Βλέπει Φαρμάκη σήμερα (23/11) ο Μητσοτάκης

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σήμερα ο Μητσοτάκης
Συνάντηση με Φαρμάκη – Παρουσίαση του σχεδίου «Πάτρα 2030»

Από την πόλη του Αιγίου ξεκίνησε χθες την διήμερη επίσκεψή του στην Αχαΐα,  ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν στο κέντρο του Αιγίου, στην οδό Μητροπόλεως, βουλευτές, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και φορέων, τοπικά στελέχη της ΝΔ και πολίτες.

Στη συνέχεια παρέστη στην υπογραφή σύμβασης για την κατασκευή του σιδηροδρομικού άξονα Ροδοδάφνη – Ρίο, που ουσιαστικά διασφαλίζει την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του Ρίου, στο πλαίσιο των ευρύτερων ενεργειών για την ανάπτυξη νέας, ταχείας σιδηροδρομικής σύνδεσης ανάμεσα στην Αθήνα και στο λιμάνι της Πάτρας. Το μεσημέρι επισκέφτηκε το εργοτάξιο όπου έχουν αρχίσει οι εργασίες για την εθνική οδό Πάτρα – Πύργος και το φράγμα Πείρου – Παραπείρου. Πρόκειται για τρία από περισσότερα από 80 έργα που υλοποιούνται, έχουν δρομολογηθεί ή σχεδιάζονται στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, για τα οποία ο συνολικός προϋπολογισμός ξεπερνά τα 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με τα δύο προηγούμενα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Υποδομές Γιώργος Καραγιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης, οι βουλευτές Αχαΐας της ΝΔ Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσων Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου Προέδρου της ΝΔ και Γραμματέας Οργανωτικού Στέλιος Κονταδάκης και ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης.

Στις 19:30 το βράδυ ο Πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση στον πολυχώρο «Royal Patras» ενώ σήμερα Τετάρτη, στις 10:00 το πρωί, θα επισκεφθεί την έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα, όπου θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Πάτρα του 2030.

Στην χθεσινή του ομιλία, είπε μεταξύ άλλων ότι «στην Αχαΐα συναντάμε την ιστορία της νεότερης Ελλάδας, από την Αγία Λαύρα μέχρι το τέλος των γαιοκτημόνων και την άνοδο αστικής τάξης στην Πάτρα, την αρχή της εκβιομηχάνισης, την ακμή και παρακμή σταφίδας, αλλά και το πρώτο κύμα υπερατλαντικής μετανάστευσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του και πρόσθεσε: «Οι παλιότεροι θυμούνται την Πειραϊκή Πατραϊκή, Λαδόπουλο, Pireli, την Πάτρα πρωτεύουσα προόδου. Το τέλος της βιομηχανίας έφερε παροχή υπηρεσιών και για χρόνια ακούγατε κενά συνθήματα και την επιχειρηματικότητα να ενοχοποιείται»

Ειδικά για την Αχαΐα ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Άλλοτε η Αχαΐα αποτελούσε μικρογραφία της χώρας σε ύφεση, σήμερα έχουμε αναστροφή πορείας με 5 στόχους και πάνω από 80 έργα. Έργα με όραμα Πάτρας σύγχρονης και δυναμικής που αναβαθμίζουν σχέση με λιμάνι και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Με τον Νεκτάριο Φαρμάκη μοιραζόμαστε ίδιο αναπτυξιακό όραμα. Δικαιωθήκαμε που τον στηρίξαμε. Θέλουμε την Πάτρα, Δυτική πύλη της χώρας. Η απογραφή δείχνει ανάσχεση δημογραφικής συρρίκνωσης στην Πάτρα και μεγάλη μείωση της ανεργίας στην Περιφέρεια. Η Πάτρα μπορεί να ξαναγίνει οικονομικό, τεχνολογικό, πολιτιστικό κέντρο. Υπάρχει παράδοση και γεωγραφία, έχουμε τις συντεταγμένες:

  • 1) Κατασκευή σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου: 4,5 δις εξασφαλισμένα για το εθνικό σιδηροδρομικό πρόγραμμα, το 15% αυτών των πόρων κατευθύνονται Αχαΐα και Πάτρα. 5,2χμ υπογειοποίηση συμφωνήθηκε με Ε.Ε. και ανάπλαση για να φτάσει το τρένο στο λιμάνι.  Πάτρα-Αθήνα σε 2 ώρες και κάτι, με ηλεκτροκίνηση.
  • 2) Πατρών – Πύργου: Παραλάβαμε το έργο κατακερματισμένο, αντικείμενο των διαπλεκόμενων ρυθμίσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.  Σήμερα έχουμε 3 ενεργά εργοτάξια. Το έργο προχωράει πιο γρήγορα, αρχές 2025 το Πάτρα – Πύργος θα είναι πραγματικότητα.
  • 3) Τέλος της διαχρονικής εκκρεμότητας, ανατίθεται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μελέτη ανάθεσης για την άρδευση της Δυτικής Αχαΐας από φράγμα Πηνειού.
  • 4) Λιμάνι και παραλιακό μέτωπο: Το λιμάνι της Πάτρας θα γίνει σύγχρονο διαμετακομιστικό κέντρο για είσοδο υγροποιημένου αερίου.
  • 5) Μετατροπή του έλους της Αγυιάς σε τοπικό πάρκο, ανάπλαση της παραλίας Ρίου, ανάπλαση και ανακατασκευή κολυμβητηρίου Αγυιάς, ανακαίνιση του θεάτρου Απόλλων, αποκατάσταση Ρωμαϊκού Σταδίου, εργοστάσιο Λαδόπουλου, ενίσχυση Νοσοκομείου «Άγριος Ανδρέας και προσλήψεις και πλήρη ανακαίνιση του Καραμανδανείου Παιδιατρικού Νοσοκομείου.

Η Πάτρα θα γίνει πρωτοπόρος πόλος έρευνας καινοτομίας.

 


AgrinioStories