«Εις μνήμην» 418 παλαιστινιακών χωριών

«Εις μνήμην των 418 παλαιστινιακών χωριών
τα οποία καταστράφηκαν, ερημώθηκαν
και κατακτήθηκαν από το Ισραήλ το 1948»
Μια εγκατάσταση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται το έργο της Έμιλι Ζασίρ ” Εις μνήμην των 418 παλαιστινιακών χωριών τα οποία καταστράφηκαν, ερημώθηκαν και κατακτήθηκαν από το Ισραήλ το 1948″.

Από την περιγραφή του έργου: (Πρόκειται για) μια προσφυγική σκηνή πάνω στην οποία είναι κεντημένα τα ονόματα των 418 χωριών, όπως αυτά αναφέρονται στο βιβλίο του Walid Khalidi All That Remains: The Palestinian Villages Occupied and Depopulated by Israel in 1948, τα οποία αφανίστηκαν ολοσχερώς το 1948, όταν, με σκοπό την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ, ξεκίνησε η καταστροφή παλαιστινιακών εδαφών και ο υποχρεωτικός εκτοπισμός πληθυσμών, η λεγόμενη Νάκμπα. Η καλλιτέχνιδα τύπωσε με στένσιλ πάνω στο ύφασμα τα τοπωνύμια στα αγγλικά και μετά κάλεσε κόσμο να τα κεντήσει με κλωστή. Πάνω από 140 εθελοντές από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί, πέρασαν σε διάστημα περίπου τριών μηνών από το εργαστήριο της Ζασίρ για να κεντήσουν, να συζητήσουν, να τραγουδήσουν, να θυμηθούν, να μάθουν.

Το έργο αυτό βρίσκεται στην μόνιμη συλλογή του ΕΜΣΤ και είναι εγκατεστημένο πριν τα γεγονότα της 7ης Οκτ. Δεν είναι πολιτική επιλογή per se για το παλαιστινιακό του ΕΜΣΤ να το κρατήσει, αλλά φαντάζομαι εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της καλλιτεχνικής ελευθερίας.

 


Τα ενυπόγραφα κείμενα που ανθολογούμε από το FB εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν κατ’ ανάγκη και εξ ολοκλήρου  με την άποψη μας

AgrinioStories