Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 22 Αυγούστου…

Καλεντάρι της 22ης Αυγούστου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1909: Δωρεά Περιβολαρόπουλου
Έλλειψη καθαριότητας κεντρικών δρόμων της πόλης
1933: Απεργία καπνεργατών

22 Αυγούστου 1909

 

Μετά τις υπερβολικές τιμές, τις οποίες προσέφεραν οι γαιοκτήμονες στο Δήμο Αγρινίου, για να βρεθεί οικόπεδο, ώστε να χτιστεί μία αποθήκη για την ασετυλίνη, που θα έδινε στην πόλη τον πρώτο δημόσιο φωτισμό της, εμφανίστηκε ένας συμπολίτης, ο Θανάσης Περιβολαρόπουλος ο οποίος πρόσφερε δωρεάν ένα στρέμμα γης για το σκοπό αυτό. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο του ΣΚΡΙΠ, η απόφαση των γαιοκτημόνων να ανεβάσουν τις τιμές των οικοπέδων ήταν αποτέλεσμα φθόνου και αντιζηλίας προς το πρόσωπο του Δημάρχου, θεωρώντας ότι με τις υπέρογκες απαιτήσεις τους θα ματαίωναν το σχέδιο φωτισμού της πόλης.
Ο ανταποκριτής του ΣΚΡΙΠ αναφέρεται επίσης και στις ακαθαρσίες του κεντρικού δρόμου που οδηγεί στο Ταχυδρομείο. (ΣΚΡΙΠ, 22/8/1909)

 

 

22 Αυγούστου 1933

 

Απαντώντας στην πρόσκληση της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας οι καπνεργάτες και οι καπνεργάτριες του Αγρινίου στο σύνολό τους κατέβηκαν σε απεργία διαμαρτυρίας. Απεργούν οι καπνεργάτες των καπνεργοστασίων Σουϊτζόγλου, Παπαστράτου, Παναγόπουλου, Χασουράκη, Σκαλίγκου, Ηλιού, Ρήγα, Παπανδρέου και Μουζέλη. Οι απεργοί διεκδικούν: Άμεση εφαρμογή και επέκταση της συμφωνίας της Καβάλας, αντικατάσταση των γιατρών του ΤΑΚ Αγρινίου και τέλος γενική και χωρίς όρους αμνηστεία των αγωνιστών της εργατιάς που είναι ρημαγμένοι στις φυλακές και στα ξερονήσια. Το δημοσίευμα υπογραφεί ο Γραμματέας της Καπνεργατικής Ένωσης, Μυτιλιός. (ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 22/8/1933)

 

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Σωματείο καπνεργατών Αγρινίου

AgrinioStories