Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 7ῃ Ιουνίου

Αγρινιώτικο καλαντάρι Ιουνίου

7 Ιουνίου 1933

«Γενική απεργία καπνεργατών Αγρινίου»

Στις 7 Ιουνίου του 1933 προκηρύσσεται η γενική απεργία που προετοιμαζόταν όλες τις προηγούμενες ημέρες με αδιαπραγμάτευτο αίτημα την πλήρη επίλυση όλων των ζητημάτων που απασχολούσαν τον κλάδο και που δεν ήταν άλλα από την αύξηση του μεροκάματου, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το ΤΑΚ, επιδόματα και συσσίτια στους ανέργους.

Την απεργία ξεκίνησαν στις 9:00 το πρωί οι καπνεργάτες και οι καπνεργάτριες του Παπαστράτου και του Σοϊντζόγλου. Συγκρότησαν διαδήλωση και πήγανε πορεία ως το Δημαρχείο της πόλης, όπου μίλησε ο αντιπρόσωπος της επιτροπής αγώνα και δόθηκε ψήφισμα στο Δήμαρχο της πόλης (Ανδρέα Παναγόπουλο), με το οποίο, οι 700 περίπου απεργοί, ζητούσαν την αποδοχή των αιτημάτων τους και τη χορήγηση συσσιτίων κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Στις 10:00 κατέβηκε σε απεργία το εργοστάσιο Χασουράκη. Πενήντα περίπου εργάτες από το συγκεκριμένο εργοστάσιο πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το τηλεγραφείο και επέδωσαν διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση. Λίγο αργότερα κατέβηκαν σε απεργία και οι εργάτες του Σκαλίγκου. (Νέος Ριζοσπάστης 8/6/1993)

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Η έφιππος χωροφυλακή κατά απεργών καπνεργατών στην πλατεία Χατζοπούλου
(Ελαιογραφία, Κώστα Γούναρη) Αρχείο Εργατικού Κέντρου Αγρινίου.
Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *