11 Δεκεμβρίου: Διεθνείς και Παγκόσμιες μέρες

Η 11η Δεκεμβρίου ορίστηκε από την παγκόσμια
και διεθνή κοινότητα ως: Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Διεθνής Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για τη διατήρησή του. Τα βουνά καλύπτουν το 1/5 της ξηράς και παρέχουν ζωή στο 1/10 του παγκοσμίου πληθυσμού. Η δασική αποψίλωση συμβάλλει στην οικολογική υποβάθμιση και την απώλεια της βιοποικιλότητας.

Το πιο εκτεταμένο βουνό της Στερεάς Ελλάδας θεωρείται και δικαίως το όρος Παναιτωλικό. Το βουνό που γεννάει κάθε πρωί τον ήλιο για ολόκληρη την περιοχή του Αγρινίου φθάνει στα νότια μέχρι την λίμνη Τριχωνίδα και τον ποταμό Εύηνο, στα Βόρεια ο Κρικελοπόταμος το χωρίζει από τα βουνά Καλιακούδα και Χελιδόνα και στα Βορειονατολικά από την Οξυά, ενώ στα δυτικά οι πλαγιές του πέφτουν μέχρι τον κάμπο του Αγρινίου και τον Αχελώο.

Ο βασικός κορμός του απέραντου αυτού ορεινού συγκροτήματος, που σαν διάδημα στεφανώνει την Αιτωλία, ξεκινά από ανατολικά προς δυτικά με τις κορυφές Πλατανάκι (1.780 μ.), Δίκορφο (1.720 μ.), Τριανταφυλλιά (1.817 μ.), Τούμπα (1.680 μ.), Αραποκέφαλα (1.606 μ.) και ενώνεται στα δυτικά με ένα άλλο κλάδο που με κατεύθυνση από Βορρά προς Νότο έχει τις κορυφές Κούτουπας (1.793 μ.), Νεραϊδοβούνι (1.761 μ.), Καταβόθρα (1.752 μ.), Τσίνα (1.715 μ.), Κρημνίτσα (1.816 μ.), Κατελάνος ή Κυρά Βγένα (1.924 μ.), Ζυγός ή Βγένα (1.737 μ.), Κόκα (1.691 μ.), Ξάνθη ή Λάπατο (1.810 μ.), Γκιόρλα ή Γιόρλα (1.820 μ.) κ.ά.

Από τους δυο αυτούς βασικούς κλάδους σχηματίζονται και άλλοι σε πολλές κατευθύνσεις, έτσι ώστε συνολικά να εμφανίζεται μια ατέλειωτη σειρά κοιλάδων και χαραδρών, με ανέγγιχτη πολλές φορές ομορφιά, η οποία έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000. Στο βουνό υπάρχει πλήθος πεζοπορικών – ορειβατικών διαδρομών που προσφέρονται για επισκέψεις όλη τη διάρκεια του χρόνου. Υπάρχουν διαδρομές διαφόρων επιπέδων δυσκολίας και η ανάβαση σε πολλές κορυφές είναι σηματοδοτημένη από τον Ορειβατικό Σύλλογο Αγρινίου.

 

Πορεία προς την κορυφή

 

Από το καταφύγιο του Παναιτωλικού ξεκινάει και η πορεία προς την ψηλότερη κορυφή του Παναιτωλικού, τον Κατελάνο. Πρόκειται για μια όμορφη διαδρομή σε ένα καλοσημαδεμένο (με κόκκινη μπογιά στα βράχια) μονοπάτι. Το καταφύγιο του Παναιτωλικού χτισμένο σε υψόμετρο 1.170 μέτρων στη θέση “Διασελάκι” στη νότια πλευρά του βουνού με φόντο την κορυφή Κόκα

 

 

Ακολουθώντας την πυκνή σήμανση (κόκκινα σημάδια στα δέντρα και τα βράχια) βγαίνουμε σε ποτίστρα-πηγή, στο σημείο που σβήνει ο δασικός δρόμος που ανεβαίνει από το χωριό Περιστέρι. Στη συνέχεια ανηφορίζουμε σε ελατόφυτη πλαγιά μέχρι να φτάσουμε τη βάση της ράχης της κορυφής Κόκα. Από εδώ η θέα προς τη λίμνη Τριχωνίδα είναι καθηλωτική. Ακολουθούν δύο μακρόσυρτες τραβέρσες. Η μία στην δεξιά πλαγιά της Κόκας (1.691 μ.) και η άλλη στην δεξιά πλαγιά του Ζυγού ή Βγένας (1.737 μ.)., ώσπου φτάνουμε στο διάσελο Ζυγού-Γκιόρλας, σε υψόμετρο 1.600 μέτρων περίπου.

 

 

Πηγή

AgrinioStories

Διαβάστε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
περοσσότερες πληροφορίες για τη ημέρα
κάνοντας clik πάνω στη διαφήμιση που ακολουθεί