Καλεντάρι – Ἐν Ἀγρινίῳ τῇ 11 Νοεμβρίου…

Καλεντάρι της 11ης Νοεμβρίου:
(Έρευνα – Κείμενα: Λ. Τηλιγάδας)

1934: Στη Γερουσία το νομοσχέδιο
για την ίδρυση Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο
1959: Ο Υπουργός Εργασίας Αριστείδης Δημητράτος στο Αγρίνιο
1959: Ανακοίνωση συσσιτείου και ανέγερσης παιδικού σταθμού
στη Λεπενού Αγρινίου από το Βρετανοκαναδικό Ίδρυμα Προστασίας Παιδιού

11 Νοεμβρίου 1934

Πρώτα δείγματα της διεκδίκησης της αγρινιώτικης κοινωνίας για τη λειτουργίας Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο βρίσκουμε στο φύλλο της 4ης Σεπτεμβρίου του 1885, της εφημερίδας «Τριχωνία» του Γιάννη Ρόκκου. όπου  μεταξύ άλλων, διαβάζουμε«[…] απαιτεί και θα απαιτήση να συσταθή τουλάχιστον έν Γυμνάσιον και έν Πρωτοδικείον […] όχι ως ρουσφέτι ή μποναμά, αλλ’ ως αυτό καθ εαυτό δίκαιον […]»

Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930, οι Αγρινιώτες δικηγόροι που υπάγονταν στο Δικηγορικό σύλλογο Μεσολογγίου, μεμονωμένα και όχι συλλογικά, αφού το συμφέρον των δικηγόρων του Μεσολογγίου ήταν διαφορετικό, άρχισαν να διεκδικούν την ίδρυση πρωτοδικείου στο Αγρίνιο. Μαζί τους και ο αγρινιώτικος τύπος, καθώς ο Εμπορικός Σύλλογος Αγρινίου, ο οποίος εκείνα τα χρόνια κάλεσε κατ’ επανάληψη  τα μέλη του σε συνέλευσεις για το συγκεκριμένο θέμα.

Όλος αυτός ο αγώνας των αγρινιωτών δικαιώθηκε τελικά τον Νοέμβριο του 1934 όταν έρχεται προς ψήφιση στη Γερουσία της Ελλάδας ένα νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πρωτοδικείου στο Αγρίνιο  Η συντηριτική εφημερίδα της πόλης ΦΩΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ δημοσιεύει, στις 11 Νοεμβρίου εκείνης της χρονιάς, ένα εκτενές άρθρο στη 2η σελίδα της με τίτλο: «Όλα τα νεώτερα περι του Πρωτοδικείου Αγρινίου», στο οποίο ο Μιλτιάδης Τζάνης καταγράφει όλες τις εξελίξεις «Γύρω από το επίμαχον ζήτημα».

 

 

Δείτε περισσότερα στο link που ακολουθεί:
Το ιστορικό της ίδρυσης του Πρωτοδικείου Αγρινίου

11 Νοεμβρίου 1959

Από τη στήλη «Ελευθεροστομίες» της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ: «Ομιλών στο Αγρίνιο ο κ. Υπουργός Εργασίας (Αριστείδης Δημητράτος) εισήλθε πλησίστιος εις ξένα αμπελοχώραφα. Ωμίλησε περί καπνικού και οικονομικής σταθερότητος και βελτιώσεως της εθνικής οικονομίας.
– Για την ανεργία που μας δέρνει, δεν θα μας πεις τίποτα κ. Υπουργέ, εφώναξε κάποιος εκ του ακροατηρίου.
Δι’ αυτή όμως θα ομιλήσουν οι κ. κ. Δερτιλής και Πρωτοπαπαδάκης, καταπατώντας, δικαίως πλέον κι αυτοί τα αμπελοχώραφα του κ. Δημητράτου. (ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Φύλ. 13.11.1959, Σελ. 2)

11 Νοεμβρίου 1959

Το Βρετανοκαναδικό Ίδρυμα Προστασίας Παιδιού ανακοίνωσε τη λειτουργία συσσιτίων σε διάφορα χωριά της χώρας μεταξύ των οποίων ήταν και η Λεπενού του Αγρινίου καθώς και το γεγονός ότι ξεκίνησε η ανέγερση δύο παιδικών σταθμών σε συνεργασία με τις κοινότητες στην καστρίτσα των Ιωαννίνων και στη Λεπενού Αγρινίου

 

Φωτογραφία ανάρτησης: Ο παιδικός σταθμός Λεπενούς σήμερα

AgrinioStories