Ντροπιαστική καταδίκη της χώρας μας

Ντροπιαστική καταδίκη της χώρας μας
από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

«Η αδράνεια της δικαιοσύνης απέναντι στην βία που ασκείται
– για λόγους “εθνικού συμφέροντος” – στα σύνορα είναι ντροπιαστική.
Μόνη ελπίδα, η κοινωνία των πολιτών,
τα συκοφαντημένα κινήματα, οι στοχοποιημένοι “δικαιωματιστές”»

- από το προφίλ του Βασίλη Παπαστεργίου -

 

Η χώρα μας καταδικάζεται για άλλη μια φορά από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για μια υπόθεση ανθρωποκτονίας πρόσφυγα από πυρά λιμενικού στα θαλάσσιά της σύνορα. Στους συγγενείς του θύματος επιδικάζεται αποζημίωση 80.000 ευρώ.

Η συγκεκριμένη καταδίκη θέτει δύο μείζονα ζητήματα:

Πρώτον, την παραβίαση του δικαιώματος στην ζωή με την μορφή της αδικαιολόγητης χρήσης βίας – ακόμα υπό την μορφή πυροβολισμών – από Ελληνικά κρατικά όργανα σε βάρος προσφύγων, μεταναστών ή ιδιαίτερων πληθυσμιακών ομάδων, όπως οι Ρομά. Τα παραδείγματα είναι τόσο πολλά και πρόσφατα ώστε δεν χρειάζεται υπόμνηση.

Αποδεικνύεται δυστυχώς ότι για τα σώματα ασφαλείας της χώρας μας υπάρχουν κατώτερες και αναλώσιμες ζωές. Ακόμα χειρότερα, η στάση αυτή επιβραβεύεται ενίοτε και από του πολιτικούς προϊστάμενους με αποτέλεσμα την αναπαραγωγή αυτής της απαράδεκτης νοοτροπίας

Δεύτερον, την ελλιπή έρευνα, δηλαδή επί της ουσίας την συγκάλυψη, της υπόθεσης από την Ελληνική δικαιοσύνη και τα πειθαρχικά όργανα της Διοίκησης. Το ΕΔΔΑ διαπιστώνει “… την αποτυχία των ελληνικών αρχών, του Λιμενικού αλλά και της Δικαιοσύνης να διερευνήσουν αποτελεσματικά την υπόθεση και να καταλογίσουν ευθύνες”.

Πως θα αισθάνεται άραγε σήμερα ο Εισαγγελέας του Ναυτοδικείου που έβαλε – αδικαιολόγητα κατά το ΕΔΔΑ – την υπόθεση στο αρχείο; Φοβάμαι όχι και τόσο άβολα.

Η αδράνεια της δικαιοσύνης απέναντι στην βία που ασκείται – για λόγους “εθνικού συμφέροντος” – στα σύνορα είναι ντροπιαστική. Μόνη ελπίδα, η κοινωνία των πολιτών, τα συκοφαντημένα κινήματα, οι στοχοποιημένοι “δικαιωματιστές”.

Αξίζουν πολλά μπράβο στις συναδέλφους των οργανώσεων που στήριξαν την υπόθεση και στην Εφημερίδα των Συντακτών που την αναδεικνύει, ενώ στα κυρίαρχα μέσα δεν χωρά αμφιβολία ότι θα κυριαρχήσει και πάλι η σιωπή.

 

Τα ενυπόγραφα κείμενα που δημοσιεύουμε εκφράζουν τον συντάκτη τους,
χωρίς να συμπίπτουν εξ ολοκλήρου και κατ’ ανάγκη με την άποψη μας
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Αλιεύματα