4 Απριλίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 4η Απριλίου ορίστηκε
από την παγκόσμια και διεθνή κοινότητα ως:

Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών
Διεθνής Ημέρα Καρότου
Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων

Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών

Η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2005, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τα ναρκοπέδια και την ανάγκη εξάλειψής τους. Η πρωτοβουλία αυτή ήλθε ως συνέχεια της Συνθήκης της Οττάβας για την κατάργηση των ναρκών κατά προσωπικού (1997). Η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη στις 3 Δεκεμβρίου 1997 και την επικύρωσε στις 25 Σεπτεμβρίου 2003. Η Συνθήκη ενεργοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2004. Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση (2018) του «Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκοπεδίων», το 2017 κάθε χρόνο έχασαν την ζωή τους 2.793 άνθρωποι-κυρίως σε Αφγανιστάν και Συρία. Το 87% ήταν πολίτες και το 47% παιδιά. Ο αριθμός τους βαίνει συνεχώς μειούμενος τα τελευταία χρόνια, χάρη στις συντονισμένες παρεμβάσεις των μ.κ.ο. και των διεθνών οργανισμών, στις κυβερνήσεις των χωρών που διαθέτουν ναρκοπέδια. Το 2017, διατέθηκαν 673 εκατομμύρια δολλάρια από την διεθνή κοινότητα για την εκκαθάριση ναρκοπεδίων.
Στην Ελλάδα, από το 1999 έως 2016, τουλάχιστον 66 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 43 τραυματίστηκαν από νάρκες, στην συντριπτική τους πλειονότητα παράνομοι μετανάστες, που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τον Έβρο και την ελληνοαλβανική μεθόριο. Από το 1954 έως σήμερα, 31 ναρκαλιευτές σκοτώθηκαν εν ώρα υπηρεσίας και 17 τραυματίστηκαν. Το ίδιο χρονικό διάστημα η αρμόδια υπηρεσία του Στρατού (ΤΕΝΞ) έχει εκκαθαρίσει 153.610 στρέμματα ναρκοπεδίων και έχει περισυλέξει 420.000 νάρκες και 855.000 πυρομαχικά πάσης φύσεως. Η νάρκη είναι εκρηκτικό μηχάνημα σχεδιασμένο να καταστρέφει προσωπικό, πλοία ή οχήματα. Η πρώτη υποβρύχια νάρκη χρησιμοποιήθηκε από τους Πρώσους εναντίον του στόλου της Δανίας το 1848, κατά την διάρκεια του ΑΠολέμου του Σλέσβιχ (1848-1851). Η νάρκη ξηράς χρησιμοποιήθηκε ευρέως, έναν αιώνα αργότερα, κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το ναρκοπέδιο είναι χερσαία ή θαλάσσια περιοχή στην οποία έχουν τοποθετηθεί ή ποντιστεί νάρκες.Υπάρχουν δύο ειδών ναρκοπέδια – τα αμυντικά και τα επιθετικά.

 

Διεθνής Ημέρα Καρότου

Το καρότο, ένας καρπός με μεγάλη διατροφική αξία, έχει τον δικό του παγκόσμιο εορτασμό κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου, μέσω της Διεθνούς Ημέρας Καρότου (International Carrot Day). Όπως μας πληροφορεί ο επίσημος ιστότοπος του εορτασμού, η Διεθνής Ημέρα Καρότου τιμάται από το 2003 σε χώρες, όπως η Αυστραλία, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Πολωνία και η Μεγάλη Βρετανία.

Η ιστορία του καρότου

Το καρότο κατάγεται από το Αφγανιστάν και τις γειτονικές περιοχές και από εκεί επεκτάθηκε στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και σε άλλες εύκρατες περιοχές. Στην περιοχή της Μεσογείου καλλιεργήθηκε πριν από τη χριστιανική περίοδο. Στην αρχαία Ελλάδα ήταν γνωστό με την ονομασία Σταφλίνος, περισσότερο όμως ως φαρμακευτικό φυτό παρά ως τροφή. Οι πρώτες γραπτές αναφορές για το καρότο προέρχονται από τον έλληνα στρατιωτικό γιατρό Διοσκουρίδη (1ος αιώνας μ.Χ), τον θεωρούμενο πατέρας της φαρμακογνωσίας, στο πολύτομο σύγγραμμά του «Περί ύλης ιατρικής». Τα πρώτα καρότα που καλλιεργήθηκαν στη Δυτική Ευρώπη εισήχθησαν από τους Μαυριτανούς Άραβες που κατείχαν μεγάλα τμήματα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Αρχικά είχαν χρώμα μωβ, γιατί περιείχαν τις χρωστικές ανθοκυάνες. Αργότερα
καλλιεργήθηκαν κίτρινες ποικιλίες, προτού επικρατήσουν τελικά οι πορτοκαλόχρωμες. Η λέξη καρότο που χρησιμοποιούμε στα ελληνικά είναι αντιδάνειο από τη γαλλική Carotte (η λέξη πρωτοεμφανίστηκε το 1530), η οποία προέρχεται από την ελληνική λέξη καρωτόν.
Το καρότο καλλιεργείται εκτεταμένα σε όλες τις εύκρατες περιοχές κυρίως για τη σαρκώδη ρίζα του, που τρώγεται ωμή ή μαγειρεμένη και αποτελεί εξαιρετική τροφή για τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πλούσια πηγή της προβιταμίνης Α, περιέχει αρκετές ποσότητες από τις βιταμίνες Β, Β2 και νιασίνη, καθώς και διάφορα άλατα του μηλικού οξέος.
Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ η παγκόσμια παραγωγή καρότου το 2018 άγγιξε τα 40 εκ. τόνους, το 45% της οποίας παρήχθη στην Κίνα. Στην Ελλάδα οι κύριες περιοχές καλλιέργειας του καρότου είναι η Στερεά Ελλάδα και η Μακεδονία.

 

Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων

Τα συναντάμε σε κάθε μας βήμα. Κατοικούν μόνιμα σε πλατείες, είναι σταθεροί θαμώνες μαγαζιών και συχνά μας συνοδεύουν τα βράδια μέχρι το σπίτι. Ο λόγος για τα αδέσποτα ζώα και της σημερινής μέρας ευαισθητοποίησης. Η συμπεριφορά μας απέναντι στα ζώα –όπως και απέναντι στους συνάνθρωπους μας- δείχνει τον πολιτισμό και την παιδεία μιας κοινωνίας. Η εγκατάλειψή τους στο δρόμο, επειδή “βαρεθήκαμε” ή “κουραστήκαμε”, δεν μπορεί να θεωρείται λύση. Η κακομεταχείρισή τους, για να γελάσουμε δεν μπορεί να θεωρείται παιχνίδι. Όσο για τους πολυάριθμους τρόπους, που έχουμε σκεφτεί για να “καθαρίσουμε” τη γειτονιά μας από αυτά, είναι θέμα που πρέπει να μας γεμίζει ντροπή και φρίκη.
Εκείνα μας δίνουν την αγάπη τους και το μόνο που ζητούν είναι να μην τα εγκαταλείψουμε. Μάλιστα, πολλές είναι οι έρευνες που σήμερα επιβεβαιώνουν την προσφορά των κατοικίδιων τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία. Ας βάλουμε, λοιπόν, τον εαυτό μας στη θέση τους και ας αναλάβουμε δράση. Η υιοθεσία ενός σκύλου ή μιας γάτας είναι υπόθεση σοβαρή και απαιτεί σκέψη και ανάληψη ευθύνης.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους. Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων γιατί χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων και είναι μια ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4).

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες