1 Μαρτίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες

Η 1η Μαρτίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως:

Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων,
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού,
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας,
Μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης
για το Πολλαπλούν Μυέλωμα
Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Λιβαδιών

Μήνας ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το Πολλαπλούν Μυέλωμα

Ο μήνας Μάρτιος είναι παγκοσμίως αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για το Πολλαπλούν Μυέλωμα (March Myeloma Action Month) με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ιδρύματος για το Μυέλωμα (IMF). Πρόκειται για ένα νόσημα άγνωστο στον περισσότερο κόσμο, αλλά όχι σπάνιο αν αναλογισθούμε ότι στη χώρα μας διαγιγνώσκονται ετησίως περίπου 500-600 ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη χρόνια και ανίατη αυτή νόσο. Για το λόγο αυτό, η ευαισθητοποίηση του κοινού και ο πρωτοβουλίες για καλύτερη πληροφόρηση και ανάδειξη των προβλημάτων που γεννά η νόσος είναι ιδιαίτερα σημαντικές, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα και Φίλων.
Το Πολλαπλούν Μυέλωμα είναι νεοπλασματική νόσος του αίματος που οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό και συσσώρευση πλασματοκυττάρων στον μυελό των οστών. Τα πλασματοκύτταρα σε φυσιολογικές συνθήκες παράγουν αντισώματα (ανοσοσφαιρίνες) που χαρακτηρίζονται από πολυμορφία (πολυκλωνικά αντισώματα) κι έχουν ως ρόλο να καταπολεμούν ξένους μικροοργανισμούς που προσβάλουν τον οργανισμό μας. Στην περίπτωση του Πολλαπλού Μυελώματος η ανοσοσφαιρίνη που παράγεται (μονοκλωνική) είναι παθολογική και ανιχνεύεται στο αίμα ή στα ούρα με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.Οι κυριότερες εκδηλώσεις της νόσου είναι οι πόνοι στα οστά, αδυναμία-καταβολή λόγω χαμηλού αιματοκρίτη, η αύξηση της τιμής του ασβεστίου στο αίμα και η νεφρική ανεπάρκεια που οδηγούν σε ποικίλα συμπτώματα (ανορεξία, υπνηλία, τάση για εμετό, μειωμένη ούρηση κλπ).
Η αιτιολογία είναι άγνωστη, και η νόσος δεν μεταδίδεται και δεν κληρονομείται. Τα τελευταία 15 χρόνια η επιστημονική έρευνα άλλαξε ριζικά τη θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα.
Οι νέες σύγχρονες αντι-μυελωματικές θεραπείες που περιλαμβάνουν φάρμακα όπως τα ανοσοτροποποιητικά (λεναλιδομίδη, πομαλιδομίδη), οι αναστολείς πρωτεασώματος (βορτεζομίδη, καρφιλζομίδη, ιξαζομίδη), και οι ανοσοθεραπείες (daratumumab, isatuximab, belantamab mafodotin, διειδικά αντισώματα κ.α.), και η αυτόλογη μεταμόσχευση περιφερικών στελεχιαίων κυττάρων, έχουν οδηγήσει στην παράταση της επιβίωσης χωρίς νόσο, σε σημαντική επιμήκυνση της συνολικής επιβίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με Πολλαπλούν Μυέλωμα. Η έγκαιρη διάγνωση, η οποία προϋποθέτει καλή ενημέρωση, είναι σημαντική για την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων.
Η Ελληνική ομάδα μελέτης του Πολλαπλού Μυελώματος, η οποία δραστηριοποιείται από το 1989 και στελεχώνεται από διεθνούς ακτινοβολίας ειδικούς στον τομέα αυτό, αποτελεί σήμερα την αιχμή του δόρατος στην διάγνωση και θεραπεία του νοσήματος εντός και εκτός των συνόρων, προσφέροντας υψηλού επιπέδου ερευνητικό και κλινικό έργο προς όφελος των ασθενών.

 

Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Λιβαδιών

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως «Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιων Λιβαδιών» («World Seagrass Day»), σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί η αξία αυτών των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και η ανάγκη προστασίας τους. Η απόφαση ελήφθη στις 23 Μαΐου 2022 από τη γενική συνέλευση του διεθνούς οργανισμού.
Τα θαλάσσια λιβάδια είναι καθοριστικά για την υγεία των θαλασσών, καθώς φιλτράρουν και καθαρίζουν το νερό, προστατεύουν τις ακτές από τη διάβρωση, αποτελούν ενδιαίτημα, καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής για μεγάλο αριθμό ειδών χλωρίδας και πανίδας, φιλτράρουν και καθαρίζουν το νερό και αποτελούν δείκτες υγείας του παράκτιου θαλάσσιου χώρου.
Επίσης, παρότι καλύπτουν λιγότερο από το 0,1% του θαλάσσιου πυθμένα του πλανήτη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, απορροφούν και συγκρατούν το 18% του διοξειδίου του άνθρακα που αποθηκεύεται στις θάλασσες και τους ωκεανούς του πλανήτη κάθε χρόνο, αποτελώντας έτσι «ανάχωμα» κατά της κλιματικής αλλαγής. Παρόλα αυτά, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας, ο πλανήτης χάνει εκτάσεις της τάξης του 7% αυτών των πολύτιμων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, που αντιστοιχούν σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου κάθε 30 λεπτά!
Στη Μεσόγειο και την Ελλάδα, τα θαλάσσια λιβάδια σχηματίζονται κυρίως από την Ποσειδωνία (Posidonia oceanica). Πρόκειται για ένα είδος θαλάσσιου φανερόγαμου, ενδημικού της Μεσογείου, που λανθασμένα το αποκαλούμε «φύκια», καθώς πρόκειται για ανώτερο φυτό με ριζικό σύστημα, βλαστό και άνθη. Τα υποθαλάσσια λιβάδια που σχηματίζει η Ποσειδωνία συγκαταλέγονται στα πλέον παραγωγικά θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Φιλοξενούν περισσότερα από 1.400 είδη φυκών και ζώων (μεταξύ αυτών, περισσότερα από 80 είδη εμπορικής σημασίας), απορροφούν έως και 35 φορές περισσότερο άνθρακα από τα τροπικά δάση, λειτουργούν ως «φυσικός φράχτης», αποτρέποντας τη διάβρωση των παραλιών, και σε αυτά οφείλεται και η καθαρότητα των θαλασσών μας.

Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων

H 1η Μαρτίου έχει θεσπιστεί από τον ΟΗΕ ως Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων και αποσκοπεί στην κατάργηση των διατάξεων εκείνων στις νομοθεσίες των κρατών – μελών που εισάγουν διακρίσεις και παράλληλα τις καλεί να προβούν σε θετικές αλλαγές που θα διασφαλίσουν την ισότητα, την ένταξη και την προστασία των πολιτών τους.
«Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο λόγω των νόμων και των πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις», δηλώνει ο Μισέλ Σιντιμπέ, εκτελεστικός διευθυντής του UNAIDS, του οργανισμού του ΟΗΕ, που είναι υπεύθυνος σε παγκόσμιο επίπεδο για την μάστιγα του AIDS. «Οι νόμοι πρέπει να προστατεύουν, να μην προκαλούν βλάβη. Όλες οι χώρες πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τους νόμους και τις πολιτικές τους για να εξασφαλίσουν ισότητα και προστασία για όλους τους ανθρώπους, χωρίς εξαίρεση» συμπληρώνει στο μήνυμά του ο κ. Σιντιμπέ.
Το UNAIDS υπενθυμίζει, επί τη ευκαιρία της σημερινής Ημέρας Μηδενικών Διακρίσεων, ότι η αξιοπρέπεια και η αξία κάθε ατόμου κατοχυρώνεται από την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ζητεί τη λήψη μέτρων για τη μεταβολή των νόμων και πρακτικών που εισάγουν διακρίσεις και αποτελούν σημαντικό εμπόδιο στην πρόσβαση των ατόμων στις υπηρεσίες υγείας και άλλες υπηρεσίες .

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού

Η 1η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αυτοβασανισμού (Self-Injury Awareness Day), γνωστή και με τα αγγλικά αρχικά SIAD. Ξεκίνησε από τις αγγλοσαξωνικές χώρες και τα τελευταία χρόνια επεκτείνεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Ως αυτοβασανισμός εννοείται η συνειδητή ή μη συνειδητή επιβολή βασάνου στον εαυτό. Ο όρος είναι συνώνυμος με τον αυτοτραυματισμό και την αυτοτιμωρία, στο βαθμό που η τελευταία γίνεται πρόξενος σωματικών βλαβών.
Την ημέρα αυτή οργανώσεις του χώρου προβαίνουν σε ενημερωτικές καμπάνιες για τον αυτοβασανισμό και τις συνέπειές του, ενώ κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να μιλήσουν ανοιχτά για τις βασάνους που επιβάλλουν στον εαυτό τους, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν τους συνανθρώπους τους. Το χαρακτηριστικό σήμα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Αυτοβασανισμού, είναι ένα πορτοκαλί περικάρπιο ή κορδελάκι στο πέτο.

 

Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Άμυνας ή Προστασίας (World Civil Defence Day) καθιερώθηκε το 1990 με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Άμυνας (ICDO) και λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την 1η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία τέθηκε σε εφαρμογή το καταστατικό του ICDO το 1972.
Η Πολιτική Άμυνα ή Προστασία αποτελεί θεσμό με ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας, καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες εκτίθενται ολοένα και περισσότερο σε κάθε είδους κινδύνους –φυσικούς και τεχνολογικούς – λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης. Δεν συνδέεται μόνο με την αντιμετώπιση μίας καταστροφής, αλλά εκτείνεται σε όλο το φάσμα της, καλύπτοντας πρώτιστα τον τομέα της πρόληψης, το σχεδιασμό, την ετοιμότητα, αλλά και τη διαχείριση των συνεπειών της. Στην πραγματικότητα, η Πολιτική Προστασία, στο σύγχρονο πολιτισμό μας, αποτελεί το θεσμό συνένωσης των δυνάμεων όλων των πολιτών έναντι φυσικών και ανθρωπογενών απειλών ή κινδύνων, που μπορούν να διαταράξουν σε καιρό ειρήνης την κοινωνική λειτουργία.
Σύμφωνα με την ICDO, η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας έχει τρεις στόχους με αποδέκτη την παγκόσμια κοινότητα:
Να υπενθυμίζει τη ζωτική σπουδαιότητα της πολιτικής προστασίας για την κοινωνική λειτουργία.
Να ενημερώνει για την πρόληψη και τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση ατυχημάτων και καταστροφών.
Να αποδίδει τις οφειλόμενες τιμές στις προσπάθειες, τις θυσίες και τα κατορθώματα των εθνικών υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης των καταστροφών.
Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι μέλος της Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Άμυνας (ICDO).

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες