντάρι της 6ης Οκτωβρίου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1900: Μαθήματα Singer στο Αγρίνιο
στο κατάστημα της Μαίρης Γεροπάνδα
1949: Θάνατος του Δικηγόρου Γιώργου Θανόπουλου

6 Οκτωβρίου 1900

Στις 6 Οκτωβρίου 1900, έφτασε στο Αγρίνιο μία δασκάλα κεντήματος, της οποίας δεν έχει δασωθεί το όνομα, για να διδάξει στο κατάστημα της κ. Μαίρης Γεροπάνδα και στο σχολείο κεντημάτων της Φωτεινής Καραγιάννη, όλες τις νέες δυνατότητες ραψίματος και κεντήματος που είχαν οι νέες εκείνη την εποχή μηχανές Singer.
Ως γνωστόν οι μηχανές Singer στις αρχές του προηγούμενου αιώνα ήταν από μόνες τους μια μικρή βιοτεχνία, αφού όλοι οι επαγγελματίες και οι οικογένειες τις χρησιμοποιούσαν.
Όπως μας πληροφορεί  το Εμπρός, η αντιπροσωπεία της εταιρείας προχώρησε στην επιλογή της αποστολής δασκάλας σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, γιατί είχε διαπιστώσει ότι οι χρήστες αυτών των μηχανών δεν γνώριζαν όλες τις δυνατότητες τους. Οι συγκεκριμένες μηχανές εκτός από την κοινή ραφή, το κοινό ράψιμο και την κοινή περιρραφή, είχαν τη δυνατότητα της δημιουργίας και κεντημάτων
Η δασκάλα παρέμεινε στο Αγρίνιο έως τις 12 Οκτωβρίου, μέρα κατά την οποία αναχώρησε για το Αιτωλικό, όπου παρέμεινε μέχρι της 15 Οκτωβρίου, για να καταλήξει αυτή η μικρή περιοδεία της στην Αιτωλοακαρνανία στις 16 του ίδιου μήνα στο Μεσολόγγι όπου παρέμεινε διδάσκοντας στο Ξενοκράτειο Παρθεναγωγείο της πόλης μέχρι της 22 Οκτωβρίου εκείνης της χρονιάς.

 

 

6 Οκτωβρίου 1949

Ο δικηγόρος του Αγρινίου, Γιώργος Θανόπουλος, την ώρα που σηκωνόταν για να εκφωνήσει πρόποση, σε γεύμα που δινόταν, για να τιμηθεί ο διευθυντής του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας, απεβίωσε από καρδιακή συγκοπή. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, φύλ. 9.10.1949, Σελίδα 6)

 


AgrinioStories