29 Μαΐου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 29η Μαΐου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως: Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος

Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία του Πεπτικού Συστήματος

 

Η 29η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας του Πεπτικού Συστήματος (World Digestive Health Day), με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO) που συσπειρώνει πάνω από 100 εθνικές οργανώσεις γαστρεντερολογίας με περίπου 50.000 μέλη.
Η επιλογή της συγκεκριμένης σχετίζεται με την ίδρυση του Διεθνούς Οργανισμού Γαστρεντερολογίας στις 29 Μαΐου 1958.
Ως Πεπτικό Σύστημα ορίζεται το σύνολο των οργάνων με τα οποία γίνεται η πέψη, η διαδικασία με την οποία ο οργανισμός μας παίρνει από τις τροφές τα χρήσιμα στοιχεία. Τα βασικά όργανα του πεπτικού συστήματος είναι τα δόντια, οι σιελογόνοι αδένες, ο φάρυγγας, ο οισοφάγος, το στομάχι, το λεπτό και το παχύ έντερο, το ήπαρ, η χοληδόχος κύστη και το πάγκρεας.
Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας του Πεπτικού Συστήματος για το 2023 είναι: «Η υγεία του πεπτικού σας συστήματος: Ένα υγιές έντερο εξ αρχής».

 

Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων (International Day of United Nations Peacekeepers) καθιερώθηκε το 2002 από τον ΟΗΕ για να αποτίσει φόρο τιμή σε όλους τους άνδρες και τις γυναίκες που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές αποστολές του διεθνούς οργανισμού, αλλά και να τιμήσει τη μνήμη όσων έχουν χάσει τη ζωή τους (3.842 από το 1948 έως το 2019, ανάμεσά τους και 3 Έλληνες), υπερασπιζόμενοι τους σκοπούς της ειρήνης.

Ως Παγκόσμια Ημέρα Κυανοκράνων έχει οριστεί η 29η Μαΐου.

 

 

Πηγή

AgrinioStories