Οργανωμένη κουζίνα

Όλοι ονειρεύονται μια οργανωμένη και εύχρηστη κουζίνα
αλλά λίγοι καταφέρνουν να την έχουν

Η κουζίνα είναι ένα χώρος που καταναλώνουμε
κάποιες ώρες τις ημέρας για να μαγειρέψουμε και να φάμε

Πλέον οι μοντέρνες κουζίνες είναι στον ίδιο χώρο με το σαλόνι και είναι γνωστές ως σαλονοκουζίνες σε αντίθεση με τις κλασικές κουζίνες που συνήθως βρίσκονταν σε ξεχωριστό δωμάτιο. Αυτό σημαίνει ότι ο χώρος της κουζίνας πρέπει να είναι πάντα καθαρός και τακτοποιημένος διότι συνδέεται με το σαλόνι που είναι ο χώρος χαλάρωσης και ηρεμίας. Η ηρεμία είναι πολύ σημαντική, ειδικά μετά από πολλές ώρες δουλειάς. Η ακαταστασία διαταράσσει την ηρεμία και ένα παράδειγμα που μπορεί να δοθεί σχετικά με αυτό είναι ότι μέσα στην ακαταστασία, δύσκολα θα βρεις ένα αντικείμενο που ψάχνεις και αυτό αυτομάτως θα προκαλέσει νεύρα και ταραχή.

Πώς μπορείς να οργανώσεις την κουζίνα σωστά;

Αρχικά θα ξεκινήσεις καθαρίζοντας τον χώρο, τα συρτάρια, τα ντουλάπια και γενικότερα όλα τα έπιπλα κουζίνας. Αυτό καλό είναι να γίνεται κάθε 6 μήνες γιατί μαζεύεται η σκόνη και μέσα στα ντουλάπια. Από την στιγμή που θα βγάλεις όλα σου τα μαγειρικά σκεύη και αντικείμενα, για να τα οργανώσεις καλύτερα,  είναι ευκαιρία να κάνεις και έναν πολύ καλό καθαρισμό. Δώσε προσοχή στα απορρυπαντικά που χρησιμοποιείς και μην αφήνεις το νερό να στεγνώνει πάνω στο ξύλο διότι με την πάροδο του χρόνου θα σαπίσει. Κατευθείαν θα σκουπίζεις με ένα πανάκι μικροϊνών.

Έπειτα βγάλε όλα σου τα αντικείμενα πάνω στον πάγκο της κουζίνας και πάνω στα τραπέζια σαλονιού και κουζίνας ώστε να κάνεις μια αναθεώρηση για το τι χρειάζεσαι και να διαλέξεις τα καλά και τα χαλασμένα. Αν για παράδειγμα έχεις μια πλαστική κουτάλα που έχει αρχίσει να φθείρετε από τις υψηλές θερμοκρασίες, πέτα τη και αντικατέστησε τη με μια καινούρια. Αυτό θα σε βοηθήσει να τα χωρίσεις και ανά είδος και να γίνει πιο κατηγοριοποιημένη η αποθήκευση.

Κάνεις μια εκτίμηση του αποθηκευτικού χώρου και ξεκινάς την τοποθέτηση πρακτικά. Όλα σου τα μαγειρικά σκεύη όπως τηγάνια και κατσαρόλες, καλό είναι να μπουν σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι, κοντά στα μάτια της κουζίνας. Αυτό βοηθάει διότι είναι πολύ κοντά στο σημείο που χρησιμοποιούνται. Επίσης αγόρασε ραφάκια για τα μπαχαρικά για να τοποθετηθούν δίπλα στα μάτια. Άλλο ένα λειτουργικό tip, είναι να βάλεις τα πιάτα και τα ποτήρια κοντά στο νεροχύτη. Πλένονται, στεγνώνουν και μετά μπαίνουν στο πάνω ντουλάπι.

Άδειασε τον πάγκο της κουζίνα από πράγματα και ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρησιμοποιείς. Για παράδειγμα αν έχεις μια φρυγανιέρα ή μια καφετέρια φίλτρου που χρησιμοποιείς σπάνια, τοποθέτησέ τη σε ένα ντουλάπι και βγάλτη μόνο όταν την χρειάζεσαι.