13 Φεβρουαρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες ημέρες

Η 13η Φεβρουαρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως:

Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού,
Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού

Η Διεθνής Ημέρα Προφυλακτικού (International Condom Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου, την παραμονή της Ημέρας των Ερωτευμένων, στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων και του ιού HIV/AIDS. Η πρωτοβουλία ανήκει στο ίδρυμα AHF (AIDS Healthcare Foundation).

Η Παγκόσμια Ημέρα Προφυλακτικού, 13η Φεβρουαρίου, καθιερώθηκε ως μια ημερομηνία ορόσημο στην προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας να κάνει συνείδηση όλων μας τη χρήση του προφυλακτικού, ως μέσο ατομικής ευθύνης και κοινωνικής συμπεριφοράς, για την πρόληψη της μετάδοσης του HIV και των άλλων Σεξουαλικώς Μεταδιδομένων Νοσημάτων (ΣΜΝ).

Στο πλαίσιο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τις στρατηγικές που αφορούν  τον HIV, τις ιογενής ηπατίτιδες και τα άλλα ΣΜΝ για τη χρονική περίοδο 2016 – 2021, τέθηκε ως μείζον θέμα η  αλματώδης αύξηση στις νέες μολύνσεις από ΣΜΝ, σε παγκόσμιο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως για τις ηλικίες από 15 έως 49 ετών, αφορούν 357.000.000 νέες μολύνσεις από ΣΜΝ, εστιάζοντας, εκτός από το HIV/AIDS και τις Ηπατίτιδες, σε τρείς λοιμώξεις που απαιτούν άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση (Γονόρροια, Σύφιλη & HPV). Η καταγεγραμμένη αλματώδης αύξηση των ΣΜΝ στο γενικό πληθυσμό, δημιουργεί την ανάγκη άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να περιορίσουμε την μετάδοσή τους τόσο μέσω της πρόληψης όσο και μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και άμεσης διασύνδεσης των ατόμων για τη λήψη  θεραπείας.

Στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης, το Τμήμα Παρεμβάσεων στη Κοινότητα του ΕΟΔΥ δραστηριοποιείται στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση-εκπαίδευση του γενικού πληθυσμού και των ειδικών πληθυσμιακών ομάδων για τα συγκεκριμένα νοσήματα. Στόχος είναι η ανάπτυξη συνείδησης ατομικής ευθύνης για την προστασία των σεξουαλικώς ενεργών ατόμων και των συντρόφων τους, ώστε χρησιμοποιούν  τα μέσα πρόληψης, όπως είναι το προφυλακτικό και να μη διστάζουν να εξεταστούν ή να απευθύνονται για συμβουλευτική σε υπηρεσίες υγείας, όπως είναι το SIMIO plus και ο Συμβουλευτικός σταθμός του ΕΟΔΥ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Προφυλακτικού, ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί σήμερα και αύριο δράσεις ενημέρωσης, που περιλαμβάνουν:

  • Εξέταση rapid test για τον HIV με συμβουλευτική πριν και μετά, στην κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ, στην περιοχή Γκάζι- στάση Μετρό «Κεραμεικός» από τις 15:30 έως και 22:30 (13 Φεβρουαρίου)
  • Οργάνωση σύντομων εργαστηρίων στους χώρους του SIMIO plus σχετικά με την ασφαλή χρήση του προφυλακτικού και προβολή ενημερωτικού slideshow – Πρόγραμμα δρόμου σε café/bar στο γενικό πληθυσμό (13 και 14 Φεβρουαρίου).

 

Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου

Mε απόφαση της Unesco, η 13η Φεβρουαρίου καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, κατόπιν πρότασης της Ισπανικής Ακαδημίας Ραδιοφώνου. Η ημέρα αυτή επιλέχθηκε από την UNESCO, «κόντρα» στην επιθυμία των Ισπανών, γιατί στις 13 Φεβρουαρίου 1946 λειτούργησε για πρώτη φορά το ραδιόφωνό της.
Σκοπός της Παγκόσμιας Ημέρας Ραδιοφώνου είναι ο εορτασμός του ως Μέσου Μαζικής Επικοινωνίας, η βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των ραδιοφωνικών οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο και η ενθάρρυνση όλων ανεξαιρέτως των δικτύων να προωθήσουν την πρόσβαση στην πληροφόρηση και την ελευθερία της έκφρασης.
Το ραδιόφωνο στην Ελλάδα εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1920 με πειραματικές προσπάθειες μικρής κλίμακας από ιδιώτες και δημόσιους φορείς. Ο επίσημος φορέας συστήθηκε το 1938 και χρησιμοποιήθηκε για την προπαγάνδα του μεταξικού καθεστώτος.
Είχε έντονα πολιτικές χρήσεις από τις προπολεμικές και τις μετεμφυλιακές κυβερνήσεις, ωστόσο έγινε ένα λαϊκό, ψυχαγωγικό μέσο που προσέλκυσε σημαντικούς ανθρώπους του πνεύματος, οι οποίοι παρήγαγαν ποιοτικό πρόγραμμα.
Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Αθηνών (ΡΣΑ) άρχισε να εκπέμπει από τις 25 Μαρτίου 1938 και σε κανονικό πρόγραμμα από τις 21 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Η έδρα του ήταν στα υπόγεια του Ζαππείου και πρώτη εκφωνήτρια ήταν η Αφροδίτη Λαουτάρη. Θρυλικό είχε γίνει το σήμα του σταθμού, η βουκολική μελωδία, ο «Τσοπανάκος», που έμεινε γνωστό ως τις ημέρες μας.
Από το 1948, εν μέσω εμφυλίου, άρχισε να λειτουργεί και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός των Ενόπλων Δυνάμεων. Ραδιοφωνικό σταθμό, την «Φωνή της Αλήθειας», είχε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου και ο Δημοκρατικός Στρατός που εξέπεμπε από τη Γιουγκοσλαβία και αργότερα τη Ρουμανία, το πρόγραμμά του όμως ακούγονταν από λίγους και είχε μικρή απήχηση. Η «Φωνή της Αλήθειας» εξέπεμπε ως το 1967.
Τη δεκαετία του 1960 εμφανίστηκε το φαινόμενο των ραδιοπειρατών, οι οποίοι είχαν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις σταθμούς μικρής εμβέλειας και ισχύος στα μεσαία κύματα και αργότερα στα FM.
Οι σταθμοί έπαιζαν πολλή μουσική, λαϊκές επιτυχίες ή ροκ, αργότερα ντίσκο ή μέταλ, που δεν παίζονταν πάντα από τα κρατικά ραδιόφωνα και μετέδιδαν αφιερώσεις. Το ενημερωτικό ή ειδησεογραφικό περιεχόμενο των σταθμών ήταν σχεδόν ανύπαρκτο, πολλοί ήταν δε απολίτικοι για να αποφύγουν τις διώξεις.
Υπολογίζεται ότι σε μια 20ετία υπήρξαν 5.000 – 7.000 ραδιοπειρατές, ίσως ακόμα και 10.000. Είχαν, ωστόσο, να αντιμετωπίσουν τις συνεχείς διώξεις και τις βαριές ποινές των Αρχών, οι οποίες τους επέβαλαν πρόστιμα βάσει του χουντικού νόμου, γιατί δεν είχαν άδεια.
Τη δεκαετία του 1980 το φαινόμενο των ραδιοπειρατών επεκτάθηκε, παρά το ότι οι αρχές δεν σταμάτησαν τις διώξεις. Η απήχηση των πειρατικών ή (νόμιμων) αυτοοργανωμένων σταθμών στη Γαλλία και την Ιταλία κινητοποίησε μέρη της Αριστεράς στην Ελλάδα που πήραν σχετικές πρωτοβουλίες. Σε αυτή τη κατεύθυνση βοηθούσε και το άνοιγμα της ραδιοτηλεόρασης που είχε αρχίσει λίγο νωρίτερα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπό την αιγίδα της ΕΟΚ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε αρχίσει να τίθεται πιο έντονα το αίτημα για μη κρατική ραδιοφωνία και, προς τα μέσα, για την τηλεόραση. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εξέτασε το ενδεχόμενο άρσης του μονοπωλίου το 1982 και το 1985, αλλά δεν υπήρξε συνέχεια.
Ο πρώτος νόμιμος ιδιωτικός ραδιοσταθμός ήταν ο Αθήνα 9.84 που εξέπεμψε στις 31 Μαΐου 1987 και ακολούθησε το Κανάλι Ένα 90,6 στον Πειραιά στις 26 Ιουνίου και τον Σεπτέμβριο ο FM100 στη Θεσσαλονίκη. Σύντομα ιδρύθηκαν δεκάδες σταθμοί σε όλη τη χώρα, φέρνοντας τη λεγόμενη άνοιξη της ραδιοφωνίας.
Tην ανάπτυξη και εξάπλωση του ραδιοφώνου διαδέχτηκε μία περίοδος πειραματισμών και ανταγωνισμού. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 οι ιδιωτικοί σταθμοί, συνήθως οι ενημερωτικοί, κατέγραφαν πολύ υψηλές ακροαματικότητες και ήταν έντονα πολιτικοποιημένοι.

 

Πηγή
Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα Παγκόσμιες μέρες
με click πάνω στην κάρτα που ακολουθεί
ή στο Posted in Παγκόσμιες μέρες