Ζαμπάρας: Προκαλεί ο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μίλτος Ζαμπάρας: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος
και Ενέργειας προκαλεί ακόμα
και τους «γαλάζιους» δημάρχους με τις «αλχημείες» του

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απ’ ότι φαίνεται έχει ανοίξει πόλεμο ακόμα και τους δημάρχους που πρόσκεινται στην ΝΔ, αφού είχε την φαεινή ιδέα να δώσει μπόνους δόμησης σε ύψος και σε ορόφους, στην κατασκευή κτιρίων που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές μεθόδους, όπως προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός.

Η κυβέρνηση φρόντισε και εξαίρεσε το καλοκαίρι λίγο πριν κλείσει η Βουλή τις περιοχές της Εκάλης, της Φιλοθέης και του Παλαιού Ψυχικού αλλά αυτό δημιούργησε ακόμα περισσότερη αγανάκτηση σε δήμους που δεν εισακούστηκαν οι αντιδράσεις τους αλλά και στην ΚΕΔΕ. Το αποτέλεσμα ήταν δήμοι της Αττικής όπως ο Άλιμος, να προσφύγουν στο ΣΤΕ για να ακυρωθεί η απόφαση και άλλοι δήμοι όπως της Γλυφάδας, να αναστέλλουν την έκδοση οικοδομικών αδειών μέχρι να βγει η απόφαση της ολομέλειας του ΣΤΕ.

Και ενώ το ΥΠΕΝ συγκρότησε ομάδα εργασίας για να επανεξετάσει τα πολεοδομικά κίνητρα, ακόμα δεν έχει καταλήξει σε απόφαση καθυστερώντας αδικαιολόγητα, αφού από τότε που συγκροτήθηκε έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά! Και βέβαια η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός αντί να έρθουν σε ουσιαστική διαβούλευση με τους δήμους, με ανακοίνωση τους «τραβάνε το αυτί» επειδή δεν συμμορφώνονται με τις διαταγές τους.

Η αύξηση των κατασκευών σε ύψος και σε ορόφους θα δημιουργήσει μια αυθαίρετη και άναρχη κατάσταση σε ήδη επιβαρυμένες πολεοδομικά περιοχές και θα καταλήξει να χρησιμοποιείται ως ο κανόνας και όχι ως η εξαίρεση. Η λογική ότι για να αυξηθούν οι εφαρμογές περιβαλλοντικών μεθόδων στα κτίρια θα πρέπει να αυξηθούν και τα ύψη τους, είναι δώρο άδωρο, αλλά δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την πράσινη ανάπτυξη.

 

Διαβάστε περισσότερα στην ενότητα
με click στο Posted in Αιτωλ/νία